הממונה על המשמעת באוניברסיטת תל-אביב, החליטה אמש להרחיק משטח הקמפוס למשך שבוע את הסטודנט דויד מרגלית, חבר ההנהגה הארצית של חד"ש סטודנטים, זאת כחלק מהליך משמעתי המתנהל נגדו בשל פעילותו נגד המלחמה בשטח הקמפוס. האוניברסיטה מאשימה את מרגלית בפגיעה ברכוש האוניברסיטה, התנהלות פרועה ואלימה והתנהגות שאינה הולמת את כבוד האוניברסיטה ומעמדו של תלמיד, וזאת בשל פעילות מחאה שכללה גרפיטי שהתקיימה נגד יריד התעסוקה בקמפוס בהשתתפות כוחות הביטחון ותעשיית הנשק. יחד עם זאת, לטענת התלמיד ועו"ד המייצג אותו, ומחומרי הקובלנה שהגיעו לידי מערכת זו הדרך, טיעוני האוניברסיטה הם נסיבתיים בלבד ואין תיעוד של הסטודנט מבצע את המעשה המדובר. לצד הקובלנה, אבטחת האוניברסיטה הגישה בקשה לסעד ביניים להרחקת הסטודנט לשבועיים וזאת בין השאר מעקבות חשש "שהסטודנט או אנשים מטעמו ינסו לחבל ולהפריע למושב חבר הנאמנים המתקיים בקמפוס בימים אלו". יצויין שהממונה על המשמעת לא קיבלה את הטענה בדבר חבר הנאמנים אך החליטה בכל זאת להרחיק אותו מהאוניברסיטה לשבוע מכיוון "שללא מתן צו איסור כניסה, האוניברסיטה עלולה לשאת בעלויות לשאת בעלויות מוגברות של שמירה על רכושה באמצעות העסקת שומרים נוספים", וזאת למרות שהסטודנט התחייב שבמידה ויאושר לו להיכנס לאוניברסיטה יפעל בהתאם לחוק ולתקנון האוניברסיטה.
מרגלית, המרבה לפרסם באתר 'זו הדרך' על הפגיעה בחופש הביטוי של מתנגדי המלחמה באוניברסיטאות ובאוניברסיטת תל אביב בפרט, מסר ל'זו הדרך' כי אבטחת האוניברסיטה "חיפשה אותו" ממזמן ואף חסמה את כרטיס הסטודנט שלו מתחילת השנה כי תלה תמונות של ילדים שנהרגו בהפצצות בעזה בקמפוס. לדבריו, מאז תחילת המלחמה, יחידת האבטחה האוניברסיטאית עושה מאמצים רבים כדי למנוע מחאה סטודנטיאלית נגד המלחמה. כך למשל עם תחילת הסמסטר הראשון לאחר ה-7 באוקטובר, תא חד"ש סטודנטים תכנן לקיים אירוע בנושא זכויות הסטודנט בעקבות רדיפת הסטודנטים במוסדות האקדמיים. האוניברסיטה אסרה על קיום האירוע בטענה ש"אין מספיק מאבטחים", ורק לאחר התערבות האגודה לזכויות האזרח חזרה בה מהאיסור. אך טיעון זה חזר עוד פעמים רבות. כך למשל, תא חד"ש סטודנטים תכנן לקיים מופע מוזיקלי לסטודנטים בשטח הקמפוס. האוניברסיטה ביטלה את האישור לאירוע שעתיים לפני שהוא היה אמור להתקיים, וזאת מכיוון שהם "לפתע" גילו שמדובר ב"אירוע פוליטי ולא אירוע תרבותי, ולכן "אין להם מספיק כוחות אבטחה לאבטח את האירוע". חברי התא ארגנו במקום זאת אירוע מחאה בקמפוס בזמן שבו היה אמור להתנהל המופע, את אותה מחאה אבטחו כחמישה מאבטחים.
עוד מסר מרגלית כי "אני כמובן כופר בטענות האוניברסיטה וטוען לחפותי. יחד עם זאת חשוב להגיד שהנהלת האוניברסיטה מצד אחד עומדת בראש המאבק נגד הממשלה ולמען חופש הביטוי, ובו בזמן פועלת בתוך שטחה כדי למנוע ולהשתיק מחאות של סטודנטים ומרצים נגד המלחמה. הנהלת האוניברסיטה, שוברת את הראש בשאלה למה לא מספיק סטודנטים לוקחים חלק פעיל במחאה נגד הממשלה, אך בו זמנית רודפת ומענישה את אותם הסטודנטים אשר מעיזים להפגין. הגיע הזמן שהנהלת האוניברסיטה תפעל ליצירת מרחב סטודנטיאלי פוליטי פעיל בו סטודנטים יכולים למחות להפגין ולדבר על הסוגיות הבוערות איתן אנו נאלצים להתמודד, במקום לנסות לדכא יוזמות של מרצים וסטודנטים הקוראים להפסקת המלחמה על עזה והחזרת החטופים".
בעקבות הרחקתו של מרגלית מהקמפוס, חד"ש סטודנטים פרסמו הצהרה לפיה "הרחקתו של חברנו דויד, היא פגיעה בוטה בחופש הפוליטי והאקדמי, ומבטאת את שיתוף הפעולה בין הממסד האקדמי לבין מגנוני הדיכוי הביטחוניים בהשתקת כל קול המתנגד למדיניות המלחמה, הכיבוש וההשמדה". עוד הוסיפו כי " הנהלת אוניברסיטת תל אביב נוקטת מדיניות עקבית של סטנדרט כפול, תוך רדיפת סטודנטים פעילים פוליטית המתנגדים לקונצנזוס הציוני. זהו ניסיון לבודד את הסטודנטים מהמציאות הפוליטית והחברתית ולטפח סביבה אוניברסיטאית כנועה, ללא מחשבה ביקורתית המאתגרת את הסטטוס-קוו. הרחקת החבר דויד מרגלית אינה אלא צעד ענישה על פעילותו הבולטת כאקטיביסט בקמפוס, תמיכתו הברורה במאבקים צודקים וסירובו לקחת חלק במירוק התדמית של הממסד הציוני. זהו ניסיון נפסד להלך אימים על כל מי שמשמיע קול נגד הטבח בעזה, מביע סולידריות עם הפלסטינים או מאתגר את מערכת הדיכוי והכיבוש. במקום לרדוף את החבר דויד ואת הסטודנטים האקטיביסטים, על הנהלת האוניברסיטה לעמוד איתנה מול ניסיונות הימין הפשיסטי להכפיף את האקדמיה, לרוקן אותה מתוקן חופשי וביקורתי ולהופכה לכלי צייתני בידי ממשלת המלחמה. כניעה מצד האוניברסיטה בפני ניסיונות אלה אינה רק ויתור על אחריותה המוסרית, אלא פגיעה ישירה בלב האקדמיה – שאמורה להוות מבצר של מחשבה חופשית וביקורתית, ולא זירה של רדיפה וצנזורה".
עוד הדגישו בחד"ש סטודנטים כי " ענישה זו היא חלק מהדרדרות רחבה יותר במוסדות האקדמיים בישראל, שלא טורחים עוד להסתיר את תפקידם ככלי המשרת את סדר היום הפוליטי והצבאי תוך זניחת שליחותם לשמש בסיס לביקורת, מחשבה מתקדמת ופלורליזם. אנו מדגישים כי פרקטיקות אלה לא יפחידו אותנו ולא יעצרו את עבודתנו לבנייה של אלטרנטיבה סטודנטיאלית מתקדמת, חופשית וצודקת. אנו קוראים לציבור הסטודנטים ולקהילה האקדמית להתנגד להחלטה זו, לצאת נגד מדיניות המיליטריזציה של הקמפוס ולשבור את השתיקה שמנסים לכפות עלינו".
עוד בנושא: https://zoha.org.il/132872/