בניגוד לתחקיר צה"ל שפורסם השבוע לפיו "עשרות אזרחים פלסטינים חפים מפשע נהרגו בעקבות תקלות נדירות", מסרו ארגוני זכויות האדם שאזרחים רבים נהרגו בעזה לא בגלל "תקלות" אלא כתוצאה ישירה מהמדיניות בה בחר הצבא לנקוט במהלך הלחימה. הדרך היחידה לבחון את הפרות זכויות האדם שנעשו ברצועת עזה היא על ידי הקמת מנגנון חקירה עצמאי, מחוץ לצבא.
עוד הם מסרו "אם הצבא טוען שלא נפלו פגמים משמעותיים בהתנהלותו, לא ברור מדוע מתנגדת ישראל לשתף פעולה עם ועדת החקירה הבינלאומית של האו"ם, בראשותו של השופט ריצ'רד גולדסטון, המבקשת לבחון חשדות להפרות של המשפט הבינלאומי מצד ישראל וחמאס כאחד".
גם ארגון זכויות האדם הבינלאומי Human Rights Watch מסר הבוקר (שישי) כי הפרסומים של צה"ל בדבר תחקירי מבצע "עופרת יצוקה" בעזה, הם בבחינת ניסיון טיוח "הפרות של דיני מלחמה". העיתון הצרפתי "הומניטה" מסר כי ג'ו סטורק, סגן מנהל החטיבה לענייני המזרח התיכון וצפון אפריקה בארגון Human Rights Watch אמר כי "המסקנות שפורסמו מנסות להסוות לכאורה את הפרות דיני המלחמה של הכוחות הישראליים ברצועת עזה". עוד הוסיפו בארגון כי "התחקירים שפורסמו הם חסרי אמינות ומאשרים את הצורך לבצע חקירה בינלאומית בנוגע להפרות הן מצד ישראל והן מצד חמאס".
חקירה עצמית שביצע הארגון הבינלאומי העלתה כי הכוחות הישראלים אחראים ל"הפרות משמעותיות של דיני המלחמה, לרבות שימוש בארטילריה כבדה וירי של זרחן לבן לעבר אזורים מאוכלסים". בדו"ח שפרסם הארגון בחודש שעבר נטען כי "חלק מאותם מקרים של ירי זרחן לבן, סייעו להדגמת ראיות של פשעי מלחמה". יצוין שארגון אמנסטי הבינלאומי פרסם היום הודעה לפיה מסקנות חקירת צה"ל לגבי פעולותיו במבצע עופרת יצוקה אינן מספקות. בחדשות "קול ישראל" דווח כי הארגון קורא להקמת ועידה עצמאית וחסרת פניות.