משרד הבריאות הפלסטיני פרסם השבוע הודעה בה מסר כי ברצועת עזה קיים מחסור חמור בתרופות, ציוד רפואי וסולר. דובר משרד הבריאות הפלסטיני בעזה, ד"ר אשרף אלקודרה אמר בהודעה רשמית שהוציא משרדו, כי המחסור הגיע למימדים חסרי תקדים מאז הוטל הסגר על עזה, לפני 7 שנים (יוני 2007). לדבריו, 30% מהתרופות הבסיסיות חסרות, כלומר 122 סוגים של תרופות אזלו ממלאי התרופות של משרד הבריאות, ובמקביל 91 סוגים אחרים, ברובם תרופות חלופיות, יאזלו בשבועות הקרובים. כמו כן, קיים מחסור של כ– 55% מהציוד הרפואי הבסיסי, כלומר 471 סוגים של ציוד רפואי אזלו כבר מהמלאי הקיים וכ-85 סוגים אחרים עומדים להיגמר בימים הקרובים. בדיקה מול מנהלת התרופות ברצועת עזה, העלתה כי תחבושות ופלסטרים הם רק חלק מהרשימה הארוכה של המוצרים החסרים. חולים שיזדקקו למוצרים הללו יצטרכו לרכוש אותם בעצמם מהשוק הפרטי, שם אולי נשאר מעט מהמוצרים הללו. כמו כן, אזלו עירויים בסיסיים בבתי–החולים וחומרי הרדמה. המחסור מורגש בעיקר במחלקות אורטופדיה, לב, טיפול נמרץ וכירורגיה. עוד נמסר, כי בין יתר התרופות שאזלו, חסרה תרופה לטיפול במחלות זיהומיות, נוכח גל הידבקויות גבוה במחלות זיהומיות. במשרד הבריאות חוששים מפני הסלמה במצב הביטחוני, נוכח העובדה כי בתי החולים במצבם הקיים אינם ערוכים.
מחסן התרופות של בית החולים שיפא, הגדול ברצועת עזה (צילום: הצלב האדום)
במקביל, נכון להיום קיימת אספקת חשמל לכ-8 שעות ביום בלבד ברצועת עזה. במשרד הבריאות מציינים, כי בימים אלה קיים מחסור חמור בסולר בבתי החולים ברצועת עזה, לצורך תפעול הגנרטורים. לפי נתוני משרד הבריאות הפלסטיני, נכון להיום יש במאגר הקיים רק 20% מכמות הסולר הדרושה בפועל, העומדת על כ-240 אלף ליטר סולר בכל חודש, בממוצע 8 אלפים סולר על בסיס יומי. המחסור בסולר משפיע גם על תנועת אמבולנסים ורכבים רפואיים, אשר נזקקים לכ-22 אלף ליטר סולר ו-12 אלף ליטר בנזין בכל חודש, לצורך תפעולם. נכון להיום הכמויות שנשארו יספיקו לימים ספורים בלבד.
משרד הבריאות הפלסטיני ברמאללה הודיע, כי למרות המשבר הכספי של מערכת הבריאות הפלסטינית, התקבלה החלטה להעביר סכום של כמיליון שקל לצורך קניית סולר עבור בתי–החולים ברצועת עזה, ונבחנות האפשרויות למציאת פתרון לטווח הארוך. במקביל צוין כי משרד הבריאות ברמאללה פועל להוצאת משאית תרופות לרצועת עזה. נוכח המצב החמור, הכריז משרד הבריאות בעזה על הקפאת ניתוחים לא דחופים וצמצום של כמחצית בתנועת אמבולנסים.