מצב זכויות האדם באיראן מחפיר והגיע לשפל של 20 שנה – כך עולה מדו"ח שפרסם הלילה (יום ה') ארגון אמנסטי הבינלאומי. על כך מוסר הבוקר העיתון הצרפתי "הומניטה". הדו"ח מפרט שיטות התעללות שבהן נקט המשטר בעקבות המהומות לאחר הבחירות השנויות במחלוקת בחודש יוני. על הכל, כך על-פי הדו"ח, ניצחו אנשי מיליציית הבסיג' ומשמרות המהפכה.
גורמים רשמיים באיראן מסרו בעבר כי 36 בני אדם נהרגו במהלך המהומות שפרצו אחרי ניצחונו של מחמוד אחמדינג'אד. אולם, לטענת גורמי אופוזיציה מספר ההרוגים גבוה יותר ונאמד בכ-70. היתה זו הטלטלה הגדולה ביותר שידעה הרפובליקה האיסלאמית מאז מהפכת האייתוללות ב-1979. מהדו"ח עולה כי לפחות 4,000 בני אדם נעצרו במהומות, וכ-200 עודם בכלא. לפחות חמישה מהעצורים נידונו מאוחר יותר למוות. יצויין כי השבוע ובשבוע שעבר נעצרו באיראן מאות מפגינים במחאות דומות שפרצו באוניברסיטאות במהלך "יום הסטודנט".
הדו"ח, המשתרע על פני 80 עמודים, מביא בין היתר את עדותו של של איברהים מהטארי, סטודנט למחשבים בן 26, שהואשם ב"עבודה ברשת פייסבוק" ובמחאה נגד תוצאות הבחירות. "הם היכו אותי בפניי, כיבו סיגריות מתחת לעיני, בצווארי, בראשי. הם איימו להוציא אותי להורג והשפילו אותי", סיפר. כעבור חמישה ימים חתם מהטארי על הודאת שווא, שהוצאה ממנו בכוח, ונזרק לרחוב מדמם ובהכרה חלקית.
"השלטונות נקטו ברמה גבוהה ביותר של אלימות ובאמצעים חריגים כדי לדכא את המחאה", נאמר בדו"ח, "בתי המשפט לא היו כלי של צדק כדי להביא לדין את אנשי כוחות הביטחון או להגן על חופש הביטוי ועל הזכות להפגין". גם על השלטונות, נכתבו דברים קשים: "הם עשו כמעט הכל כדי לדאוג שההאשמות על אונס לא יופצו".
בנוסף, ציטטו כותבי הדו"ח את דבריו של המתמודד לנשיאות, מהדי כרובי, שאמר שכמה מהמפגינים עונו למוות בכלא, ואחרים נאנסו. אחד העצורים סיפר כי שהה במכולה עם עוד 75 עצורים למשך יותר משמונה שבועות בטהרן. החוקרים איימו עליו שאם לא יודה בחשדות, בנו ייאנס. הוא הוכה באמצעות אלה עד אובדן הכרה.
אמנסטי מדגיש בדו"ח כי ב-30 השנים האחרונות אוסרים השלטונות האיראניים על חוקרי הארגון לבקר במדינה, כדי לבחון דיווחים על הפרות זכויות אדם. לכן, המעקב שמנהל אמנסטי על מצב זכויות האדם באיראן הוא תוצאה של תחקיר המבוסס על מקורות פתוחים, ארגונים אזרחיים איראניים, ארגונים לא-ממשלתיים בינלאומיים, ארגוני עובדים וסטודנטים, עורכי דין, עיתונאים ופעילי זכויות אדם. רבים מאלה לא מזוהים בדו"ח בשמותיהם, מחשש להתנכלות מצד השלטונות.
עוד על הדו"ח:
http://www.amnesty.org.il/blog/?p=1615