בפברואר 2006, לאחר כשמונה שנים של דיונים, קיבל בג"ץ את עתירתו של עו"ד חסן ג'ברין מארגון "עדאלה", בשם "ועדת המעקב הערבית לענייני חינוך", נגד השימוש במפת אזורי "עדיפות לאומית" בתחום החינוך. המפה כללה ארבעה יישובים ערביים בלבד, לעומת כ-500 יישובים יהודים. בפסק הדין כתב אז נשיא בית המשפט העליון לשעבר, הפרופ' אהרן ברק, כי החלטת הממשלה בנושא "איננה מתיישבת עם עקרון השוויון, שכן תוצאותיה מביאות לאפליה פסולה של בני המגזר הערבי". השופטים הורו למשרד החינוך להפסיק את הקצאת המשאבים על בסיס אזורי עדיפות לאומית.
מאז החלטת בג"ץ, לפני כשלוש שנים, ביקש – וקיבל – משרד החינוך מספר פעמים דחייה במועד היישום. לפני כמה חודשים הגיש עו"ד ג'ברין בקשה לביזיון בית המשפט, נוכח העיכוב ביישום הפסיקה.
בהרכב מורחב של שבעה שופטים, ביקר אתמול בית המשפט העליון את התנהלותו של המשרד. "במידה מסוימת התחשבנו בבקשות המשיבים למתן שהות כדי להיערך לביצוע פסק הדין", כתבה נשיאת בית המשפט, ביניש, "אולם המשיבים נהגו בה כהמלצה, אשר תכובד לפי סדרי העדיפויות שלהם ובמועד שייקבע על ידם".
בניגוד לתוכנית המשרד ליישם את הפסיקה באופן הדרגתי על פני כארבע-חמש שנים, הורו אתמול השופטים להיערך ליישום מלא בעוד כ-9 חודשים, עם פתיחת שנת הלימודים הבאה. לטענת השופטים, דחיית היישום המלא עד לשנת הלימודים תשע"ב, "נראית לנו מנוגדת לחובתה של המדינה לפעול באופן הולם ליישום פסק הדין".
עו"ד ג'ברין אמר אתמול בתגובה כי "בניגוד לטענות קודמות של משרד החינוך, כאילו נדרש תקציב ענק כדי ליישם את החלטת בג"ץ, מתברר עכשיו כי מדובר רק ב-65 מיליון שקלים. החשש שלנו הוא שבעוד כמה חודשים, יבקש משרד החינוך דחייה נוספת ביישום הפסיקה". ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי המשרד "יפעל בהתאם להחלטת בג"ץ וייערך כדי ליישמה במועד".