תשעה ארגוני זכויות אדם פנו היום (רביעי) לראש הממשלה אהוד אולמרט, שר הביטחון אהוד ברק, הרמטכ"ל גבי אשכנזי והיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז במחאה על הפגיעה באזרחים חפים מפשע ברצועת עזה. "לאחר סיום הלחימה, תבוא העת לחקירת נושא זה ולנתינת הדין של האחראים להפרות אלה. בשלב זה אנחנו דורשים כי תשומת לבכם תופנה לסכנה הברורה והמיידית הנשקפת לחייהם של רבבות אזרחים. בתווך חיים כמיליון וחצי אזרחים במצוקה הומניטרית קיצונית שהצעדים המצומצמים שננקטו על ידי הצבא אינם מספקים לה מענה ראוי", אמרו.
עוד מסרו הארגונים שלתושבי רצועת עזה אין אפשרות לברוח משטח הרצועה, שמערכת הבריאות קרסה לחלוטין ולרבים מהתושבים אין גישה לחשמל, למים זורמים ובאזורים מאוכלסים רבים מציף הביוב את הרחובות. בנוסף טוענים הארגונים כי הלחימה באופן זה מהווה הפרה בוטה של דיני הלחימה ומעלה חשד על ביצוע פשעי מלחמה.
במסיבת עיתונאים שקיימו תשעת הארגונים בצהרים התייחסו ראשי הארגונים למצב ההומניטרי ברצועה. ג'סיקה מונטל מארגון "בצלם" התייחסה להפרות הדין הבינלאומי על ידי הצד הפלסטיני ואמרה כי העובדה שצד אחד מפר את הדין הבינלאומי לא מעניקה לגיטימציה לצד השני לעשות כן. עו"ד מיכאל ספרד מארגון "יש דין" הדגיש כי ההיסטוריה מראה שישראל בדרך כלל אינה משתפת פעולה עם חקירות. "מטרתנו היא לאפשר חקירות כאלה", אמר.
הארגונים גם התייחסו למידע המועבר אליהם מתוך הרצועה ואמרו כי יש להם קשר עם ארגוני זכויות אדם, צוותי חילוץ ואזרחים הנמצאים ברצועה, ומשם הם מקבלים את המידע בדואר האלקטרוני ובטלפון. פרופ' צבי בן טוביץ מארגון "רופאים לזכויות אדם" אמר: "אנחנו מדגישים את הפגיעה בכל החפים מפשע גם יהודים וגם ערבים, אין מה לעשות כמות ההרג ברצועה עשתה את ההבדל ואין לנו ברירה אלא להתייחס לכך. דמם של הפלסטינים לא סמוק יותר מדמנו ולהיפך". על פי המידע שבידי הארגונים בשישה מקרים שונים לפחות, ירו כוחות צה"ל על צוותי רפואה ברצועה. 12 אנשי רפואה נהרגו ו-17 נפצעו בתקיפות אלה. עוד תועדו 15 מקרים של פגיעה במתקנים רפואיים. לארגונים הגיע מידע על יותר ממאה אזרחים, בהם עשרות פצועים, שהיו לכודים באזורי הלחימה לפרקי זמן שעלו על 24 שעות מבלי שצה"ל איפשר להגיע אליהם.
הארגונים התריעו על קריסה מוחלטת של מערכת הבריאות בעזה. לדבריהם, כ-850 חולים כרוניים וכמאות פצועים לא מקבלים טיפול. בנוסף הם התריעו על קריסת מערכות המים והביוב ומפני חשש מהתפרצות מחלות זיהומיות . לדבריהם לפני כמה ימים איפשר צה"ל הכנסת חלקי חילוף לתיקון מערכת החשמל בעזה אולם, ימים ספורים לאחר מכן הופצץ המחסן אליו הובאו חלקי החילוף. מערכת החשמל בעזה קורסת גם היא ורק חלק קטן מהחשמל פעיל.
הארגונים קוראים לפתוח ערוץ מילוט מהקרבות לאזרחים, להעניק טיפול רפואי הולם ומיידי לכל הפצועים והחולים ברצועה, לאפשר לצוותי החילוץ והרפואה להגיע לאזורי הקרבות, להבטיח פעילות תקינה של מערכת החשמל ולהפסיק את הפגיעה באזרחים.