בעקבות החלטתו של שר האנרגיה אלי כהן לנתק את מעט החשמל שישראל מוכרת לרצועת עזה, אתמול (שני) פנו ארגון "גישה" עם ארגוני זכויות אדם נוספים לבג"ץ בבקשה דחופה להוצאת צו ארעי שיורה למדינה להימנע מחסימת סיוע הומניטרי, הפסקת מכירת החשמל לרצועה וניתוק צינורות המים.
הבקשה הוגשה במסגרת עתירה שהוגשה לפני כמעט שנה, הדורשת לחייב את ישראל, לכל הפחות, לאפשר גישה מלאה וללא עיכוב של סיוע הומניטרי לרצועת עזה, על פי חובותיה בדין הבינלאומי. בבקשה הודגש כי "אין ולא יכולה להיות מחלוקת כי סגירה הרמטית של כלל מעברי הסחורות לישראל מהווה רמיסה מודעת של חובות ישראל כצד ללחימה וככוח כובש".
יצוין שלפני כעשרה ימים ובעקבות החלטת ממשלת הימין לעצור את הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה, הגישו הארגונים העותרים לבג"ץ הבקשה דחופה לצו ביניים שתאסור על ישראל לחסום את מעבר הסיוע. "בבקשתנו הזהרנו כי אסור לאפשר לישראל להשתמש במניעת סיוע ככלי נשק וכי עצירת הסיוע מהווה הפרה של הדין המגיעה לכדי פשע מלחמה. מאחר שמה-1 באוקטובר 2024 ישראל אוסרת לחלוטין על המגזר הפרטי בעזה להכניס סחורות, עצירת הסיוע חסמה לחלוטין כניסת מזון, תרופות, דלקים וציוד מחסה לרצועה. במהלך הפסקת האש, ישראל המשיכה להגביל את הכנסתם של פריטים וציוד שחיוניים לתיקון תשתיות אזרחיות, לרבות לתיקון אחד משלושת הצינורות שמספקים מים לרצועת עזה", נמסר מגישה.
לדברי הארגון "לאורך השנה האחרונה, בג"ץ גרר את רגליו בהליך ונמנע מלקבוע באופן חד-משמעי את חובותיה של ישראל ברצועה ככוח כובש וכצד ללחימה. כך, למרות חומרת העניין ודחיפותו, בג”ץ קבע בשבוע שעבר כי המדינה תגיש את תגובתה בתוך 10 ימים – עד היום. העדר ביקורת שיפוטית מאפשרת למשיבים להחריף את הסנקציות הלא חוקיות שהם נוקטים כנגד מוגנים".
"התושבות והתושבים של רצועת עזה אינם כלי משחק ומדינת ישראל אינה רשאית לשחק בחייהם משל היו אלו חסרי ערך, או רק מכשירים להשגת מטרותיה", הדגישו. "החלטת ישראל מאמש לעצור את החשמל לרצועה הובילה בפועל לניתוק קו חשמל היחיד שפעל מישראל לרצועה. זאת, לאחר שהמדינה עצמה הודיעה לבג”ץ, במסגרת הדיונים בעתירה, כי תאפשר לחבר קו זה למתקן התפלה במרכז הרצועה, דבר אשר מלמד על חיוניותו, גם לשיטתה של המדינה", הוסיפו.
יצוין שתת-המזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים ומתאם סיוע החירום, טום פלטצ'ר, גינה את ההחלטה הישראלית לעצור את הכנסת הסיוע לעזה ומסר "המשפט ההומניטרי הבינלאומי ברור: יש להתיר לנו גישה לשם משלוח שלסיוע מציל-חיים חיוני. איננו יכולים להסיג לאחור את ההתקדמות שנעשתה ב-42 הימים האחרונים. עלינו להכניס פנימה סיוע ולהוציא החוצה בני ערובה. הפסקת האש חייבת להחזיק מעמד". גם יוניסף הזהיר שלעצירת משלוחי הסיוע אל תוך עזה יהיו עד מהרה השלכות הורסניות על ילדים ומשפחות הנאבקים על מנת לשרוד.
לדברי כוח המשימה לענייני ביטחון תזונתי הפעול ברצועה , המלאי בלפחות 80 מטבחים קהילתיים עלול לאזול בקרוב אם השיבוש בהכנסת הסיוע יימשך. חלק מהמטבחים שעדיין כשירים לפעולה ייאלצו לערוך התאמות בתוכן הארוחות או לצמצם את מספר הארוחות שהם מכינים, כדי להתמודד עם החוסרים הצפויים.
חלוקת חבילות המזון שהובאו לפני ה-2 במארס נמשכת, "אבל האספקה הנותרת הזו, שתשמש לתמוך ב-500 אלף בני אדם, עתידה לאזול בקרוב. יתרה מכך, יהיה צריך לעצור את חלוקת הקמח ברמת משק הבית כדי לתת קדימות לשימוש במלאי הקמח הקיים להמשך פעולתן של מאפיות", מסר האו"ם.
"הכנסתו של סיוע הומניטרי לעזה נעצרה בתשעת הימים האחרונים. הסיוע ההומניטרי בעזה הוא חבל הצלה עבור יותר משני מיליון פלסטינים שסבלו במשך חודשים תנאים קשים מעבר לכל דמיון. אספקה מתמשכת של סיוע חיונית להישרדותם. המשפט ההומניטרי הבינלאומי בנושא ברור: חובה לתת מענה לצורכי היסוד של אזרחים, לרבות באמצעות הכנסה וחלוקה ללא מכשול של סיוע הומניטרי. חובה לחדש מייד את הכנסתו של סיוע מציל-חיים, כל עיכוב נוסף יסיג עוד ועוד את ההתקדמות שהצלחנו להביא במהלך הפסקת האש. הפסקת האש חייבת להחזיק מעמד ועל הצדדים למלא את חובותיהם מכוח המשפט הבינלאומי. חובה לשחרר את בני הערובה ולהתיר את הכנסתו של סיוע הומניטרי", הצהיר אמש המתאם ההומניטרי של האו"ם, מוהנד האדי.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/135723