ח"כ ג'בארין בעקבות דבריו של ארדן: תרבות השלטון הגזענית רואה בערבים כאזרחים סוג ב'

השר לבטחון פנים גלעד ארדן אמר הבוקר (שני) במהלך ריאיון לעופר חדד ברדיו ירושלים, כי האלימות במגזר הערבי קשורה לכך ש"שאמא יכולה לתת אישור לבן לרצוח את האחות כי היא יוצאת עם גבר שלא נראה למשפחה". הוא הדגיש כי החברה הערבית "היא חברה מאוד מאוד ועוד אלף פעמים מאוד אלימה. קשור לזה שבתרבות שם, הרבה מאוד סכסוכים שפה הם נגמרים בתביעה משפטית, שם שולפים סכין ושולפים נשק". יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה (חד"ש) הגיב לדבריו של ארדן ואמר כי הוא אינו לוקח אחריות על ביטחון כלל האזרחים במדינה. "ארדן מעדיף להסתתר מאחורי טענות גזעניות ולזרוק את האחריות על הנרצחים", אמר עודה. עוד הוא הוסיף כי "מספר הנרצחים בחברה הערבית לפני אירועי אוקטובר 2000 היה זהה לממוצע הארצי. לאחר שהמשטרה הפקירה את הרחובות שלנו לארגוני פשע וכנופיות מספר הנרצחים החל לעלות".

ח"כ יוסף ג'בארין (חד"ש הרשימה המשותפת) הוסיף כי ארדן "בורח מאחריות על ידי האשמת הקורבן". לדבריו, "ההתייחסות שלו לאלימות הגואה בחברה הערבית כאילו מדובר בבעיה בתרבות הערבית היא התייחסות גזענית ואדנותית. אם המשטרה היתה ממלאת את תפקידה כנדרש ומטפלת בפשיעה כפי שהיא עושה בחברה היהודית, לא היינו מגיעים למימדי הפשיעה הנוכחיים. העבריינים מרגישים שאין דין ואין דיין ביישובים הערביים והם ממשיכים לפעול באופן כמעט חופשי". ג'בארין הוסיף כי "התרבות הפגומה היא תרבות השלטון הגזענית שרואה באזרחים הערבים כאזרחים סוג ב' ובני תרבות נחותה".

יצוין שראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול ולראשונה כי הוא מוקיע את מעשי הרצח והאלימות בחברה הערבית. בפגישה בין נתניהו, השר ארדן ומ"מ המפכ"ל מוטי כהן סוכם על הקצאת כוחות נוספים והגברת האכיפה "כדי להמשיך להיאבק בתופעת האלימות". לדברי ח"כ עודה "המבחן של ההצהרות זאת החלטת ממשלה לתכנית מערכתית למאבק באלימות ופשיעה ושתתחיל ליישם אותה לאלתר. לא ייתכן ש-20% מהאוכלוסייה חייבים לשבור את הכלים ולחסום כבישים כדי שהממשלה תתחיל לטפל בבעיה שגובה את חייהם של אנשים כבר שנים רבות. המשטרה צריכה לנהוג במפגינים כאזרחים ולא כאויבים".

ח"כ עאידה תומאסלמיאן (חד"ש – הרשימה המשותפת) הוסיפה כי נתניהו "התפנה מעיסוקיו" כדי להיזכר ב-72 האזרחים שנרצחו מתחילת השנה, וטענה כי "היינו צריכים להרעיד את המדינה בהפגנות וחסימות כבישים כדי שראש הממשלה ישים לב שאזרחים ערבים נרצחים יום יום". "אנו קוראים לנתניהו לקחת אחריות כראש ממשלה ולא להקים עוד ועדה כמו שעשה לגבי רצח נשים ולשכוח ממנה אחר כך . עליו להפעיל את המשטרה וגורמי אכיפת החוק כדי לטפל בארגוני הפשע המשתוללים ברחובות האוכלוסייה הערבית, אותה אוכלוסייה שהתחננה לשנים לשיתוף פעולה מצד המשטרה במאבקה נגד ארגוני פשע", הדגישה תומאסלימאן.

לדברי ח"כ עופר כסיף (חד"ש – הרשימה המשותפת): "מדובר ברשלנות פושעת של ממשלות הימין שבמדיניותן נראה כאילו הן דווקא מעוניינות באלימות הגואה ככלי של שליטה, אפליה ודיכוי אדנותי". "לפני כשבע שנים, בוועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת מצב הפשיעה ברחוב הערבי, הדגיש נתניהו כי הממשלה אחראית לבעיית הפשיעה ותטפל בעניין. ומה השתנה מאז? המצב רק הלך והחמיר, ונתניהו החל להאשים את הציבור הערבי עצמו ואת נבחריו", מסר.