אלפי פעילים צועדים מטוניס לעבר עזה; הרשויות בלוב ובמצרים מונעות את המשך הצעדה ועצרו את המארגנים

בין 2,000 ל-4,000 פעילים מ-80 מדינות החברים בקואליציה של למעלה מ-100 ארגונים חברתיים, ארגוני עובדים וארגוני זכויות אדם ברחבי העולם הכריזו על "צעדה לעזה" שמטרתה לעצור את רצח העם בעזה ולהכניס סיוע הומניטרי דחוף לרצועה הנמצאת תחת התקפה ישראלית מאסיבית ב-20 חודשים האחרונים, מאז התחדשה המלחמה ב-2 למרץ, ישראל מונעת הכנסת סיוע הומניטרי ל-2 מיליון בני אדם הזקוקים לכך נואשות.

אתמול (שישי) דווח כי מאות פעילים נעצרו על ידי רשויות בלוב ובמצרים אליהם הצטרפו פעילים נוספים שהגיעו לקהיר וגם כן נעצרו, יחד איתם נעצרו המארגנים נעצרו נשלחו חזרה למדינותיהם באירופה ובצפון אפריקה. בין חברי הנהגת הקואליציה הבינ"ל הם: הפסיכותרפיסט הפלסטיני מוסטפה ג'יוסי, הפעיל הפלסטיני – סלבדורי סאמן ח'ורי, פעיל זכויות האדם הספרדי – קנדי מנואל טיפל והגינוקולוגית השוויצרית רגולה גרבר פאוזי.

הצעדה יצאה מתוניסיה ב-9 ביוני (שני השבוע) בתיאום עם הרשויות המקומיות, אליה הצטרפו 2000 תומכים תוניסאים, המסלול המתוכנן הוא מהבירה טוניס, לראס אג'דיר בגבול לוב – תוניסיה, דרך לוב למצרים, לקהיר, לאל עריש בצפון סיני ומשם לרפיח ברצועת עזה. מרחק אווירי של 2100 ק"מ, לאורך צפון אפריקה. התקשורת הישראלית כמעט ולא התייחסה לצעדה שזכתה לסיקור בינ"ל נרחב, המשט ההומניטרי "מדלין", המשבר הפוליטי התורן, עם החרדים והתקיפה באיראן היו בראש סדר היום התקשורתי בישראל.

בהצהרת הקואליציה לתקשורת נמסר: "אנחנו ממשיכים לדרוש מהממשלה המצרית לאשר את הצעדה הלא אלימה הזו, העולה בקנה אחד עם המחויבות המוצהרת של מצרים להחזרת היציבות בגבולה ובטיפול במשבר ההומניטרי בעזה" אף על הצהרותיה, מצרים עצרה 186 פעילים תחת אצטלה של סיכון ביטחוני וטענה כי על הצועדים להשיג "אישורים מתאימים", הממשלה בבנגאזי קראה לפעילים לתאם את פעילותם עם הרשויות הלוביות דרך ערוצים דיפלומטיים ומשפטיים כדי לשמור על ביטחונם של הפעילים.

הצעדה מעוררת מבוכה בקרב בכירים במצרים ולוב, שתי המדינות מונעות מהפעילים להגיע לרצועה הנצורה, מחשש אמיתי לביטחונם, יחד עם זאת, הפעילים הצהירו כי הם פועלים על פי כול הפרוטוקולים הבינ"ל וכי הם אינם אלימים.