איגוד הפסיכיאטריה מבקש להכריז על סכסוך עבודה בעקבות המחסור בפסיכיאטרים מחוזיים שפוגע לדבריהם בזכויות המטופלים ובתנאי העבודה של הרופאים. המחסור באנשי מקצוע בעקבות המשבר בבריאות הנפש התעצם מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר. איגוד הפסיכיאטריה בישראל מונה כ-800 החברים ההסתדרות הרפואית (הר"י).
עוד בטרם פרצה המלחמה מערכת בריאות הנפש סובלת ממחסור חמור בפסיכיאטרים – והוא הולך ומחמיר בעקביות. לפי דו"ח כוח האדם הרפואי של משרד הבריאות, שפורסם בינואר השנה, בעשור האחרון הצטמצם שיעור הפסיכיאטרים לנפש בישראל ב-19%. לפי נתונים שהציג המכון הלאומי לחקר שירותי בריאות ומדיניות בריאות, בישראל יש פסיכיאטר אחד בשירות הציבורי לכ-12 אלף תושבים.
ד"ר שמואל הירשמן, יו"ר פורום מנהלי מרכזי בריאות הנפש, אמר בשיחה עם כתב "הארץ" לפני מספר חודשים כי כיום חסרים כ-400 פסיכיאטרים במערכת בריאות הנפש, והזהיר כי בתוך חמש שנים יהיה מחסור כפול – של כ-800 פסיכיאטרים – משום שרבים מהם לקראת גיל פרישה, או אחריו. לפי נתונים של משרד הבריאות מ-2021, יותר מ-63% מהפסיכיאטרים חצו את גיל 55 – 29% מהם בני 55–67, 19% בני 67–74 ו-15% בני 75 ומעלה.
מחסור ניכר גם של פסיכולוגים במערכת הציבורית. עקב כך, משרדי האוצר, הבריאות, החינוך וההסתדרות הודיעו ביום שני על "רפורמה בשכר הפסיכולוגים בשירות הציבורי". הסכם הקיבוצי חדש יכנס לתוקפו ב-1 בינואר 2025 ואמור לקדם באופן משמעותי את מעמדם של כ-5,000 פסיכולוגים בשירות הציבורי, לרבות במשרדי הממשלה, רשויות מקומיות, בתי חולים וקופות החולים.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/131296