לקראת הדיון בעתירה נגד קידוחי הנפט ברמת הגולן הכבושה שהגישו תושבי האזור יחד עם ארגון אדם טבע ודין – הגיעו היום פעילי גרינפיס לביהמ"ש העליון בירושלים. לדבריהם "הרצון של הממשלה להשיג עצמאות אנרגטית לישראל לא יתממש בזכות הנפט. המשאבים המוגבלים של נפט בעולם והמחויבות הבינלאומית הרחבה למגר את שינוי אקלים דוחפים לפתח אנרגיות מתחדשות ולהיגמל מנפט". עוד הם הדגישו "אסון עברונה הוכיח כי המדינה אינה יודעת להתמודד עם הסיכונים האדירים שתעשיית הנפט מביאה עמה, במקרה של דליפת צינור קצא"א מדובר בכמות אדירה של נפט – ובמקרה של קידוחי הנפט בגולן, מדובר בהרס של הקרקע וסיכון בריאותי אדיר".
מפגינים נגד הקידומים מול בית משפט העליון, אתמול (צילום: מגמה ירוקה)
בית המשפט העליון אישר אתמול (שלישי) לחברת 'אפק' לבצע קידוחי ניסיון לחיפוש נפט בגולן. שופטי העליון ביטלו את צו הביניים שאסר על תחילת העבודות ומחק את העתירה. בעתירה, אשר הוגשה בחודש ספטמבר, נטען כי סוג הנפט המצוי באזור המתוכנן לקידוחים בגולן הינו נפט כלוא (Tight oil) הדורש הפעלת אמצעים מיוחדים לשם "פיצוח" הסלע והגברת יכולת הזרימה של הנפט, בשיטה אשר כוללת שימוש בכמויות אדירות של מים וכימיקלים שונים. עוד נטען כי תוצרי הקידוחים עלולים להוביל לזיהום אדיר של מי התהום והנחלים הזורמים לכנרת, כמו גם לתנודות קרקע באזור בעל רגישות גבוהה.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין', אמר לאחר הדיון: "מדובר בהישג משמעותי בעל משמעויות רחבות היקף על הפקות נפט בישראל. בג"צ קיבל את עמדתנו כי קיימת הפרדה בין קידוחי הניסיון לבין ההפקה המסחרית, ובשלב הניסיון לא תותר הפקה של יותר מחביות בודדות של נפט".