על רקע קשיים וביקורת על התנהלותו של דואר ישראל שממשלת הימין מעוניינת להפריט, התברר במהלך דיון שנערך בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון כי תלונות בנושא נישואי קטינות עדיין מועברות על ידי רשות האוכלוסין למשטרה באמצעות הדואר. לא זו בלבד: נתון נוסף וחמור אף יותר, לימד כי בעוד שברשות האוכלוסין קיימות למעלה מ-400 תלונות – אל המשטרה הגיעו פחות מ-50.
"נישואים מתחת לגיל 18 – טרגדיה", מתוך קמפיין פרסומי בציבור הערבי (צילום: אל אתיחאד)
יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש – הרשימה המשותפת), הביעה תדהמה מהעובדה שהתלונות מועברות בין שתי הרשויות באמצעות דואר רגיל. את הדיון, שהתקיים בכנס שדרות לחברה, סיכמה תומא-סלימאן בדרישה לקבל גם מהפרקליטות מסמך מסודר על כל התיקים ועילות סגירותם.
במהלך הדיון – שהתמקד בנושא של פיקוח, אכיפה ויישום של חוק גיל הנישואין – הציגה רפ"ק טובי בן-שלום את הנתונים לפיהם "בשנת 2013 היו לנו 23 תיקים שנפתחו בעבירה על חוק גיל הנישואין לאור תלונות שנתקבלו ממרשם האוכלוסין. בשנת 2014 יש 38, והשנה – עוד בטרם הסתיימה – יש כבר מעל 74, כאשר 57 מהם עדיין בחקירה". אך, אלי לוי, מנהל תחום מרשם ודרכונים ברשות האוכלוסין, מסר נתונים שונים מהותית. "ב-2014 היו 522 נישואי קטינים, כאשר 106 בהיתר בית משפט ועל כל ה-416 האחרים הועברו תלונות למשטרת ישראל".
עו"ד הדר פרנקל מפרקליטות המדינה הגיבה אף היא לנתונים. "אצלנו קיימים 15 תיקים, כאשר 14 נסגרו", הבהירה. "באופן כללי יש כאן שאלות ראייתיות מורכבות. לפעמים הרי הדבר נחשף אחרי שהתיישן, לפעמים גם הנישואין מבוצעים מחוץ לישראל, ובנוסף, בני זוג לא יכולים להעיד אחד נגד השני על פי חוק".
ספא שחאדה, מנכ"לית ארגון 'מען', פורום לנשים ערביות בנגב, הוסיפה גם היא לנתונים. "82% מכלל הנשים בחברה אשר מתחתנות לפני גיל 17 הן ערביות. במחוז הדרום היו אפס תלונות על חיתון קטינות, וברור שהתופעה מתרחשת. האכיפה בחברה הבדואית היא לא מספיקה, ומצד שני משרד החינוך לא נותנים לארגוני חברה אזרחית לפעול". יו"ר הוועדה תומא-סלימאן סיכמה את הדיון באומרה: "אני מבקשת לקבל תשובת על הפער שנוצר במידע, ודורשת שיועבר לוועדה פילוח על מקור התלונות במשטרה