מאות תושבי כפר קאסם ציינו היום (ראשון) 61 שנים לטבח שביצעו חיילי משמר הגבול בכפרם. ב-29 באוקטובר 1956 ירו שוטרי משמר הגבול למוות ב-49 מתושבי הכפר. 12 נשים וילדות נרצחו, כמו גם 17 ילדים ונערים. בסוף השבוע האחרון ביקרה משלחת מק"י וחד"ש בכפר קאסם, והשתתפה באחד מאירועי הזיכרון שנערכו בכפר.
זרים שהונחו הבוקר באנדרטה ובה שמותיהם של הנרצחים בכפר קאסם (צילום: אתר בוקרה)
ח"כ איימן עודה (חד"ש, הרשימה המשותפת) הדגיש את חשיבות זיכרון הטבח בימים אלה, ואת הדמיון בין מדיניות ממשלות ישראל אז והיום. כך התבטא השבוע בטקס אחר לציון 61 שנים לטבח: "הטבח האיום בדיר יאסין השפיע והפחיד את האנשים בשנת 1948, וכך גם הטבח בכפר קאסם שמטרתו הייתה להפיץ פחד וחשש בלב תושבי המשולש כדי שיברחו בצל מלחמת 1956".
הוא הוסיף: "לא רק ליברמן מצדד בטרנספר. גם נתניהו הצהיר כי הוא בוחן את אופציית חילופי האוכלוסין על מנת להיפטר מתושבי המשולש. המדיניות נותרה אותה המדיניות: כמה שיותר אדמה מאוכלסת בכמה שפחות ערבים. אך אנחנו שורדים ואיתנים, בונים ומתפתחים; נטועים עמוק באדמת ארצנו היפה".
בעצרת המרכזית נאם יו"ר ועדת המעקב העליונה של הציבור הערי, מוחמד ברכה, והדגיש את חלם של חברי הכנסת של מק"י דאז, תופיק טובי ומאיר וילנר, בחשיפת הטבח וממדיו. ברכה גם התייחס לחלקו של עו"ד אמנון זכרוני, שנפטר לאחרונה, במעשה החשיפה. בעצרת שנערכה הבוקר השתתפו מזכ"ל מק"י, עאדל עאמר, תושב כפר קאסם וכן כל חברי סיעת חד"ש בכנסת: עודה, עאידה תומא–סלימאן, דב חנין ויוסף ג'בארין.
יצוין שח"כ ג'בארין קרא לחשוף את כל המסמכים שבידי הרשויות והמתייחסים לטבח. לדבריו הרשויות, כולל מערכת הביטחון, מחזיקות במסמכים חשובים הקשורים ברצח שטרם נחשפו ובייחוד מסמכים הקשורים למשפט שנערך בעקבות הטווח. "מה יש לרשויות להסתיר מהאירוע הטרגי והקטלני – שישה עשורים ויותר?" שאל ח"כ ג'בארין.