ממשלת הימין אישרה אתמול (ראשון) פה אחד את ההצעה של שר התקשורת שלמה קרעי (ליכוד) לכל גופי הממשלה או המתוקצבים על ידה, לא להתקשר עם העיתון "הארץ" בכל דרך שהיא ולא לפרסם בו פרסומים כלשהם. כמו כן, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק להפרטת התאגיד שמקודמת על ידי קרעי יחד עם ח"כ טלי גוטליב (ליכוד).
במרכז ההצעה: הפסקת המימון לתאגיד השידור הציבורי – והפרטת שידורי הטלוויזיה ושידורי הרדיו ברשת ב'. זאת אף שהיועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, קבעה כי לא נתן לקדם את ההצעה "בשל פגמים תהליכיים מהותיים ביותר הטמונים בה".
לפי הצעת החוק, תאגיד השידור הציבורי ייסגר ויחדל מכל פעילות תוך שנתיים. החוק שהסדיר את פעילותו – ואשר לגביו התבטא בזמנו ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הנושא "חמק לי ב'צוק איתן'" – יבוטל אף הוא. הרשות השנייה תערוך מכרז למתן רישיון לשידורי טלוויזיה על גבי האפיקים שבהם שידר התאגיד, ואם ייבחר זוכה, הוא יורשה לקיים בהם שידור מסחרי פרטי. אם לא ייבחר זוכה, ייפסקו לגמרי השידורים בשידור הציבורי. הצעת החוק מציעה כי כך ייעשה גם לגבי שידורי הרדיו של התאגיד, וייערך מכרז לתחנת כאן ב' במטרה להפריטה.
בחוות-הדעת שכתבו עו"ד אביטל סומפולינסקי, המשנה ליועמ"שית למשפט ציבורי-חוקתי, ועו"ד מאיר לוין, המשנה ליועמ"שית למשפט כלכלי, כבתו כי "משמעותה המיידית של ההצעה היא ביטול מלא ומוחלט של השידור הציבורי בישראל ושינוי יסודי במפת התקשורת הישראלית. לא ניתן לקבל החלטה על מחיקה משדה התקשורת של במת ביטוי מרכזית בחופזה, בהצעת חוק פרטית, ללא תשתית מקצועית ובניגוד לאופן שבו פעלה הממשלה בנושא בעבר. מדובר בנושא בעל חשיבות ציבורית רבה, שעד כה נבחן במסגרת עבודת מטה ממשלתית שכללה את פעילותן של שורה של ועדות ציבוריות שמונו על-ידי הממשלה לבחינת הנושא".
בארגון העיתונאים מתנגדים ברחיפות לצעדי ממשלת הימין: "הפרטת התאגיד משמעותה סגירתו", נמסר. זה מהלך שיגרום בהכרח לפיטורי מאות עובדות ועובדים מסורים, בהם עיתונאים, אנשי רדיו וטלוויזיה, ועובדי הפקות חוץ המפרנסים משפחות רבות. החוק יסתום את הגולל על השידורים הציבוריים שניתן לצפות בהם בחינם, יחסום את האפשרות לצפות באירועים משמעותיים כמו אירוויזיון ומונדיאל, יחסל את הפקות המקור של סדרות שזכו לתהילה בינלאומית והפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים ומהתרבות של כולנו", הדגישו. "תאגיד השידור הישראלי הוא גוף תקשורת מאוזן ומגוון. סגירתו תהווה פגיעה אנושה בתקשורת החופשית בכלל ובאחד הנכסים התרבותיים החשובים ביותר של כולנו", סיכמו.
קרעי העלה אתמול ההצעה נוספת כתוספת לסדר יום הממשלה — באישורו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "הממשלה מצהירה בזאת על כוונתה לנתק כל קשר פרסומי עם עיתון 'הארץ' וקוראת לכל זרועותיה, משרדיה, וגופיה וכן לכל תאגיד ממשלתי או גוף המתוקצב על ידיה, לא להתקשר עם עיתון 'הארץ' בכל דרך שהיא ולא לפרסם בו פרסומים כלשהם", נכתב בהצעת ההחלטה.
גם לגבי עיתון "הארץ" בארגון סבורים ש"ממשלת ישראל מהלכת אימים על כלי התקשורת, כחלק מהתוכנית לפגיעה בחופש העיתונות ובעצמאות התקשורת בישראל. החלטת הממשלה להטיל סנקציות על עיתון הארץ נועדה לפגוע בחופש הביטוי של עשרות עיתונאיות ועיתונאים בעיתון, ולפגוע במקור הפרנסה שלהם. ההחלטה נועדה לזרוע מורא ופחד בקרב העיתונאיות והעיתונאים שעושים עבודתם נאמנה, ומשרתים ציבור גדול של קוראים. פרסומים ממשלתיים אינם פרס, ולכן לא ניתן להשתמש בהם כעונש. ולכן ספק אם ההחלטה תעמוד במבחן בג"ץ ואם היא חוקית. ארגון העיתונאים והעיתונאיות יעשה כל שביכולתו לעמוד על משמר חופש העיתונות. כלי התקשורת והעיתונאים הם שומרי הסף, החרמת עיתון הארץ והפרטת התאגיד הם חלק מתוכנית העל של הממשלה להכניע את התקשורת החופשית בישראל". יצוין שכבר בינואר אשתקד ארגון העיתונאים והעיתונאיות, הארגון היציג של עיתונאי תאגיד השידור הציבורי, התנגד ברחיפות לכוונתו של קרעי לקצץ במאות מיליונים את תקציב תאגיד השידור הציבורי כדי להביא לסגירתו.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/119356