גיאננדרה שאה, מלך נפאל לשעבר, נחת ב-9 במרס האחרון בנמל התעופה טריבוהאן בקטמנדו. המונים רבים חיכו לו מחוץ לשדה התעופה בהניפם דגלי נפאל וכרזות שקוראות לביטול הדמוקרטיה ולהחזרת המלוכה. ההפגנה ההמונית ליוותה את שאה משדה התעופה ועד ביתו בקטמנדו. ההמון המשולהב ומנהיגי הימין המלוכני קראו לשאה לא לנסוע לביתו אלא להמשיך עם ההמונים ולהסתער על ארמון נריאניטי, שכבר 20 שנים הוא מוזיאון ההיסטוריה של ממלכת נפאל. אך המספר הנמוך מהמצופה של המפגינים לעומת המוני השוטרים שעיריית קטמנדו הליברלית שלחה כדי לחסום את דרכו של שאה כנראה שכנעו אותו שלא לעשות כך.
בהפגנה ההמונית, שבה נשאו דברים גם נואמים מהודו, נשמעו קריאות שנפאל כבר מזמן התנערה מהן: להחזרת ההינדו רשטרה (משטר ההינדו) , האפליה הדתית והאפליה על בסיס קסטות (שיטת מעמדות חברתיים שמקורה בדת ההינדו שחוזקה והונכחה בידי הבריטים בתקופת שלטונם).
התקשורת השמאלית בנפאל עטה על הקריאות הללו וניסתה לספק הסברים לעמדות הזרם המונרכיסטי בנפאל. אבל בכל הסיפור לא ברור כלל, היכן היו 20 המפלגות הקומוניסטיות הנפאליות המייצגות בפרלמנט את רוב האוכלוסייה? המפלגות הקומוניסטיות המשותקות הן הרקע לעלייה של גיאננדרה שאה ולפופולריות הגואה של המונרכיזם בנפאל. זו נובעת מאכזבה ומייאוש שחווים אזרחי נפאל מתפקוד הרפובליקה. כפי שציינתי בכתבות קודמות ב'זו הדרך', האכזבה בציבור הנפאלי מבטאת הפניית עורף לפוליטיקאים העסוקים במריבות בינם לבין עצמם.
לכך יש להוסיף את התפנית שעשתה ממשלת ק"פ שרמה והמפלגה המרקסיסטית-לניניסטית: אלה פנו באופן חד ימינה ומתגאות בקשרים שלהן עם אילון מאסק. נוכח זאת, נפאלים רבים מפקפקים בעתיד המזהיר שהבטיחו להם במהפכה.
מנצל את האכזבה הציבורית
גיאננדרה שאה אינו המלך שלשעבר הראשון בנפאל שיודע לנצל אכזבה ציבורית מדמוקרטיה לא מתפקדת. עוד בשנות השישים של המאה ה-20, בעת המונרכיה החוקתית שהושגה בנפאל במאבק ציבורי מתמשך ניצל המלך מהאנדרה את האכזבה הציבורית מהרפורמות האיטיות שהנהיג ב"פ קוירלה. בטענות שקר בדבר מאבק בשחיתות (שהוכח לאחר מכן שלא הייתה) ובדבר הגנה על יציבות נפאל, ביטל מהאנדרה את המונרכיה החוקתית ואסר את קיום כל המפלגות הפוליטיות.
גיאננדרה היה ילד צעיר בארמון המלוכה באותן שנים וכנראה למד מסבו איך מבטלים דמוקרטיה. כיוון שהוא זיהה נכון את האכזבה ואת הייאוש הציבורי, הוא יצא כבר לפני כמה שבועות בקמפיין במדיה החברתית ובשטח כדי להציג את עצמו כמציל נפאל – כמי שישמור על יציבותה אל מול הממשלות המתחלפות. אך גיאננדרה שאה אינו היחיד שזיהה שמשהו לא טוב קורה ברפובליקה שלמרגלות ההימלאיה: גם המפלגה הקומוניסטית-מאואיסטית (מרכז) הבינה זאת. על אף הביקורת הרבה שנמתחה עליה בעשור האחרון לגבי ה"הולדה מחדש של המפלגה" והשחיתות הרבה שלה, הצליחה מפלגה זו, שאיבדה את השלטון בשנה שעברה, להתאושש ולשוב לקו השמאלי העקבי בפוליטיקה הנפאלית.
יורדים לשטח
המאואיסטים פתחו בקמפיין גדול תוך שיתוף פעולה עם מפלגות קומוניסטיות וסוציאליסטיות נוספות כמו המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת והמפלגה הסוציאליסטית של המישור. הם קוראים להמשיך במהפכה הסוציאליסטית כפתרון לאכזבה ולייאוש מהרפובליקה במצבה הנוכחי.
פרצ'נדה, מזכ"ל המפלגה הקומוניסטית המאואיסטית (מרכז), דמות עם היסטוריה מורכבת במרחב הפוליטי הנפאלי, ירד לשטח ועשה את מה שמנהיגי שמאל רבים שכחו לעשות – להסתובב בכפרים ובקהילות, להיפגש עם ארגוני קהילתיים ועם ארגוני עובדים, להנכיח מחשבה סוציאליסטית ולקדם מהפכנות ופתרון פוליטי שמאלי כתשובה לייאוש. כעת, משהמלך לשעבר גיאננדרה שאה הפגין את כוחו, הכדור בידיהם של הכוחות הדמוקרטיים הרחבים בנפאל – מהליברלים בקטמנדו ועד לשלל המפלגות הקומוניסטיות הזוכות עדיין באמון של רוב אזרחי נפאל. השאלה היא: האם אלה יתעשתו כמו פרצ'נדה והמאואיסטים או שילכו בדרכו של ב"פ קוירלה ויפסידו לגיאננדרה את הדמוקרטיה?
עוד בנושא: https://zoha.org.il/130890/