ספר חדש מאת מתי שמואלוף: בברלין לא יתפרץ שום הר געש

המשורר, העורך, הסופר והפעיל החברתי מתי שמואלוף פרסם לאחרונה את הספר "ממזרח יתפרץ הר געש" (הוצאת "ספרי עיתון 77", 2020), שכצפוי לא זכה בשום התייחסות בעיתונות הממסדית. "כצפוי" – כי הספר, אסופת מאמרים שפורסמו בעשור האחרון בבימות שונות, עוסק בכותבות ובכותבים יהודיםמזרחיים בישראל – אז והיום.

מתי שמואלוף, גולה מרצון בברלין (צילום: ויקימדיה)

שמואלוף התייחס לתוכן ספרו במבוא. לדבריו, הרעיון לערוך אסופת מאמרים "הגיע כשהבנתי שהסתיימה תקופה בחיי. התקופה הזאת עוצבה עם הקול המזרחי שהשמעתי בשני העשורים הראשונים למאה ה-21, יחד עם דור חדש של יוצרים ויוצרות, בפעילויות שירה בלתי פוסקות בפריפריה ובכלל. בנוסף, התפתחתי תוך כדי הפעילות הבלתי פוסקת של תנועת 'גרילה תרבות' שייסדתי עם רועי צ׳יקי ארד; התנועה הפואטית האקטיביסטית, שהחלה בדצמבר 2007 וסיימה את פעילותה עם סיום מחאת 2011".

לטענת שמואלוף, לאחר המחאה החברתית ההמונית "השתנתה החברה הישראלית מקצה לקצה, וגם אני. באופן דיאלקטי, ככל שהתקווה החברתית התפוגגה, כך היצירה המזרחית הגיעה לשיאים; בזמן שהתקווה לשלום התפוגגה, היצירה הדיאספורית בתוכי החלה לרקום עלילות ומילים."

ואכן, רצונו ה"דיאספורי" של המחבר התממש: בשנים האחרונות מתגורר שמואלוף בברלין. הוא לא יוצא דופן – בעשור האחרון נטשו מרצים, אנשי קולנוע, פעילים וחוקרים רבים את ישראל ואת המערכה לשלום ולשוויון. אין ספק שהייאוש בלונדון (… או בברלין) יותר נוח. אפשר לתרץ זאת בכך שהתקווה (האישית, יש לציין) "התפוגגה" או ש"המהפכה (הספרותית) המזרחית כבר התחוללה".

אבל הספר עוסק ברובו דווקא ביוצרים מזרחים מהעידן ה"טרוםמהפכני": ארז ביטון, אמירה הס, מירי בן שמחון, אהרון אלמוג, רוני סומק, סמי שלום שטרית, רונית מטלון, שמעון בלס וברכה סרי. הייתכן שהמהפכה התחוללה טרם הכרזתה בידי שמואלוף?

עם זאת, מעניק הספר לקורא ראיה פנורמית של היצירה היהודיתמזרחית בישראל – בשירה, בספרות יפה ואף בקולנוע – אך לא במוסיקה. המאמץ לרכז תחת קורת גג אחת יוצרים רבים כל כך ראוי לשבח. שמואלוף אף מציע תיקוף להתפתחות היצירה הספרותית המזרחית: חבלי לידה (איפה סמי מיכאל?), ממעמד למנעד ונחלה חדשה.

ראוי להתעכב על צמד המילים "ממעמד למנעד". גם הסופר המנוח הערבייהודי (על פי הגדרתו) בלס נכלל בקטגוריה זו, למרות שהוא כתב ב"עבריתקומוניסטית" ולאו דווקא ב"עבריתמזרחית". אך זו אחת מחולשות האסופה: היא רוויה בפוליטיקת זהויות ונטולת ניתוח מעמדי של החברה הקפיטליסטית הישראלית ושל השלכותיה בתחום התרבות.

נ"ע

הרשימה עומדת להתפרסם במדור תרבות בגיליון "זו הדרך" הקרוב