ח"כ תומא-סולימאן ביום האשה: קיים פער רב בין החוקים לבין המציאות

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומאסילמאן (חד"ש הרשימה המשותפת), ציינה אתמול (שלישי) את יום האישה הבינלאומי ביום פעילות מיוחד. באולם הכנסת נערך טכס בהשתתפות עשרות נשים וחברות כנסת, בו הוענקו תעודות ל"נשים משנות עולם". בפתח היום בירכה יו"ר הוועדה את חברי וחברות הכנסת שנכחו ואת כלל האורחים והאורחות שהגיעו מרחבי הארץ, והוסיפה: "כל עוד אין שוויון, אין צדק חברתי, ואין תפיסה שרואה בנו חלק שווה באנושות, לא פחות ולא יותר, יום האישה הבינלאומי הוא יום מאבק. יחד עם זאת, מגיע גם לנו לחגוג את העובדה, שלמרות הכל, הגענו לאן שהגענו". ח"כ תומאסלימאן הדגישה שבין החוקים הטובים שמחוקקים בבית הזה, לבין המציאות, קיים פער גדול. עדיין נשים מרגישות שמתייחסים אליהן באי שוויון, ועדיין מקומות עבודה מרגישים בנוח לנצל נשים ככח עבודה זול. עדיין נשים משתכרות 70% ממה שמשתכר גבר באותה משרה, ואישה ערביה משתכרת 70% מאישה יהודייה. ההיררכיה של הדיכוי עדין קיימת והסקר אותו אנו חושפות עוסק בתחושות הנשים לאור אלה, בין השאר".

2016-03-09_195651

ח"כ תומאסלימאן מעניקה תעודת הוקרה למנהיגה הוותיקה של תנועת הנשים הדמוקרטיות (תנד"י), סמירה חורי, בטכס שנערך אתמול בכנסת (צילום: אל אתיחאד)

לאחר מכן הוצג סקר ראשון מסוגו בארץ, "תחושת הביטחון האנושי של נשים בישראל", המתבסס על מעל ל-1000 נסקרים, גברים ונשים. מרכז המחקר והמידע של הכנסת ערך את הסקר אשר שאל את הנסקרים לגבי תחושת הביטחון שלהם בשמונה תחומים: ביטחון כלכלי; ביטחון תעסוקתי; ביטחון בריאותי; ביטחון סביבתי; ביטחון פוליטי; ביטחון קהילתי; ביטחון במרחב הציבורי וביטחון אישי.

מהסקר עולה כי יותר ממחצית האוכלוסייה (59% מהנשים ו-54% מהגברים) ציינו כי ביטחונם האישי מושפע מחששם מהתנהגות פוגענית מצד מוסדות המדינה. קבוצה שציינה זאת באופן הבולט ביותר הן נשים ערביות (74%). לעומת החשש ממוסדות המדינה, נמצאה תחושת ביטחון קהילתי גבוהה מאוד. 91% מהנשים ו-85% מהגברים מרוצים מהקשר שלהם עם התושבים באזור מגוריהם. כמו כן, 78% מהנשים ו-70% מהגברים ציינו כי הם יכולים לסמוך על עזרת התושבים באזור מגוריהם בשעת משבר או מצוקה.

שיעור הגברים והנשים אשר חוששים מפגיעה בשל מאפיינים הנוגעים למראה הוא זהה – 20%, ושתי הקבוצות שציינו את החשש הגבוה ביותר הן נשים ערביות (43%) וגברים חרדים (37%). על פי הסקר שיעור הגברים ושיעור הנשים אשר חוששים לאבד את מקום עבודתם בשנה הקרובה הוא זהה -31%, עוד זהה הוא שיעור הגברים והנשים אשר מרגישים כי לא ניתנת להם הזדמנות שווה להתקדם בעבודה כ-21%. כמו כן, 70% מהנשים ו-60% מהגברים דיווחו כי בשנה האחרונה צמצמו את הוצאותיהם השוטפות בשל קשים כלכליים. כמו כן, 51% מהנשים ו-46% מהגברים דיווחו כי בשנה האחרונה הם ובני משפחתם נמנעו מפעילות פנאי ותרבות. בנוסף, 77% מהנשים חוששות מירידה ברמת החיים לעומת 63% מהגברים. בהמשך התקיימו שני פאנלים אשר באו לדון בממצאי הסקר הראשון היה פאנל של נשים מומחיות מהאקדמיה ופעילות, והשני היה דיון בין חברות הכנסת על ממצאי הסקר.

בפאנל ראשון, אותו הנחתה יו" הוועדה, אמרה ח"כ לשעבר, פרופ' נעמי חזן ממכללת תלאביב, "אנו חיים בחברה חרדתית, בה אין ביטחון אנושי לאף אחד, אך ברור, גם מהסקר, שמצבן של נשים גרוע יותר. נשים חוששות בדיוק במקומות בהם אין להם שליטה או השפעה, וזהו פועל יוצא של מידור או דחיקה לשוליים של קבוצות שונות של נשים. הפער המגדרי הוא הרבה יותר מדי גדול, וצריך להתמודד איתו, גם בחקיקה פרטנית, אבל גם בשינוי תפיסות עולם. חה"כ תומאסלימאן כל הזמן חוזרת למבני העומק ולצורך לשנות את האופן בו אנו רואים את המציאות. מי שלא מטפל נמרצות בצמצום הפער המגדרי מפקיר את החברה בישראל".

ד"ר שרי אהרוני מאוניברסיטת חיפה, הוסיפה ש"המרחב הבטוח של קהילה ושכונה, שבתוכן מתגלמים שאלות של תרבות ואמונה, הם חשובים מאוד לנשים. כיום יש כבר טשטוש בין הבית ושדה הקרב, באופן שלא היה בעבר, שכן המדינה, שפעם הייתה מדינת רווחה, הלכה וצמצמה את תמיכתה הכלכלית והחברתית, והנשים הן הנפגעות העיקריות מכך. הנתונים מראים בבירור שנשים ערביות הן הקבוצה אשר חשה מאוימת ביורת בכל התחומים. החרדיות מרגישות פחות מאוימות אך חייבים לזכור שמדובר בחצי מיליון נשים ונערות אשר חיות תחת מערכת חוקים המתנהל במקביל לאלה של המדינה, והמדינה מאפשרת זאת ואין להם בריר האחרת. אף אחד לא יעזור להן והן חייבות הסתמך על הקהילה שלהן". לדברי הפעילה הפמיניסטית הוותיקה נבילה אספניולי "הסקר הזה הוא תחילת החדרת השיח הפמיניסטי למוסדות הרשמיים וזה צעד גדול וחשוב. מצבן של הנשים הפלסטיניות בישראל הוא עגום, אך יש גם נקודת אור, והיא הביטחון במערכת הבריאות. מה שגורם להרגשה טובה זה חוק בריאות הציבור. כשיש חוקים שמאפשרים את הזכויות השוות, הרגשת הנשים משתפרת. כמו כן, המודעות לאלימות והיכולת לספר על כך, בקרב נשים ערביות, היא תוצאה של עשייה של ארגוני הנשים בחברה הפלסטינית".