"נדמה שהרשויות בישראל משחקות איתנו במשחקים בירוקרטיים לגבי הגישה לרצועת עזה ומתנים אותה בקריטריונים לא הגיוניים, וזאת בזמן שמחיר הדמים באזור עולה", כך אמרה הבוקר (רביעי) אן פיצג'רלד, מנהלת מחקר וניהול משברים בארגון לזכויות אדם הבינלאומי אמנסטי. "איבדנו זמן יקר ערך. חיוני לאפשר לארגוני זכויות אדם להתחיל בעבודה החשובה של חקירת הטענות לפשעי מלחמה", הדגישה פיצג'רלד.
גופת ילד פלסטיני, קרבן ההפצצות הישראליות על בתי הספר של אונר"א ב-30 ביולי 2014 (צילום: אקטיבסטילס)
אמנסטי אינטרנשיונל ומשמר זכויות אדם היום כי על ישראל לאפשר להם ולארגוני זכויות אדם נוספים גישה לעזה, כדי שיוכלו לחקור את הטענות להפרת החוק הבינלאומי על ידי כל הצדדים בסכסוך, "זכות הציבור והקורבנות לדעת דורשת מהרשויות הישראליות להבטיח שקיפות מלאה בקשר לפעולותיהן ולהימנע מעיכוב חקירות עצמאיות ואובייקטיביות". מאז תחילת מבצע "צוק איתן" ברצחני ב-8 ביולי 2014, הרשויות הישראליות דחו שוב ושוב את בקשותיהן של אמנסטי ומשמר זכויות אדם להיכנס לרצועה דרך מעבר ארז. שני הארגונים ביקשו אישורי כניסה גם מהרשויות המצריות, אך עד כה לא נענו.
"אם ישראל בטוחה בטענתה כי חמאס הוא זה שאחראי למותם של אזרחים בעזה, מדוע היא מונעת מארגוני זכויות אדם לבצע חקירות בשטח?", אמרה שרה לאה וויטסון, מנהלת מחלקת המזרח התיכון במשמר זכויות אדם. "הסברים וטענות של צד לסכסוך אינם יכולים לקבוע אם ההתקפות אכן הפרו את חוקי המלחמה, אבל חקירות בשטח יכולות לעשות זאת".
מאז ה-7 ביולי הגיש אמנסטי אינטרנשיונל למנהל האזרחי שלוש בקשות כניסה לעזה דרך מחסום ארז. המנהל ענה שלא ניתן להיענות לבקשות ושמעבר ארז סגור, זאת בעוד שעיתונאים, צוות האו"ם, אנשי סיוע הומינטרי ובעלי אישורים אחרים הורשו להיכנס ולצאת דרך מעבר ארז במהלך תקופה זו.יצוין שאמנסטי בישראל ביקש סיוע ממשרד החוץ בעניין, אולם מאמציו עלו בתוהו. עוד נמסר כי "הממשלה הישראלית חייבת לאפשר בדיקה בלתי תלויה של כל הטענות על כך שבוצעו פשעי מלחמה והפרות אחרות, והקורבנות זכאים לצדק. נוכחות של ארגוני זכויות אדם בשטח יכול לעזור למניעה של הפרות החוק הבינלאומי על ידי כל הצדדים".
עוד בנושא: