מערכת הבריאות בצפון רצועת עזה נמצאת במצב של קריסה מוחלטת בעקבות הלחימה המתמשכת והמצור שהטילה ישראל על האזור. נכון לדצמבר 2024, רק שלושה בתי חולים בצפון הרצועה פעלו באופן מוגבל, ואחד מהם, כמאל עדואן, הושבת לחלוטין ב-25 בדצמבר. תושבי האזור, המונים מאות אלפי אנשים, נותרו ללא גישה לטיפול רפואי בסיסי, מזון, מים נקיים, תרופות וציוד רפואי. פגיעות במבנים רפואיים, הרג אנשי צוות רפואי והגבלת הכניסה של סיוע הומניטרי החריפו את המצב, ועל פי הדיווחים עשרות פצועים מתים מדי יום.
שורה של ארגוני זכויות אדם בישראל, בהם האגודה לזכויות האזרח, גישה ורופאים לזכויות אדם (רל"א) פנו לשר הביטחון, למתאם פעולות הממשלה בשטחים ולפרקליטה הצבאית הראשית. "דרשנו לאפשר לארגוני סיוע בינלאומיים להיכנס לרצועה ללא עיכובים, לפתוח את המעברים להעברת מזון, מים, ציוד רפואי ודלק לצפון הרצועה לשם שיקום שירותי הבריאות, ולאפשר מעבר בטוח לצוותים רפואיים ולפינוי פצועים בין מתקנים רפואיים ברצועה ומחוצה לה".
עורכי הדין רעות שאער מהאגודה לזכויות האזרח ותמיר בלנק מרופאים לזכויות אדם טענו כי המצור ההדוק שהטיל הצבא על צפון רצועת עזה וכליאת האוכלוסייה באזור שבו אין גישה מינימלית למזון ולטיפול רפואי מפרים כללים של המשפט הבינלאומי ההומניטרי ועקרונות בדיני הלחימה. בין היתר, המצור המתמשך ותנאי החיים הבלתי אפשריים שנוצרו בעקבותיו מפרים את עקרון ההבחנה, את האיסור על הרעבה, את האיסור על גרימת הרס מכוון או נזק בלתי הפיך לתשתיות חיוניות לקיומה של האוכלוסייה האזרחית, את החובה לאפשר הגעת סיוע הומניטרי לאוכלוסייה המותקפת, את החובה לאפשר פינוי חולים ופצועים ולתת הגנה לצוות רפואי ולמבנים וציוד רפואי, ועוד.
בסיכום הפנייה נכתב: "מדינת ישראל הטילה מצור על צפון רצועת עזה, ופועלת באופן המעלה חשדות כבדים לפשעים חמורים. היא פעלה באופן שיטתי למוטט את מערכת הבריאות בצפון רצועת עזה. בכך הותירה עשרות אלפי אנשים בצפון הרצועה, לא רק תחת התקפות, רעב וללא קורת גג, אלא ללא גישה לטיפול רפואי. מדובר בהפרה מתמשכת ומכוונת של החובות הבסיסיות ביותר כלפי אוכלוסייה, חובות החלות בכל מצב, כולל במצב מלחמה. לאור המצב שיצרה ישראל ונוכח שליטתה בשטח, היא נדרשת לפעול לאלתר לדאוג למתן מענה רפואי בצפון רצועת עזה".
ברל"א הדגישו "בצפון רצועת עזה הצבא ממשיך בהפצצות, ופצועים רבים זקוקים לטיפול רפואי דחוף. לאחר הריסת ביה"ח כמאל עדוואן, כל נקודת טיפול רפואי היא קריטית לאזרחים. אם ייסגרו בתי החולים האחרונים, האינדונזי ואל-עוודה, בצפון רצועת עזה לא יישאר אף מרכז לטיפול רפואי. גם בית החולים אל-עוודה הופצץ על-ידי הצבא, ושני אנשי צוות רפואי נפצעו בחדר המיון. ישראל ממשיכה בהרס מוחלט של התשתיות האזרחיות בכל האזור, ופינוי בכפייה של כלל האוכלוסייה הפלסטינית, בניגוד לחוק הבינלאומי. אנו קוראים לכל הגורמים הבינלאומיים להתערב מיידית ולעצור את הטיהור האתני שמבצעת ישראל בצפון הרצועה".
בתוך כן, סוכנות האו"ם לסיוע לפליטים הפלסטינים, אונר"א, הודיעה אתמול כי מספר מקרי המוות של ילדים בעזה כתוצאה מקור והיעדר מקלט עלה לשבעה. בהודעה שפרסמה האונר"א אמש, נמסר כי "מזג האוויר הקר והיעדר מקלט גורמים למותם של יילודים בעזה, כאשר 7,700 תינוקות בעזה חסרים טיפול רפואי מציל חיים". עוד צוין בהודעת האונר"א כי "ארגון הבריאות העולמי גינה את תקיפות הצבא הישראלי ואת הוצאתו של בית החולים כמאל עדואן בצפון עזה מכלל שירות".
לפי האונר"א, ישראל ביצעה 50 תקיפות נגד בית החולים כמאל עדואן והאזורים הסובבים אותו מאז אוקטובר 2024. כמו כן, הארגון דרש את שחרורו של מנהל בית החולים, ד"ר חוסאם אבו צפיה. במקביל, נמסר כי עקורים רבים ברצועה חיים בתנאים אנושיים קשים באוהלים מאולתרים מבד וניילון. זאת, על רקע מחסור חמור באמצעי מחיה בסיסיים כמו מים ומזון, מחסור קיצוני בביגוד חם ושמיכות עבות, והיעדר אמצעי חימום לחורף הקר.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/134595/