המרכז הרפואי-השיקומי "בית בלב בע"מ" בבת ים, שהינו חלק מרשת הדיור המוגן "בית בלב", ישלם להסתדרות פיצוי בגובה 300 אלף שקל בגין פעילות אסורה שנועדה לסכל את ההתארגנות של עובדיו, כך קבע בתחילת השבוע השופט דורי ספיבק מבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב. בפסק דין מנומק, המתפרש על פני 27 עמודים, בית המשפט חושף ומותח ביקורת חריפה על השיטות האגרסיביות והלחץ האינטנסיבי שהפעילה הנהלת המרכז השיקומי על העובדים במטרה למנוע ולפרק את ההתארגנות במוסד.
במסכת ההפרות המפורטות בפסק הדין, בולטת פעולה שיטתית של ההנהלה שהנחתה את הדרגים הניהוליים הזוטרים, להפעיל לחץ על העובדים שהצטרפו להתארגנות לחזור בהם, ולמנוע מעובדים נוספים להצטרף להתארגנות. בחינת הראיות מלמדת על נקיטה באיומים, לרבות הפצת מסרונים ובהם "מסרי אזהרה" נגד ההתארגנות שנשלחו על ידי מספר מנהלות בדרגי ביניים למספר גדול של עובדים, לרבות העובדים הכפופים להן.
פסק הדין מתייחס גם לאותם מקרים "שבהם הוכנסו העובדים אחד-אחד למשרדי האחיות האחראיות עליהם כדי לחתום על טפסי ביטול ההצטרפות". נקבע כי כל אלה נעשו בהנחיה מלמעלה, "על פי אותה רוח מפקד, ועל כן יש לראות את כל אלה, במקשה אחת, כהפרות בוטות של זכות העובדים להתארגנות". זאת ועוד, בית הדין פסק גם כי אופן התנהלות ההנהלה מול יו"ר ועד הפעולה וחברת ועד נוספת, מהווה התנכלות והפליה על רקע היותן פעילות מרכזיות בהתארגנות.
אחת הבשורות המשמעותיות בפסק הדין היא התייחסותו המפורטת של בית המשפט לתופעה ההולכת ומתרחבת של שימוש בדרג ניהולי זוטר לצורך הפגיעה בהתארגנות. "עצם השתיקה של הנהלה בכירה אל מול מנהלים זוטרים המביעים עמדה ברורה נגד ההתארגנות עד כדי הפעלת מרותם על העובדים הכפופים להם נגד התארגנות עובדים, אינה עומדת בחובות הבסיסיות החלות על מעסיק סביר, ומהווה כשלעצמה פגיעה בהתארגנות המצדיקה פסיקת פיצויים", נכתב בפסק הדין. "ואם כך הדבר במקרה של שתיקה, שבעתיים במקרה כמו זה שלפנינו, שבו הוכח לא רק ש"רוח המפקד" האיצה במנהלים מדרג זוטר לפעול כנגד ההתארגנות, אלא שההנהלה עצמה פעלה באופן אקטיבי ולמעשה הורתה למנהלים הזוטרים לצאת למאבק בהתארגנות".
לגבי גובה הפיצוי שנקבע – 300 אלף שקל, נכתב בפסק הדין כי: "על אף העובדה המצערת, שאף שחלפו עברו קרוב לארבע שנים מאז ניתן פסק דינו פורץ הדרך של בית הדין הארצי בעניין פלאפון, שבו נקבעה הלכה פסוקה שאין ברורה ממנה לפיה "על המעסיק להרחיק עצמו מהתערבות בהתארגנות עובדים בכל שלב משלביה", עדיין רבים הם המקרים שבהם מעסיקים רואים דרור לעצמם לפעול בדרכים שונות, לעיתים בוטות, לשם סיכול ההתארגנות". השופט ספיבק הדגיש כי כיום, שבע שנים לאחר חקיקת התיקון לחוק הסכמים קיבוציים שהסמיך את בית הדין לפסוק פיצויים על הפרת זכות ההתארגנות, וקרוב לארבע שנים לאחר שניתן פסק דין פלאפון, "יש מקום להחמיר עם מעסיקים הנתפסים בהפרות בוטות של זכותם היסודית של עובדיהם להתארגן". יצוין שמדובר בחברה פרטית המפעילה רשת של 11 מרכזים ומועסקים בה כ-1,300 עובדים. לצד הקנס שהושת על "בית בלב", בית הדין גם הורה להנהלת המוסד לחדול מכל אמירה שהיא ומכל פנייה לעובדים בנוגע להתארגנות.