בלי ארה"ב ובלי יפן: בנק אסיה להשקעות נחנך רשמית בבייג'ין; גם ישראל חברה במוסד

בנק אסיה להשקעות בתשתית (AIIB) נחנך רשמית הבוקר (שבת) בבייג'ין, בירת סין. בטקס השתתף נשיא סין שי ג'ינפינג, שהוביל את הקמת הבנק החדש. מאוחר יותר תיערך פגישה ראשונה של 57 נציגי המדינות החברות, במסגרתה ימונו דירקטוריון הבנק והנשיא שלו. עבור סין מדובר באירוע משמעותי מאוד כיוון שהקמת הבנק היא אחת היוזמות הבינלאומיות המרכזיות, ובינתיים המצליחות ביותר, שהובילה המדינה. על כך מסר אופיר דור ברדיו סין הבינלאומי.

2016-01-16_194909

נשיא סין נואם באירוע הפתיחה של הבנק החדש שנערך הבוקר בבייג'ין (צילום: סוכנות הידיעות של סין)

לפני שנתיים, בפגישת מנהיגי דרוםמזרח אסיה, הודיע ג'ינפינג על כוונת סין ליזום בנק בינלאומי שישקיע בפרויקטים לפיתוח תשתית ביבשת אסיה כמו תשתיות תקשורת, מסילות רכבת, תחנות רכבת, כבישים ונמלים. בסין סברו ששני הגופים הקיימים, הבנק העולמי ובנק פיתוח אסיה שמובילה יפן, לא הצליחו למלא את הצרכים האזוריים של מימון פרויקטי תשתית במדינות העניות באסיה וכתוצאה מכך נדרשת כיום השקעה בגובה לא פחות מ-8 טריליון דולר לפרויקטים ביבשת.

סין היא בעלת המניות הראשית בבנק (30.34%) והמממנת הראשית שלו. בעלות מניות גדולות נוספות בבנק הן הודו (8.52%) ורוסיה (6.66%). סין נחלה הצלחה גדולה בגיוס חברות לבנק עם נציגות לכל היבשות: החל מאוסטרליה וניו זילנד, דרך אסיה (כווית, קמבודיה, איראן וישראל), אירופה (בריטניה, צרפת, ספרד), אפריקה (מצרים, דרום אפריקה) ואמריקה הלטינית (ברזיל). בחודש שעבר הודיעה הפיליפינים על הצטרפותה ליוזמה. שתי מדינות שלא הסכימו להצטרף לבנק הן ארצות הברית ויפן. מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קארי אמנם הביע תמיכה ראשונית ברעיון הבנק, אך מהר מאוד התחלפה הגישה בוושינגטון ובארה"ב יצאו למאבק נגד היוזמה הסינית. בסופו של דבר ספג הממשל האמריקאי כישלון כאשר בעלות הברית הגדולות שלו כמו בריטניה ודרום קוריאה בחרו להצטרף לבנק. בחודשים הקרובים צפוי דירקטוריון הבנק להכריע לגבי הפרויקט הראשון בו ישקיע הבנק. מדובר בהחלטה קריטית שתצביע על הכיוון אליו מתכוונת סין לנתב את המוסד החדש. ההערכה היא שהפרויקטים הראשונים בהם ישקיע הבנק יהיו מיזמים חוצי גבולות.