עו"ד איתי מק הגיש עתירת חופש מידע נגד משרד החוץ, יחד עם פעילי ופעילות זכויות האדם וזכויות מבקשי המקלט, חנה רז, יעל רביד, חגית שמר, יעל עגור אורגל, גלעד ליברמן וסיגל קוק אביבי. העתירה הוגשה לאחר שמשרד החוץ סירב לחשוף מידע שאותר על–ידו, לגבי המגעים וההסכמים עם אריתריאה בעניין מבקשי המקלט האריתראים שנמצאים בישראל ומצב זכויות האדם באריתריאה.
הפגנת פליטים נגד המשטר מול שגרירות אריתריאה בישראל (צילום: אקטיבסטילס)
על–פי נתונים שמסרה מדינת ישראל, עד כה כ-2,000 מבקשי המקלט חזרו "מרצון" לדיקטטורה הרצחנית. בקשת המידע והעתירה הוגשו על רקע דו"ח מיוני האחרון, של ועדת החקירה של הנציב העליון באו"ם לזכויות אדם בעניין אריתריאה. בדו"ח שזוכה לתמיכת ארה"ב, נקבע כי בכירים בהנהגת המדינה אחראים לפשעים נגד האנושות, הכוללים שעבוד, מעצר, העלמה, אונס ורצח של אזרחים ואזרחיות. הוועדה קראה למועצת הביטחון להפנות את עניין אריתריאה לבית הדין הפלילי הבין–לאומי בהאג. משרד החוץ הודה כי נמצאו המסמכים המבוקשים, אך סירב לגלותם לנו ולציבור בטענה כי הדבר יפגע ביחסי החוץ של מדינת ישראל.
העותרים סבוריםכי רק לאחר שייחשף המידע המבוקש בעתירה זו, יוכל להתקיים דיון ציבורי מעמיק ומושכל בחוקיות ומוסריות היחסים של מדינת ישראל עם אריתריאה, ובמיוחד במדיניות מדינת ישראל לגבי מבקשי המקלט משם ועמידתה בהוראות האמנה הבין–לאומית בדבר מעמדם של פליטים (1951). בעתירה נטען כי זכותם של אזרחי ואזרחיות ישראל לדעת את הפרטים של כל הסכם והסכמה שנעשו בשמם עם משטר המבצע פשעים נגד האנושות.