יממה בלבד אחרי שהאיחוד האירופי הודיע, שהחליט, לשמחת סוחרי ויצרני הנשק בישראל, לממש תוכנית התעצמות צבאית בהיקף של 800 מיליארד יורו (3,200 מיליארד שקל!), ובשיאו של המשבר האירופי והאוקראיני, נשא נשיא צרפת עמנואל מקרון נאום לאומה (5.3). בשעת ציפיית השיא בטלוויזיה הצרפתית אמר מקרון, כי הוא מקווה "שארה"ב תישאר לצדה של אירופה", אך הוסיף כי לא ניתן לסמוך על כך. עוד ציין כי רוסיה מהווה איום על צרפת ועל אירופה והעלה את סוגיית ההרתעה הגרעינית של היבשת.
"רוסיה הפכה איום על צרפת ואירופה, לצפות ולא לעשות דבר יהיה טירוף", אמר מקרון והוסיף, כי צרפת ואירופה יצטרכו להגדיל את ההוצאות הצבאיות שלהן. לדבריו, צרפת צריכה להכיר "במעמד המיוחד" שלה בכך שהיא מחזיקה "בצבא האפקטיבי ביותר באירופה".
מקרון לא לבד. גם ממשלת גרמניה אימצה לפני שבועיים החלטה היסטורית בדבר התעצמות צבאה. קנצלר גרמניה הימני הנכנס, פרידריך מרץ, הוביל שינוי בחוקת גרמניה המאפשר לממשלה לעקוף את בלם החוב שבחוקה, ולהשקיע מאות מיליארדי יורו בחיזוק כוחה הצבאי. כך שבקרוב תוכל גרמניה להיכנס לגירעון תקציבי עמוק כדי להגדיל את הוצאות הביטחון.
המתח בין הגושים האימפריאליסטיים
גובר המתח בין הגושים האימפריאליסטיים, בין רוסיה לנאט"ו, ובגושים עצמם – בין ארה"ב לאירופה. מתח זה מוביל למירוץ חימוש יקר וחסר מעצורים, אשר נתקל בהתנגדות מפלגות השמאל העקבי והאיגודים המקצועיים ובציבור שאינו משוכנע כלל שיש להשקיע בנשק במקום ברווחה. הקיצוצים העמוקים שנעשו בעשורים האחרונים ברווחה, בחינוך, בדיור ציבורי ושירותי הבריאות בשם "המשמעת הפיסקלית" ו"הצורך בתקציב מדינה ללא גרעון", מתנפצים לפתע. הדוגמה הקפיטליסטית הניאו-ליברלית מפנה את מקומה להוצאות הצבאיות.
בצרפת קמה מהומה גדולה שכן רבים סבורים שהנשיא מקרון עושה שימוש באיומי מלחמה כדי לנסות להחזיר לעצמו קהל בוחרים שנטש אותו (ע"ע בנימין נתניהו) במרוצת השנים האחרונות. "הסכנה הרוסית" המדומה עשויה לעזור לממשלת הימין שאין לה רוב בפרלמנט.
אחת המתנגדות הקולניות לתופי המלחמה של מקרון היא מזכ"לית הקונפדרציה הכללית של העובדים (CGT), סופי בינה. בריאיון עמה שפורסם בעיתון "הומניטה" לאחר נאומו של מקרון, הבהירה: "רוסיה או ארה"ב לא עומדות לפלוש לצרפת. אך טראמפ ופוטין עושים רבות כדי לכרסם בזכויות הדמוקרטיות ולחזק את הימין הקיצוני בכל מקום – גם כאן. באחרונה הם תמכו באופן פעיל בימין הקיצוני בבריטניה, בגרמניה וברומניה".
עוד הוסיפה כי "בצרפת, קיים חשש גדול שמרין לה פן תזכה בבחירות הקרובות לנשיאות שכן היא נהנית מתמיכתם הפעילה של בעלי ההון הגדולים. מנהיגי אירופה, במקום להגן על הזכויות הדמוקרטיות ועל זכויות העובדים ולהתמודד עם הסכנה הפשיסטית, מרימים את הדגל הביטחוני – המחזק דווקא את הימין הקיצוני".
אין סכנה גדולה מכלכלת מלחמה
לדעת סופי בינה, "עבור העובדים אין סכנה גדולה יותר מכלכלת מלחמה. כעת, מסבירים לנו שאין מנוס מקיצוצים בשירות הציבורי והפניית חסכונות הפנסיה לטובת סוחרי הנשק והתעשיות הצבאיות – שרובם אמריקאים. בה בעת, מפעלים ביטחוניים מקומיים גדולים כגון 'תאלס' עומדים לפטר אלף עובדים בשם 'ההתייעלות'. נשיא צרפת משרת את ההון – תוך מניפולציה ברגשות הציבור". "המניפולציה של מקרון שקופה: הוא מעוניין להסתיר את הניגודים הבין-מעמדיים ומבטל כל שאיפה לשינוי חברתי או של פעולה המונית ('תהיה מלחמה!'). כאמור, זה משחק פוליטי מסוכן שרק הימין הקיצוני יוצא נשכר ממנו. המדיניות שמנסה להשליט הממשלה, אף באמצעים אלימים, סוללת את הדרך לשלטון עבור הימין הקיצוני", הדגישה.
"כיצד העובדים יכולים להיחלץ מהמלכודת הזו?" נשאלה. "קודם כל צריך להסביר את הקשר המתהדק בין ההון לשלטון. הדבר נעשה ברור יותר עם הברית מאסק-טראמפ בארה"ב. לברית זו תומכים רבים בקרב ממשלות אירופה. הנציבות האירופית, הרשות המבצעת של האיחוד האירופי, מהדהדת כעת את מסרי הצמד בשם 'ההתמודדות עם התחרות האמריקאית' וחותרת לפגיעה בזכויות העובדים ברחבי היבשת. הכל תלוי ביחסי הכוחות. נעשה הכל כדי שהמצב ישתנה לטובת מעמד העובדים", הבטיחה סופי בינה.