הסנאטור ברני סנדרס, המייצג את מדינת ורמונט בקונגרס, הודיע לאחרונה (29.4) כי יתמודד על נשיאות ארצות הברית בבחירות שיתקיימו בשנה הבאה. סנדרס מכהן בקונגרס האמריקאי מזה 18 שנים, והוא החבר היחיד בשני בתי הקונגרס המגדיר עצמו סוציאליסט.
אף שסנדרס אינו חבר במפלגה הדמוקרטית ונבחר לסנאט כמועמד עצמאי, הוא מקווה לזכות בתמיכת המפלגה, ולגבור על המועמדת המובילה בסקרים, הילארי קלינטון. סנדרס נחשב אחד הדוברים הבולטים בסנאט ואיש שמאל מושבע. "אני מאמין שציבור הבוחרים רוצה שינוי משמעותי, כדי שהממשלה תעבוד למען האזרחים ולא רק למען מיליארדרים", אמר. "דרושה במדינה זו מהפכה פוליטית, בה ישתתפו מיליוני אנשים המוכנים לקום על רגליהם ולומר 'די!'. ברצוני לסייע במאמץ להביא את הרגע הזה", הוסיף.
הסנאטור ברני סנדרס נואם בעת הפגנת עובדים בגבעת הקפיטול שבבירת ארה"ב (צילום: מורנינג סטאר)
סנדרס הוא בנם של זוג יהודים שהיגרו מפולין לארצות הברית, נולד בברוקלין, ומזכיר תמיד את העובדה שכל בני משפחת אביו נרצחו בשואה. ב-1964, לאחר שסיים לימודי פסיכולוגיה באוניברסיטת שיקגו, נסע לישראל והתנדב בקיבוץ במשך מספר חודשים. לאחר שחזר לארה"ב, התחתן והשתקע במדינת ורמונט, שם עבד לפרנסתו במקצועות שונים, בין היתר כנגר וכעיתונאי.
ב-1980 נבחר לראשות עיריית ברלינגטון, וב-1991 נכנס לזירה הפוליטית הארצית, לאחר שנבחר לייצג את ורמונט בבית הנבחרים – העצמאי הראשון בקונגרס מאז 1950, והראשון שהגדיר עצמו סוציאליסט מאז שנות ה-30.
בבית הנבחרים הוא ייסד את "השדולה המתקדמת" והיה היו"ר שלה בשמונה שנותיה הראשונות, בהן הוביל את ההתנגדות לממשלו השמרני של הנשיא ג'ורג' בוש הבן. בבחירות 2006 התמודד לסנאט כעצמאי, וניצח את מתחרהו הרפובליקאי, במערכת הבחירות היקרה ביותר בהיסטוריה של מדינת ורמונט. שש שנים לאחר מכן, ב-2012, הוא הביס את יריבו הרפובליקאי ביחס של שלוש לאחת.
סנדרס היה הסנאטור הראשון שהודיע רשמית שייעדר מהנאום שנשא ראש הממשלה בנימין נתניהו בקונגרס בחודש מארס האחרון, ערב הבחירות בישראל, ובמקביל – קידם החתמה על עצומה בקרב חברי קונגרס, בדרישה כי יו"ר בית הנבחרים ידחה את הנאום עד לאחר הבחירות בישראל. עוד קודם לכן, בשנת 2007, הכעיס סנדרס את ממשלת ישראל הימנית ואת הממסד היהודי-אמריקאי, כאשר התנגד להגדרת משמרות המהפכה האיראניים כ-"ארגון טרור". ככלל, הוא מתנגד להתערבות צבאית אמריקאית מעבר לים, דוגמת המלחמות בעיראק ובאפגניסטן, וכבר בשנות ה-70 נמנה עם מתנגדי המלחמה בווייטנאם.
בתקופת המלחמה בעיראק, התבלט סנדרס כשדרש לחקור "איך נכנסנו למלחמה בעיראק ומדוע", בהדגישו כי "הקונגרס אינו יכול יותר לפעול כחותמת גומי של הנשיא". עם זאת, בקיץ האחרון, בזמן המלחמה בעזה, הציג סנדרס עמדה מגומגמת, שהתיישרה עם עמדות הבית הלבן. ב-17 ביולי 2014 חתם סנדרס – יחד עם כל שאר חברי הסנאט – על הצעת החלטה התומכת "בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני מתקפת הרקטות בה פתח, ללא כל עילה, ארגון הטרור 'חמאס'". עוד הקפיד סנדרס, "לגנות את האלימות משני הצדדים" – ניסוח המטשטש את העובדה כי ישראל הייתה זו שיזמה את המתקפה.
הילארי קלינטון – מולה יצטרך סנדרס להתחרות על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות – ברכה על כניסתו למירוץ, ונותר עוד לראות אם ההתמודדות ביניהם תיאלץ אותה לבטא עמדות שמאליות יותר כדי למשוך את תומכיו.
כה אמר הסנאטור סנדרס
"איך ייתכן שהרכוש שנמצא בידי אחוז אחד מהאוכלוסייה, שקול לרכושם של 90% מהחברה האמריקאית?" – הקשה סנדרס במסיבת עיתונאים שקיים לרגל הצגת מועמדותו לנשיאות ארה"ב. לדבריו, "המשק האמריקאי מבוסס על כלכלה של נוכלים. הוא פועל למען בעלי ההון, אבל מזניח את האזרח האמריקאי מן השורה".
"אני תומך נלהב בהעלאת שכר המינימום ל-15 דולר לשעה, כפי שדורשים איגודים מקצועיים רבים", הדגיש
סנדרס, והוסיף כי "יש שמזלזלים בי, וסבורים שמדובר בהצגת מועמדות סרק. גם בעבר זלזלו בכוחי הפוליטי. אבל אותם יריבים שוכחים שניצחתי בכל מערכות הבחירות בהן התמודדתי, מול מועמדים רפובליקאים ודמוקרטים בעלי אמצעים רבים, מיליונרים ממש. נכנסנו למערכה כדי לנצח".
הרשימה עומדת להתפרסם בגיליון "זו הדרך" הקרוב