אלפים בהפגנה לציון יום האדמה בדיר-חנא; האגודה לזכויות האזרח: האפליה נמשכת

אלפי אזרחים ערבים השתתפו היום אחר הצהריים בתהלוכה שחלפה דרך היישובים עראבה וסכנין והסתיימה בעצרת גדולה בדיר חנא. המפגינים נשאו בין היתר דגלים אדומים ודגלים פלסטינים. יום האדמה מצוין השנה תחת הכותרת "כולנו מאוחדים תחת הגזענות והפאשיזם הישראלי". חבר הכנסת עפו אגברייה (חד"ש) מסר לעיתונאים במהלך הצעדה כי "הסיבות לפרוץ יום האדמה רלוונטיות ותקפות גם כיום – נישול האדמות נמשך".

"יום האדמה השנה מבטא ביתר שאת את הזעקה נגד הגזענות ומול הבשורות הרעילות של ממשלת נתניהו", אמר יו"ר חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה. "אנחנו מודאגים מהאווירה השוררת בישראל, אבל אנחנו לא מפחדים".   

על רקע יום האדמה החל היום מסרה הבוקר האגודה לזכויות האזרח כי "מדיניות האפליה והקיפוח של אזרחי ישראל הערבים נמשכת". האגודה פרשה שורה של טענות הנוגעות לדבריה ל"אפליה בתכנון, שמובילה לאפליה בחינוך, בבריאות ובתעסוקה".

בנוגע להקצאת קרקעות, טוענת האגודה כי "עוולות הפקעת האדמות המסיבית והקיפוח בהקצאת קרקעות אינם נחלת העבר. בשנת 2008, מתוך כלל המגרשים שהוקצו על ידי מנהל מקרקעי ישראל, רק 9% נועדו לאוכלוסייה הערבית, על אף שהאי מונה כ-18% מכלל האוכלוסייה.

עוד טוענים באגודה לזכויות האזרח כי ביישובים ערביים רבים, רמת הצפיפות גבוהה בהרבה מזו שביישובים יהודיים. "בעוד שהעיר הערבית נצרת אשר מונה כ-70 אלף תושבים ומשתרעת על פני 14 אלף דונם בלבד, העיר היהודית נצרת עילית שהוקמה בסמוך לה, משתרעת על פני שטח שגודלו כמעט פי שלושה (40 אלף דונם), וזאת על אף שאוכלוסייתה מונה כשני שליש מאוכלוסיית נצרת – רק 45 אלף תושבים".

בנוגע לתוכניות מתאר במגזר הערבי, טוענת האגודה כי "משרד הפנים מחויב להכין לכל היישובים בישראל תוכניות מתאר המתאימות לצרכיהם. ביישובים ערבים רבים, תוכנית המתאר לבנייה הן מיושנות ואינן עונות על צרכי האוכלוסייה, בין השאר בשל סחבת". באגודה מסבירים כי "הליך אישור תוכנית מתאר ליישוב ערבי, אורך בממוצע פי שלושה מהליך דומה ביישוב יהודי. מי שבוחר בה, עושה זאת רק מחוסר ברירה".

איש האגודה לזכויות האזרח, עו"ד עאוני בנא, מסר עוד כי "ההזנחה התכנונית והמחסור בתוכניות מתאר הולמות ליישובים, מעמידים אזרחים רבים בפני הבחירה בין היעדר קורת גג לבנייה ללא היתר. מי שמתגורר בבית ללא היתר, חי בחשש מתמיד מפני הריסת הבית ובמקביל סופג קנסות כבדים. בתים שנבנו ללא היתר אינם מחוברים כיאות למים, לביוב ולחשמל והתשתיות סביבם לקויות".

עו"ד בנא הדגיש כי "יישובים ושכונות שלמות בישראל נבנו ללא היתר, אף שחלקם הוקמו לפני קום המדינה. ביישובים ובשכונות הללו אין מערכת כבישים מסודרת, אין תחבורה ציבורית, אין מרפאות, אין גני ילדים ואין הסעות לבתי הספר באזור. בשל כך, בנייה ללא היתר אינה כדאית. מי שבוחר בה, עושה זאת רק מחוסר ברירה".