אחד מכל ארבעה עובדים סוציאליים נאלץ לקבל השלמת הכנסה

 

אחד מכל ארבעה עובדים סוציאליים בישראל נאלץ לקבל השלמת הכנסה לשכר המינימום במשק. כך עולה מנתוני איגוד העובדים הסוציאליים, המתפרסמים היום (ב') לקראת יום העובד הסוציאלי הבינלאומי שחל מחר.

למרות נתוני השכר הבלתי אטרקטיביים, הביקוש ללימודי עבודה סוציאלית הולך וגדל, וסף הכניסה ללימודי עבודה סוציאלית הוא גבוה מאוד. כיום ניתן ללמוד עבודה סוציאלית בחמש אוניברסיטאות ובחמש מכללות. רק אחד מתוך ארבעה סטודנטים המבקשים ללמוד עבודה סוציאלית, ומציינים זאת כעדיפות ראשונה, מתקבל ללימודים. מבין אלה שציינו את מקצוע העבודה הסוציאלית כעדיפות שנייה ללימודים – רק אחד מכל שבעה מתקבלים.

מדי שנה מסיימים כ-1,100 עובדים סוציאליים את לימודיהם לתואר ראשון, אולם רובם מתקשים מאוד למצוא מקומות עבודה, בהיעדר תקנים מספיקים. אלה שמוצאים מקומות עבודה נקלטים על-פי רוב בארגוני המגזר השלישי ובשירותים המופרטים, שבהם תנאי השכר של העובדים הסוציאליים הינם ירודים וכאמור, נושקים לשכר המינימום.

 

נתוני האיגוד מראים כי כיום מועסקים בישראל כ-15,000 עובדים סוציאליים, מהם כ-9,000 פועלים בשירות הציבורי. היתר – כ-40 אחוז – מועסקים בעמותות, בחברות פרטיות ובחברות כוח-אדם, במסגרת ההפרטה הזוחלת של שירותי הרווחה. באיגוד העובדים הסוציאליים בדקו ומצאו כי 58 אחוז מהעובדים המופרטים לא זוכים לתנאים סוציאליים נדרשים, כמו קרן השתלמות והחזר הוצאות.

העבודה הסוציאלית בישראל היא עדיין מקצוע המורכב באופן דומיננטי מנשים. אלו מהוות 89 אחוז מהעוסקות בענף. 58 אחוז מהעובדים הסוציאליים הינם בעלי תואר ראשון והיתר בעלי תואר שני ויותר. הוותק הממוצע של העובדים בעמותות ובחברות כוח האדם הוא שלוש שנים – מחצית מהוותק הממוצע בשירות הציבורי. שלושה רבעים מאוכלוסיית העובדים הסוציאליים הינם ילידי הארץ.

יושב-ראש איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, מסר כי "העובדים הסוציאליים עושים עבודה בשביל החברה, תוך טיפול בכל תחלואיה, אולם המדינה אינה יודעת לתגמל אותם כראוי, לא מוסיפה תקנים נדרשים ולא מקצה תקציבים לשכר הוגן וראוי עבורם. במקום לעודד הצטרפות של כוח-אדם איכותי למקצוע, גברים ונשים כאחד, המדינה מתגמלת את העובדים הסוציאליים מתוך התפיסה כי במקצועות בהם הרוב נשים, שכרם צריך להיות נמוך ב-25% פחות משכרם של הגברים".