עשרת אלפים משתתפות ומשתתפים מכל רחבי בלגיה השתתפו לאחרונה (21 בספטמבר) בפסטיבל "מאניפייסטה" (ManiFiesta), המאורגן מדי שנה בידי השבועון "סולידר" (Solidaire), ביטאון מפלגת העובדים הבלגית. בין מארגני הפסטיבל – גם הארגון "רפואה לעם", שהוקם בידי חברי המפלגה ומעניק שירותים רפואיים ללא תשלום, תוך ניהול מערכות ציבוריות בדבר הזכות לבריאות.
מפלגת העובדים היא המפלגה היחידה בבלגיה המהווה אופוזיציה שמאלית משמעותית למפלגות הסוציאל–דמוקרטיות, הליברליות והשמרניות, המשתפות פעולה ברמה הפדראלית וברשויות המקומיות, ומובילות מהלכים של הפרטה ושל ריסוק מדינת הרווחה. הצלחת הפסטיבל שיקפה היטב את הפופולאריות הגוברת של המפלגה. הסקרים מנבאים, כי בבחירות הכלליות שיתקיימו בחודש מאי היא תעבור לראשונה את אחוז החסימה, העומד בבלגיה על 5%.
כמדי שנה, הפסטיבל נערך במתחם פתוח בסמוך לחוף הים, בו הוקמו מספר רב של אוהלים, ביתנים ובימות. הפסטיבל כלל הופעות מוסיקליות ותיאטרליות מגוונות, הקרנות סרטים, יריד ספרות שמאלית, מתחמי פעילות לילדים, מתחמים של סניפי המפלגה מהמחוזות השונים של בלגיה, עם מזון ומשקאות מקומיים, דוכנים של ארגוני שלום, סביבה וזכויות אדם, וכן דוכנים של איגודים מקצועיים ושל מפלגות קומוניסטיות ושמאליות מהעולם.
פעילי "אינטאל" מפגינים במאניפיסטה נגד מימון תעשיות הביטחון בישראל (צילום: אינטאל)
במוקד הפסטיבל עמדו דיונים ופאנלים בהשתתפות מנהיגי איגודים מקצועיים, פעילים בארגוני חברה אזרחית, עיתונאים, וגם שרים וחברי פרלמנט ממפלגות יריבות. בין הנושאים שנידונו: האבטלה הגבוהה בקרב הצעירים, המעבר להעסקה באמצעות חברות כוח–אדם, פעילות פוליטית בקרב נשים, הפרטת שירותי הבריאות, והנדסה גנטית של גידולים חקלאיים. במתחם הארגון "רפואה לעם", התקיימה שיחה מרובת משתתפים עם אחת מהרופאות הפעילות בארגון, שחזרה לאחרונה משהות בת ארבעה חודשים במרכז רפואי ברצועת עזה. הפסטיבל כלל לראשונה מתחם ייחודי לנוער שהופעל ע"י "קומאק" (Comac) – תנועת הנוער והסטודנטים של המפלגה, ובו נערכו סדנאות, הופעות, דיונים, ומפגשים עם נציגי תנועות נוער שמאליות ממדינות אחרות.
סולידריות בינלאומית
השנה דאגה המפלגה להסעות ולכניסה חינם לפסטיבל עבור קבוצה של 40 ילדים מאפגניסטן ובני משפחותיהם, השוהים בבלגיה מזה מספר שנים. למרות שבלגיה שלחה את צבאה להשתתף במתקפה האימפריאליסטית על אפגניסטן, משרד ההגירה של בלגיה מסרב לבקשת המשפחות לקבל מעמד של פליטים, אישורי עבודה או קורת גג.
תרומה ייחודית לפסטיבל הרימה תנועת הסולידריות האנטי–אימפריאליסטית "אינטאל". באוהל התנועה נערכה הופעה מיוחדת של שירים צ'יליאניים מהפכניים, לציון ארבעים שנים להירצחו של הנשיא הנבחר סלבדור איינדה ולהשתלטות החונטה הצבאית של הגנרל פינושה. "אינטאל" אירגנה גם פאנל על מאבקן של מדינות הדרום הגלובלי לעצמאות מההגמוניה האמריקאית, בהשתתפות שגריר האיחוד האפריקאי באירופה, אג'אי ברמדאו, העיתונאי הפיליפיני והאסיר הפוליטי לשעבר, סאטור אוקאמפו, ויו"ר הקהילה הפלסטינית בבלגיה, חמדאן אדאמירי.
אך הפעילות האטרקטיבית ביותר של תנועת "אינטאל" במסגרת הפסטיבל הייתה הצגה נודדת, אשר כללה שני פעילים המחופשים לאנשי עסקים, המציעים לבאי הפסטיבל לרכוש כלי נשק, מזל"טים ומצלמות אבטחה מתוצרת התעשייה הצבאית הישראלית, אשר "נוסו בהצלחה" על פלסטינים בגדה המערבית ובעזה. פעילי התנועה ניצלו את ההצגה כדי להחתים על עצומה הדורשת מממשלת בלגיה להטיל איסור על חברות בלגיות לקיים קשרי מסחר עם חברות נשק ישראליות. אחר הצהריים, לאחר שנאספו מאות חתימות, התארגנו כמאתיים פעילים למצעד בדרישה להטלת אמברגו צבאי על ישראל.
מהמשבר העולמי – מרוויחים בעלי ההון
בתום מצעד המחאה, התקיים האירוע המרכזי של הפסטיבל, בו נאמו נציגים מהאיגודים המקצועיים המרכזיים של בלגיה. על אף שאיגודים אלו, הנחשבים לחזקים ביותר באירופה, מזוהים באופן היסטורי עם המפלגה הסוציאל–דמוקרטית והמפלגה הנוצרית–דמוקרטית, נוצר בשנים האחרונות קרע בינם לבין מפלגות אלה. זאת, על רקע מהלכי ההפרטה הניאו–ליברליים והפגיעה בתנאי ההעסקה של העובדים, אותם מקדם ראש הממשלה הסוציאל–דמוקרט, בהשתתפותם הפעילה של השרים וראשי הערים הסוציאל–דמוקרטים והשמרנים.
את הנאום המרכזי נשא יו"ר מפלגת העובדים, פטר מרטנס, שהתמקד בביקורת חריפה על הדרך בה מנהלות הממשלות בבלגיה, ובעולם הקפיטליסטי כולו את המשבר הכלכלי: במקום להעניש את האחראים למשבר, ניתנים מענקים והטבות מס לבנקים ולתאגידים הבינלאומיים, כביכול על מנת "להניע את הכלכלה מחדש". זאת שעה שמתבצעים פיטורים המוניים במגזר הציבורי וכן קיצוצים בתקציבי הרווחה. מרטנס הסביר כי המשבר הכלכלי הביא לצמיחת שכבה חדשה של מולטי–מיליונרים, שהכנסותיהם יכלו ליצור מקומות עבודה חדשים שיפרנסו חלקים ניכרים מהאוכלוסיות שהידרדרו לאבטלה ולעוני. הוא קרא להחיל מס מיליונרים בבלגיה, ולפעול לקידומו של מס גלובלי על ההון ולביטולם של מקלטי המס. "המדיניות הנוכחית משרתת שכבה אריסטוקרטית מצומצמת, ואילו אנו דורשים לדאוג לשלומו של המעמד העובד והיצרני", אמר. כשנציגי העובדים על הבמה, ולקול תשואות הקהל, נחתם הפסטיבל בשירת "האינטרנציונאל".
איתמר שחר