ביקור שר החוץ המצרי בישראל נועד לבלום את היוזמה הצרפתית לסיום הכיבוש

בשבוע בו מלאו שנתיים למלחמה בעזה המכונה "צוק איתן", הגיע לביקור בישראל שר החוץ המצרי סאמח שוכרי.

בצפוי, בפגישתם של שר החוץ המצרי וראש הממשלה נתניהו נזרקו לאוויר מילים כמו "חזון" ו"שלום", אך בפועל עסקו השניים בעיקר בנושאים אחרים. כך, למשל, דנו בהשלכות ההסכם בין נתניהו לארדואן, שהציב את טורקיה כספקית מוצרי מזון ובנייה לעזה, וזאת שעה שמצרים ממשיכה בסגירת מעבר רפיח ומסייעת לישראל בכתר על הרצועה.

2016-07-11_210022

ראש הממשלה נתניהו נועד עם שר החוץ המצרי סאמח שוכרי (צילום: לע"מ)

 

 

אולם הדגש בדיאלוג הגלוי בין שוכרי לנתניהו היה הצבת חלופה דיפלומטית אזורית ליוזמת צרפת בתמיכת האיחוד האירופי לכנס ועידת שלום ישראלית-פלסטינית בחסות בינלאומית. במקום הוועידה המוצעת, שבסיסה הן החלטות האו"ם בנושא והדרישה הברורה לכינון מדינה פלסטינית בצד ישראל, מתכננת ישראל בתמיכת מצרים, כפי שמסתבר, מין מפגש תחזוקה של הכיבוש: שיחות בדבר "צעדים בוני אמון", בהן לא ידונו בסיום הכיבוש, אלא במיני הקלות, שישראל יכולה בכל רגע לבטל, אך גם בדרישות של ישראל למשמוע הרשות הפלסטינית כך שזו לא תתמוך ביוזמה הצרפתית.

 

כפי שמסתמן, ביקור שר החוץ המצרי והיוזמה למפגש אזורי יתרמו לא לסיום הכיבוש הישראלי שהחל ביוני 1967, אלא להידוק התיאום הצבאי-מדיני בין מצרים לישראל בחסות סעודיה ומדינות המפרץ, הדואגות קודם כל לעסקי הנפט שלהן.

 

בשבוע בו נערך ביקור שר החוץ המצרי, פרסמה אונר"א (סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים הפלסטינים) דו"ח לפיו במערכת הבריאות בעזה שורר מחסור כה חמור בציוד ובתרופות, שהיא בעצם ממשיכה לפעול על סף התמוטטות. בתי חולים ומרפאות ברצועה שנהרסו עד היסוד או סבלו מנזקים – טרם שוקמו. בבית החולים שיפא, למשל, ממתינים 3,839 מטופלים  לניתוח והם ינותחו אולי ב-2018.

של הארגון במלאות שנתיים למלחמה: "במשך 50 ימי המתקפות ברצועת עזה, זרעו הכוחות הישראליים מוות והרס בממדים מסיביים. המתקפות הישראליות גבו את חייהם של כמעט 1,500 אזרחים, יותר מ-500 מתוכם ילדים". לות'ר הוסיף, כי כתבי האישום הפליליים היחידים שנבעו מהחקירות הצבאיות של ישראל הוגשו נגד שלושה חיילים בגין הפרות מינוריות יחסית של החוק בפעולות ביזה, התעללות ושיבוש חקירה, וסיכם: "בינתיים, פשעים חמורים בהרבה, רבים מהם פשעי מלחמה, עדיין מתרחשים ללא עונש ראוי לאחראים".

הדוחות של הארגונים הבינלאומיים  מחזקים את ההבנה, כי ללא סיום הכיבוש, העמים, ובעיקר העם הפלסטיני, ימשיכו לשלם מחיר כבד. ללא הסדר שלום מדיני, עלולה ממשלת נתניהו-ליברמן-בנט לצאת שוב למתקפה ברוטלית על עזה, בה יצפה מקרוב גם נשיא מצרים, א-סיסי ואלה הנתונים לו חסות, המשתפים פעולה עם ממשלת נתניהו.

 

הרשימה מתפרסמת בגיליון השבוע של "זו הדרך"