ארבעה עיתונאים נהרגו בתקיפת הצבא בעזה; 226 אנשי תקשורת נהרגו ברצועה במהלך המלחמה

צלם העיתונות אחמד קלג'ה מת הבוקר (שישי) מפצעיו, לאחר שנפצע אתמול בהפצצה של כוחות הכיבוש. מטוסי קרב של ישראל הפציצו אתמול את אוהל העיתונאים שהוקם בסמוך לבית החולים אל-מעמדאני בעזה. בתקיפה נהרגו שלושה עיתונאים: אסמאעיל בדח, סולימאן חאג'אג' וסמיר א-רפאעי. ארבעה נוספים נפצעו, חלקם באורח אנוש ובינוני – בהם אחמד קלג'ה, עימאד דלול, אימאם בדר ומחמוד אל-ע'אזי.

עם מותו של קלג'ה, עלה ל-226 מספר העיתונאים ואנשי התקשורת שנהרגו מאז פתיחת המתקפה על רצועת עזה ב-7 באוקטובר 2023. בין ההרוגים גם 30 עיתונאיות, וכן עיתונאי אחד מהגדה – אבראהים מחאמיד – שנהרג בפברואר 2024. לדברי הצבא "חיל האוויר תקף באופן ממוקד מחבל בג'יהאד האיסלאמי, שפעל במתחם פיקוד ושליטה שהוקם בחצר בית החולים אל-מעמדאני בעיר עזה".

יצוין שאיגוד העיתונאים האירופי האשים השבוע את כוחות הכיבוש בביצוע "הרג שיטתי וחסר-תקדים בעיתונאים במהלך המלחמה בעזה, תוך הפרה חמורה של הדין הבינלאומי" – ובעיקר של החובה להגן על אזרחים. בהצהרה חריפה שפורסמה בתום כינוס שנערך בבודפשט, קבע האיגוד כי במהלך המלחמה נהרגו יותר מ-200 עיתונאים ואנשי תקשורת – מספר המהווה את האובדן הכבד ביותר בתולדות העיתונות המודרנית באזור מלחמה.

בהודעת הסיכום של הארגון, שנחתמה על ידי נציגיהם כל 120 האיגודים מ־47 מדינות, נאמר כי "הצבא הישראלי פועל לכפות חושך תקשורתי על עזה ולשתק כל עדות לפשעי המלחמה שהוא מבצע. מספר הולך וגדל של ארגוני זכויות אדם וגופים של האו"ם כבר מתייחסים לכך כאל מעשים של השמדה". האיגוד הדגיש: "הזכות לחיים היא זכות יסוד, ואנחנו, כעיתונאים, מחויבים להילחם על חופש העיתונות ועל שלמותם של עמיתינו הפלסטינים. איננו דורשים להיכנס לעזה מתוך ספק ביחס לאמינות הדיווחים, אלא כדי להגן בגופנו על העיתונאים המקומיים, שמפגינים אומץ נדיר וממשיכים לדווח מתוך ההרס". עוד קרא הארגון לעיתונאים בכל רחבי אירופה להביע סולידריות גלויה עם עמיתיהם הפלסטינים, בין היתר באמצעות יוזמות ציבוריות ופעולות מחאה דומות לעמידת הזיכרון שהתקיימה בפריז ב־16 באפריל, שם התכנסו מאות אנשי תקשורת בקריאה לעצור את ההרג.

יצוין שתשעה פלסטינים נהרגו ואחרים נפצעו הבוקר בתקיפה אווירית של כוחות הכיבוש בעיר ח'אן יונס, שבדרום רצועת עזה. לפי מקורות רפואיים בעיר, שניים מההרוגים נהרגו בתקיפת רחפן ישראלי שפגע בנקודת טעינה לטלפונים ניידים בין אוהלי עקורים ממערב לח'אן יונס. במקביל, צוותי הצלה דיווחו על חילוץ גופת הרוג נוסף מהעיירה עבסאן אל-כבירה שבמזרח העיר, בעקבות תקיפה נוספת. בשכונת א-תופח ובמחנה הפליטים ג’באליה בצפון הרצועה נמשכות תקיפות אוויריות של חיל האוויר הישראלי.

שירותי הבריאות בעזה פרסמה אמש כי אתמול נהרגו 37 מתושבי הרצועה במהלך ההפצצות ומאז פתיחת המתקפה על רצועת עזה ב־7 באוקטובר 2023, נהרגו לפחות 54,677 פלסטינים – רובם ילדים ונשים – ונפצעו 125,530 נוספים. מדובר בנתונים חלקיים בלבד, שכן אלפי גופות נותרו תחת ההריסות וברחובות, ואנשי ההצלה מתקשים להגיע אליהן בשל הלחימה.