על פי הפרסום ב"האפינגטון פוסט", ענקית המזון המהיר מקדולנדס, העומדת בראש קואליציה של ארגוני מעסיקים, טוענת בבית המשפט הפדרלי כי העלאת שכר המינימום ל-15 דולר בשעה נוגדת את התיקון ה-14 לחוקה, תיקון שנועד דווקא להבטיח שוויון זכויות לעובדים שחורים.
ראש עיריית סיאטל, אד מוראי, חותם על החוק להעלאת שכר המינימום בעירו. מאחוריו פעילי האיגודים המקצועיים ועובדי מקדונלדס (צילום: עיריית סיאטל)
שכר המינימום הפדרלי בארה"ב עומד כיום על 7.25 דולרים לשעה, סכום שאינו מאפשר גם לאדם עובד לצאת ממעגל העוני. שכר המינימום במדינת וושינגטון מעט גבוה יותר – 9.47 דולר לשעה, אולם גם זה לא מספיק. על פי נתונים רשמיים, 52% מעובדי המזון המהיר נזקקים לסיוע מהמדינה. עיריית סיאטל החליטה להתמודד לאחרונה עם תופעת העובדים העניים וקיימה דיונים רבים בנושא, בהם היא שמעה גם את עמדות המעסיקים. בסופו של דבר הוחלט על חקיקת חוק עירוני, עליו חתם ראש העיר, שהעלה משמעותית את שכר המינימום המקומי ל-15 דולר לשעה. זאת, כפי שדורשים איגודים מקצועיים וארגונים חברתיים ברחבי המדינה.
בתביעה שהגישו מקדונלדס, ארגון הזכיינים הבין לאומי, ארגון המסעדות הלאומי וארגוני מעסיקים נוספים, הם טוענים כי העלאת שכר המינימום נוגד את התיקון ה-14 לחוקת ארה"ב. התיקון הזה, שנכנס לתוקף בשנת 1866, נועד במקור להגן על עבדים משוחררים מפני אפליה לאחר מלחמת האזרחים. התיקון קובע כי אף מדינה אינה יכולה "למנוע מאף אדם… את ההגנה השוויונית בחוק". לטענתם, שגובשה על ידי עורכי הדין היקרים ביותר במדינה, החוק שהעבירה עיריית סיאטל מפלה אותם לרעה מול עסקים מקומיים.
במתכונתו המקורית, התיקון ה-14 שהיוזם שלו היה הסנאטור הרפובליקני ג'ייקוב הווארד, נועד להבטיח את רווחתם של כל אזרחי ארה"ב. כך, לדוגמה, הוא קובע כי יש לוודא שהעובדים משתכרים "שכר הוגן למחייה", כלשון התיקון. במקדונלדס ניסו לרתום את המטרות של התיקון לחוקה לטובת שורת הרווח של תאגידי המזון הגדולים, על חשבון העובדים.
בניגוד למצב בישראל, רוב עובדי תעשיית המזון המהיר בארה"ב אינם בני נוער וצעירים, אלא מבוגרים בעלי משפחות. בשנתיים האחרונות החלה מחאה רחבה של עובדי רשתות מזון מהיר, דוגמת מקדונלדס ו-וונדיס, שדורשים שיפור שכרם. מחאות של עובדי מקדונלדס פרצו במקומות אחרים בעולם, כמו ברזיל וכמה ממדינות אירופה. גם הנהלת מקדונלדס בישראל מנהלת מאבק ארוך וכוחני בעובדים, המבקשים להתאגד באמצעות הסתדרות הנוער העובד והלומד. סכסוך העבודה בישראל נמצא ערב הכרעה בבית הדין האזורי לעבודה, אליו עתרו העובדים בטענה לפגיעה בהתארגנות.
הודעה של עיריית סיאטל על העלאת שכר מינימום (באנגלית):