לאחר שהמערכת שהוא עומד בראשה הותקפה בחודשים האחרונים בחריפות על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, שמאי אסיף, הציג השבוע נתונים הסותרים את דברי נתניהו כאילו המינהל מונע קידום תוכניות בנייה. לדברי אסיף לא רק שאין עיכוב אלא שקיימות תוכניות מאושרות רבות בהיקף של מאות מיליארדי שקלים. על כך מוסר הבוקר (יום א') צפריר רינת בעיתון "הארץ".
משרד ראש הממשלה מקדם רפורמה במערכת התכנון שמטרתה המרכזית ביטול הוועדות המחוזיות המתוארות כבלתי יעילות והעברת סמכויותיהן לוועדות מקומיות. לתוכנית נתניהו לביטול הוועדות מתנגדים בחריפות גורמי תכנון רבים וארגונים סביבתיים הטוענים כי הן כלי חשוב לבקרה ואיזון וכן שהעברת סמכויותיהן לוועדות מקומיות תהווה פתח לשחיתות והשתלטות של גורמי נדל"ן על נכסים ציבוריים. בנוסף, על פי הנתונים שהציג אסיף, הצליחו הוועדות המחוזיות להתייעל בשנים האחרונות ומספר התוכניות שבו הן מטפלות מדי שנה ירד משבעת אלפים בתחילת העשור לאלפיים בשנה שעברה.
הדברים נאמרו ב מסגרת כנס שערך מכון ירושלים לחקר ישראל בנושא תוכניות שגיבש משרד ראש הממשלה שנועדו לייעל את מערכת התכנון ובראשן ביטול הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה. על פי הנתונים שהציג אסיף, לא רק שאין עיכוב משמעותי בתוכניות בנייה למגורים ותשתית, אלא יש מלאי גדול ביותר של תוכניות שכבר אושרו על ידי מוסדות התכנון, אך עדיין לא מומשו בגלל עיכובים שאינם קשורים כלל במערכת התכנון. לטענתו, יש כיום מלאי זמין של תוכניות תשתית מאושרות בהיקף של 400 מיליארד שקלים.
על פי הנתונים, בשנים 2004-2008 גדל ב-147% מספר יחידות הדיור שאושרו לבנייה על ידי מוסדות התכנון. כמו כן אושרה סדרה ארוכה של תוכניות תשתית ובכלל זה שש תחנות כוח, 180 קילומטר של צנרת לגז טבעי, עשרות מתקנים לטיפול שפכים ושורה של שדרוגי כבישים וכן תוכניות לבניית 15 מחלפים חדשים. מערכת התכנון גם קיבלה את האישורים להקמת מערכות הסעת המונים (רכבות קלות) בירושלים ותל אביב. החברה להגנת הטבע פנתה במכתב לראש הממשלה וציינה שמי שמהווה לעתים קרובות חסם למימוש תוכניות הם דווקא יזמי התוכנית ובכלל זה גורמים ממשלתיים.