ישראל הרשמית עדיין דוגלת במדיניות העמימות הגרעינית, אבל פרסום חדש מסיר חלק מהעמימות. על פי דו"ח שפורסם אתמול (שישי) בארה"ב, בידי ישראל כ-115 ראשי נפץ גרעיניים. בנוסף הוא סבור שלישראל כ-660 ק"ג של פלוטוניום. הדו"ח נכתב על ידי ראש המכון האמריקני למדע ולביטחון בינלאומי, דיוויד אולברייט. בדו"ח מתאר אולברייט את מפעל הגרעין הישראלי מאז הוקם, לדבריו, זמן קצר לפני מלחמת ששת הימים. הוא סוקר את ההיסטוריה של הכור בדימונה, כולל ההדלפה של מרדכי ואנונו ב-1986 שחשפה תוכנית גרעין גדולה יותר מההערכות בעולם באותה העת.
"מספר כלי הנשק הגרעיניים של ישראל הוא סוד שמור היטב", הסביר אולברייט, "לישראל יש מגוון רכב של פלטפורמות להרכיב עליהן נשק גרעיני. עם תמיכה צרפתית בשנות ה-60, ישראל פיתחה את הטיל הבליסטי יריחו. מאז שיפרה אותו לכדי מספר טילים יותר מתקדמים, ובידיה טילי שיוט שיכולים לשאת ראשי נפץ גרעיניים. היא מחזיקה במטוסים שיכולים לשגר נשק גרעיני וייתכן שהיא גם יכולה לשגר טילי שיוט מהצוללות שלה". לפי הדו"ח, ישראל השיגה גם באופן לא חוקי מגוון רחב של ציוד מתקדם אזרחי לכאורה, שניתן לעשות בו גם שימוש צבאי. "תחת לחץ אמריקני", נכתב, "בכירים ישראלים הכריזו שישראל מתחייבת לא להפר את ההגבלות על ספקים בכל הנוגע לקניית סחורות המיועדות לשימוש אזרחי עבור תוכנית הגרעין שלה". לדבריו ישראל הפרה הבטחה זו.
על מנת להגיע להערכה של מספר הראשים הגרעיניים שיש בידי ישראל אולברייט מניח שישנם בין שלושה לחמישה קילוגרם פלוטוניום בכל ראש נפץ גרעיני. לפי כמות הפלוטוניום שהוא מעריך שיש לישראל, מדובר ב-165 ראשי נפץ. הוא מעריך שישראל פרסה רק כ-70% מבין הראשים שפיתחה, וכך מגיע ל-115 ראשי נפץ גרעיניים נכון לסוף שנת 2014.
מהמחקר עולה כי מדצמבר 1963, אז החלה הפקת הפלוטוניום בכור בדימונה, נאגרו בישראל בין כ-400 ל-915 קילוגרמים של חומר בקיע. זאת, עם סטיית תקן של 85 קילו. עוד עולה מהמחקר כי לפי תפוקת ייצור הפלוטוניום של מדינת ישראל, ניתן היה להשתמש בו לייצור של 90 עד 290 כלי נשק גרעיניים. אולם, אולברייט מעריך כי ישראל הסתפקה בייצור 115 ראשי נפץ גרעיניים בלבד – 30 אחוזים פחות ממה שהיא יכלה לייצר עם כמות הפלוטוניום הקיימת.
יצוין שאולברייט יחד עם חוקרים אחרים, פרסמו בשבוע שעבר דו"ח מיוחד על איראן, ממנו עולה כי אין בידי איראן נשק אטומי והיא אף פרקה מספר גדול של צנטריפוגות – בהתאם להסכם שנחתם עמה בקיץ שעבר.
לדו"ח המלא על ישראל (5 עמודים, באנגלית):