מליאת הכנסת אישרה אתמול (שני) בקריאה שניה ושלישית את הצעת חוק הרשות הלאומית למאבק בעוני, התשפ"ה-2025 של חברי הכנסת עאידה תומא-סלימאן (חד"ש), נעמה לזימי (העבודה), ונוספים בהם מש"ס שבקואליציה. 39 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים ונמנע אחד.
מוצע להקים רשות לאומית למאבק בעוני במשרד הרווחה והביטחון החברתי אשר תפעל לצמצום העוני, למניעת העמקתו ולחילוץ אנשים מעוני. תפקידיה של הרשות יהיו, בין היתר, גיבוש תוכנית לאומית רב־שנתית ותוכניות שנתיות למאבק בעוני ולמניעת עוני ופיקוח על יישומן, הגשת חוות דעת בדבר השלכות על מאבק בעוני שנובעות מחקיקה או חקיקת משנה לוועדת הכנסת, הקמת מרכז לאומי למידע ולמחקר בתחום העוני וניהולו, תיאום בין משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, ייעוץ לממשלה ומתן עזרה לממשלה ולרשויות המקומיות ובמתן סיוע לחלוקת מזון לזקוקים לכך.
עוד מוצע כי שר הרווחה ימנה לרשות מועצה בת 29 חברים שתפעל להתוות את המדיניות וקווי הפעולה של הרשות. במועצה יהיו חברים נציגים ממשרדי הממשלה השונים וכן נציגי ציבור בעלי ידע וניסיון בתחומי המאבק בעוני. בהתאם להצעה, תקציב הרשות ימומן מאוצר המדינה כחלק מתקציב משרד הרווחה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "מטרתה של הצעת חוק זו היא להקים רשות לאומית למאבק בעוני במשרד הרווחה והביטחון החברתי, ולהסדיר את פעילותה. הקמת הרשות מאמצת את המלצותיה של הוועדה למלחמה בעוני בישראל שהקים שר הרווחה והביטחון החברתי. הוועדה קבעה בין היתר שצמצום העוני מחייב התמודדות רב ממדית, שיתוף פעולה, תיאום בין-משרדית וראייה כוללת ורב-תחומית של צורכי אנשים החיים בעוני שירוכזו בידי גוף אחד המופקד על הנושא".
בתום הצבעה במליאה, מסרה ח"כ תומא-סלימאן: "שנים של עבודה, מאבק עיקש מול משרדי ממשלה וניסיונות לרוקן את החוק מתוכן – וסוף סוף, הכנסת אישרה סופית את החוק שלי להקמת רשות למאבק בעוני. ניסו לבטל את המועצה לביטחון תזונתי, למסמס את האחריות של המדינה – אבל לא ויתרתי. בעיצומה של מלחמה, ותקציב שמעמיק פערים ומכביד על הציבור – הצלחנו לחוקק חוק שמכיר בכך שעוני הוא לא גזירת גורל, אלא תוצאה של מדיניות. מהיום – יש אחריות. יש חוק. יש מאבק שזכה בכלי אמיתי".
יצוין שהמועצה לביטחון תזונתי שתהיה חלק ברשות הלאומית החדשה פרסמה בשבוע שעבר את המתווה הלאומי לביטחון תזונתי בישראל. בין ההמלצות במתווה: חקיקת חוק ביטחון תזונתי אוניברסלי, הגדלת ההשקעה הלאומית בביטחון תזונתי, הקמת מנגנון איתור וניטור של הנמצאים באי ביטחון תזונתי, קידום סל מזון בריא ונגיש ועדכון פיקוח המחירים על מחירי המזון, ותמיכה בחקלאות הישראלית.
המועצה לביטחון תזונתי היא מועצה עצמאית המייעצת לממשלה בקביעת מדיניות לצמצום אי-הביטחון התזונתי, נושא הקשור למאבק בעוני, אך אינו חופף לו, וכולל היבטים נוספים הקשורים בביטחון תזונתי, כמו ביטחון מזון, והתמודדות עם קשיים בגידול וייצור מזון הנובעים מאסונות וממשבר האקלים, ועוד. בראשה עומד פרופ' (אמריטוס) רוני סטריאר מאוניברסיטת חיפה. המועצה הייתה בסכנת סגירה עד לפני מספר שבועות עקב הקמת הרשות למאבק בעוני, אולם בהכנה לקריאה השנייה והשלישית של החוק הוחלט להוציא את הסעיף שאמור היה לסגור אותה.
על פי מחקר המועצה, שיעור אי הביטחון התזונתי בישראל, משמע, אי יכולת לצרוך מזון מזין ובריא בצורה שוטפת, הוא בין הגבוהים במדינות הקפיטליסטיות המפותחות, ועומד על כ-30% מהנפשות הבוגרות בישראל הסובלות מאי ביטחון תזונתי, על פי נתונים מ-2023. 12.6% מהאנשים בישראל נמצאים באי ביטחון תזונתי חמור, כשכ-265 אלף משפחות סובלות מאי ביטחון תזונתי, מתוכן מחציתן חיות באי ביטחון תזונתי חמור.
על פי הדו"ח, אי ביטחון תזונתי בישראל שכיח בקרב מקבלי קצבאות הבטחת הכנסה ונכות כללית, וביתר שאת בחברה הערבית, אשר שיעור אי הביטחון התזונתי בה גבוה כמעט פי ארבעה מן השיעור בחברה היהודית. יצוין שלמרות חומרת המצב, לא קיימת בישראל מדיניות לאומית לטיפול הולם בבעיה רב ממדית זו. הקמת הרשות למאבק בעוני תהיה הפעם הראשונה שרשות מתכללת עוסקת בסוגיה.
"שיעורי אי ביטחון תזונתי לצד מדדי יוקר המחיה בישראל מקשים על השתלבותן החברתית של קבוצות אוכלוסייה רבות, מעכבים את הצמיחה הכלכלית ואת פיתוח ההון האנושי", כתב פרופ' סטריאר בדו"ח והוסיף "מלבד זאת, בשל אי היערכות המדינה למשבר האקלים ולתוצאותיו ההרסניות לחקלאות ולמשק, נדרשת חשיבה מערכתית להבטחת הביטחון התזונתי והמזון לדורות הבאים הן בשגרה והן בשעת חירום"
"לשם כך נחוצה מדיניות לאומית כוללת, בין משרדית, בין מגזרית ובין תחומית. אנו סבורים שיש בישראל הידע, היכולות והמשאבים הנדרשים לצמצום משמעותי של ממדי אי הביטחון התזונתי. אנו תקווה שהמתווה המוצע כאן אשר מבטא את עבודתם המשותפת של נציגי משרדי ממשלה, נציגי ארגוני מזון, חוקרים באקדמיה ופעילים חברתיים , ישמש בסיס לקידום מדיניות לאומית שתקדם צדק ואיתנות תזונתיים ברי קיימא".
עוד בנושא: https://zoha.org.il/136175/