80 שנה לוועידת התרבות היידית העולמית הראשונה שנערכה בפאריס

בספטמבר 1937 התכנסה בפאריס ועידת התרבות היידית העולמית הראשונה. לפי דיווחים בעיתון "נייע פרעסע", לקחו חלק באירוע הפתיחה כ-4 אלף השתתפו באירוע הפתיחה. הסופרים י.ל. פרץ, שלום עליכם ומנדלי מוכר ספרים לקחו חלק בוועידה, כמו גם מאות אנשי רוח נוספים. בוועידה, שנקראה "ראשונה" אך הייתה גם לאחרונה, נכחו נציגים של 677 ארגונים תרבותיים מכל רחבי העולם: בלגיה, אוסטרליה, פלשתינה/א"י, בריטניה, ברזיל, ברית המועצות, קובה, דרום אפריקה, ארגנטינה, מקסיקו, הולנד, דנמרק, שוויץ, אסטוניה, רומניה, צ'כוסלובקיה, פולין וארה"ב.

2017-10-25_200657

איור מתוך היומון הקומוניסטי "מארגען פרייהייט": הפצת העיתון בקרב פועלי הטקסטיל היהודים בניויורק

משתתפי הכנס הצהירו כי מטרתם להגן על התרבות היידית מפני סכנת הפשיזם. הכנס נערך בעיצומה של מלחמת האזרחים בספרד, ולפיכך בלט במיוחד הצורך "לאחד כוחות מול האיום הפשיסטי" (כך גם נכתב בכרזה שהוצבה ליד הבמה המרכזית).

אירוע זה הפגיש מאות אנשי רוח מכל היבשות אשר ראו ביידיש את שפתם, את תרבותם ומעין מולדת משותפת. מאחורי המאמץ לכנס אירוע חסר תקדים זה, עמדו פעילי תנועת העובדים היהודית בארה"ב ובאירופה, ובעיקר חברי מערכות היומונים הקומוניסטיים בניויורק, "נייע פרעסע" ו"מארגען פרייהייט". למאמצי הארגון תרמה גם הסקציה היהודית של המפלגה הקומוניסטית הצרפתית.

בעקבות הכנס, החלו לפעול ארגוני התרבות היידיים (ייקו"ף). חלקם פועלים עד היום בארגנטינה, באורוגואי ובברזיל.

הידיעה פורסמה בגיליון השבוע של "זו הדרך"