בחיפה בונים שמאל ביחד

מאת אור שי

    בחיפה נערך ב-9.3 כנס "בונים שמאל ביחד", אחרי שכנסים דומים נערכו בת"א ובירושלים. אולם תיאטרון אל-מידאן היה מלא, והדיון שיקף מגוון רחב של דעות  בשמאל.

    במהלך הכנס, אותו יזם סניף חיפה של חד"ש, נשאו דברים פעילי שמאל, רובם מחיפה: ח"כ לשעבר עסאם מח'ול; ח"כ דב חנין; ח"כ מוחמד ברכה; רכזת "אשה לאשה" (המרכז הפמיניסטי בחיפה) לשעבר חדווה אייל; דורון גושן מ"חוג חיפה" (קבוצה סוציאל-דמוקרטית בסניף חיפה של מפלגת העבודה); ד"ר יוסף ג'בארין, מרצה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב; ד"ר מרי תותרי, מרצה בחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה; רכז השלוחה החיפאית של המכללה החברתית-כלכלית רפי קמחי (הפעיל גם בתנועה הירוקה-מימ"ד); הפעילה הפמיניסטית מנאל שלבי; עורך הדין אבי משולם; העיתונאים הישאם נפאע ורג'א זעאתרה; חבר הועד המנהל של מרכז מוסאווא ד"ר אנוואר ג'מאל; ובמאי התיאטרון סיני פתר.

    בדבריו ציין ח"כ דב חנין, כי "השמאל צריך לבנות את עצמו מחדש סביב שלושה נושאים מרכזיים: תמיכה בשלום צודק והתנגדות למלחמות, שותפות יהודית-ערבית, ערכים סוציאליסטיים ותפיסה סביבתית-חברתית מתקדמת". ח"כ לשעבר עסאם מח'ול הדגיש את החשיבות שביצירת חיבורים בין מאבקים שונים, והוסיף:"העיקר הוא לחבר את הפאזל של המאבקים החברתיים, ולא להסתכל על כל חתיכת פאזל בנפרד".

    עלו במסגרת הדיון שאלות מורכבות רבות בנוגע לעתיד השמאל: איך אפשר לבנות תנועה חברתית רחבה, שתתנגד לניאו-ליברליזם של נתניהו? איך אפשר להגיע למגזרים חדשים בחברה הישראלית, שאליהם השמאל טרם הגיע? אילו צעדים יש לעשות, כדי להגדיל את שיתוף הנשים בהנהגה הפוליטית של מפלגות השמאל? מהם העקרונות הבסיסיים, סביבם אפשר ליצור שיתוף פעולה בין ארגוני השמאל השונים? האם השמאל האנטי-ציוני והשמאל הציוני מסוגלים לשתף פעולה?

    מיותר לציין, שאי אפשר לענות על שאלות כה רבות בכנס אחד. אך כפי שציינו רבים מהדוברים, הכנס הווה את תחילתו של דיאלוג, שחייב להימשך בשנים הקרובות, כדי שבאמת נוכל לבנות את מחנה השמאל בישראל.

    מסקנה אופרטיבית אחת יצאה מהכנס הזה: השנה תתקיים בחיפה, לראשונה מזה שנים, הפגנת אחד במאי נגד הגזירות הכלכליות-חברתיות, שתצבע את העיר באדום. או, כפי שהגדיר זאת מח'ול, "חיפה האדומה תיאבק בזאב נתניהו".