איגודי היוצרים והעובדים בטלוויזיה והקולנוע מתכנסים כדי לדון על ההקלות הצפויות לטלוויזיה הפרטית

 

במטה ממ"ה, ארגון העל שמאגד את איגודי היוצרים והעובדים בטלוויזיה ובקולנוע, החליטו על כינוס חירום ביום ראשון  הקרוב (30.11), בעקבות שימוע ציבורי שפרסמה הרשות השנייה, שנושאו "שינויים בהסדרת הפעילות של ערוצים 2 ו-10". על כך מוסר אתר "אייס".

השימוע מתבסס על הצעה, המכונה גם ’מתווה אלכסנדר’ על שם מחברה ד"ר דוד אלכסנדר, שעשויה לשנות דרמטית את הפיקוח בטלוויזיה המסחרית בארץ. זאת, בעקבות טענות "לרגולציה הדוקה מדי על שוק זה ובעקבות המשבר הכלכלי, שמשפיע לרעה על תקציבי הפרסום וכך על הכנסות הזכייניות".

בין השאר, כולל ’מתווה אלכסנדר’ הצעה כי תוכניות שיח ציבורי יוכרו כהפקה מקומית מלאה (100 אחוז) ולא כ-70 אחוז הפקה מקומית, מה שכמובן יקל על הזכייניות לעמוד בהתחייבויותיהן להפקות מקור. כמו כן נבחנת האפשרות כי הוצאת יתר של זכיין על סוגה עילית בשנה מסויימת, תאפשר לו לחסוך בהשקעה זו בעונה הבאה אחריה.

עוד מוצע לבחון את שינוי המכסה הקיימת, הקובעת כי 65 אחוז מההפקות המקומיות תהיינה קנויות. כמו כן מוצע לקצר את אורכו הנדרש של סרט תעודה מיוחד, הרחבת התנאים להכרה בהפקת סדרה היסטורית ושינויים נוספים בהתייחס לשידור תוכניות סוגה עילית, להוצאות הכרוכות ביצירתן ולאפשרויות לשיתוף פעולה של הזכייניות עם גופי שידור אחרים בהפקות.

בממ"ה ובאיגודים המרכיבים אותו זועמים כמובן. לטענת מטה ממ"ה, ’מתווה אלכסנדר’ מסתמן על פניו כ’מדרון אלכסנדר’ למתן שורה של הקלות לזכיינים. לדבריהם מדובר "בנוסחא שאמורה לחלץ את הרשות השניה מגילוי ערוותה על חוסר תפקודה המוחלט" והוסיפו כי "הסיבה העיקרית לפרסום ’מתווה אלכסנדר’ קשור קשר גורדי לעיכוב בפרסום דו"ח הרשות לשנת 2007".

בהתייחס למסמך עצמו, טוענים במטה היוצרים כי "מקריאה ראשונה ב’מדרון אלכסנדר’ עולה כי הבסיס למתווה הוא רשימה בת 54 סעיפים של בקשה להקלות שהגישו הזכייניות לרשות השנייה כבר לפני למעלה משנה והרשות בדרך לאישור אותן הבקשות ככתבן וכלשונן".

בהודעה הרשמית שיצאה מממ"ה נאמר גם זאת: "מעבר לצופים הנפגעים מההצפה הבלתי נסבלת של תוכניות טראש מידי ערב על המסך הנפגעים הישירים והמיידים מההעדר השקעה של למעלה מ-100 מיליון שקל בשנתיים האחרונות ביצירה העברית המקורית הם התסריטאים, הבמאים, המפיקים, הצלמים, אנשי הצוות והעורכים שהיו אמורים להתפרנס מאותן יצירות. כמו לא די בכך, נוקטים הזכיינים בשבועות האחרונים במדיניות חד צדדית של שבירת השוק על ידי ביטול הפקות מתוכננות וקיצוץ חריף בתקציבי הפקות המקור".

לטענת ארגוני היוצרים המצב מנוצל בצורה צינית הן על ידי הרשות השנייה, הן על ידי הזכייניות עצמן ואפילו על ידי hot ו-yes, כדי לבצע קיצוצים שאין להם קשר למצב האמיתי". היוצרים, המאיימים להחשיך את המסך אם יאושרו ההקלות לזכייניות, הוסיפו: "כבר למדנו מניסיוננו עם הרשות. שימוע הוא מכבסת מילים בדרך לטהר את השרץ".