"ארגון האסירים הפוליטיים לשעבר" של צ'ילה הצטרף לאחרונה לדרישת אזרחים ישראלים ילידי צ'ילה לחשיפת המסמכים הסודיים על הסיוע הישראלי לאחד המשטרים האכזריים ביותר באמריקה הלטינית, הדיקטטורה של הגנרל פינושה. הרודנות, בתמיכה אמריקאית שלטה בצ'ילה בין 1973 ל-1990. בפניה לנשיאת צ'ילה, מישל בצ'לה, ארגון האסירים קורא לה לדרוש רשמית ממדינת ישראל לפתוח את הארכיונים בנושא.
אסיפה של אסירים פוליטיים לשעבר בסנטיאגו, בירת צ'ילה, במאי האחרון (צילום: אל סיגלו)
העותרים מסרו כי "אחרי ארבעים שנים של הסתרות ואפלה הגיע הזמן לחשוף את האמת על כיצד ישראל עזרה לדיקטטורה הרצחנית". ראשי הארגון כתב לנשיאת ארצם: "ידוע לנו על המאמצים שמקיימים צ'יליאנים תושבי ישראל בנוגע לחשיפת מידע אודות שיתוף פעולה צבאי שהתקיים בין מדינת ישראל לצ'ילה בתקופת הדיקטטורה של פינושה. שיתוף פעולה זה סייע למשטר של פינושה בביצוע פעולות דיכוי נגד אזרחים. אנחנו, הפעילים בארגונים הפועלים למען הצדק, הגנה על זכויות האדם, והמתנגדים למתן חסינות לפשעים נגד האנושות שביצעה הדיקטטורה של פינושה, מצפים מממשלת צ'ילה, שכהוכחה של בגרות דמוקרטית והגנה זכויות האדם, תכריז על תמיכתה ביוזמה של בני ארצנו תושבי ישראל".
לדברי האסירים לשעבר "ברור היום ששתי המדינות, צ'ילה וישראל, שיתפו פעולה בענייניים צבאיים בתקופת הדיקטטורה, לרבות חילופי מידע וסיוע טכני בפעולות דיכוי. שיתוף זה זיכה אותן בגינוי בינלאומי ובקיטלוגן כמדינות מנודות, יחד עם דרום אפריקה בתקופת האפרטהייד. אנחנו מאמינים שאת, כאסירה פוליטית של משטר פינושה, נשיאת האו"ם לענייני נשים לשעבר, וכיום כנשיאת ארצנו, ולכן אחראית על מדיניות החוץ של צ'ילה, אינך יכולה להתעלם מהפניה של בני ארצנו הצ'יליאנים, שהיו עצמם קורבנות של הטרור של פינושה". על המכתב חתמה נלי קרקאמו ורגאס, נשיאת איגוד האסירים הפוליטיים בצ'ילה לשעבר.
למכתב המלא שנשלח לנשיאת צ'ילה (בספרדית):
http://www.unexpp.cl/home/wp-content/uploads/2016break/08/Carta-a-Michelle-Bachelet.pdf