75 שנה לעיתון הקומוניסטי בשפה ערבית 'אל אתיחאד'

ב-14 במאי ציינו 75 שנה לפרסום הגיליון הראשון של העיתון "אלאתיחאד" היוצא לאור בחיפה והמשקף את עמדותיה של המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י). "אלאתיאחד" ("האיחוד") הוא היומון היחיד הרואה אור בשפה הערבית במדינת ישראל, ובין היומונים הקומוניסטיים הבודדים במזרח התיכון כולו.

2019-05-25_162655

העיתון ראה אור לראשונה כשבועון ב-1944 בהוצאת הליגה לשחרור לאומי. מאז איחוד הקומוניסטים היהודים והערבים במסגרת מק"י ב-1948, הוא ביטאון המפלגה בשפה הערבית. בעיתון כתבו כמה מהאישים המובילים במק"י, בהם תופיק טובי, מאיר וילנר, אמיל חביבי ואמיל תומא. גם פעילי מק"י וחד"ש יוצאי עיראק, שהגיעו לארץ בשנות ה-50, פרסמו שם רשימות – דוגמת משה (מוסא) חורי שפרסם טורים משך עשרות שנים והסופר סמי מיכאל (כיום נשיא האגודה לזכויות האזרח). העיתון כלל מוסף ספרותי בשם "אלג'דיד" ("החדש") שהפך ירחון והיה אכסניה לסופרים כותבי ערבית בישראל. כתבו בו גם גדולי הסופרים הפלסטינים.

ב-1953 פרסמו "אלאתיחאד" והיומון הקומוניסטי "קול העם" מאמר ראשי בו נכתב כי ממשלת ישראל מחרחרת מלחמה ו"מספסרת בדם הנוער הישראלי". שר הפנים דאז החליט לסגור את שני העיתונים לתקופה של 15 יום, ואלה עתרו לבג"ץ. בית המשפט ביטל את הצו וקבע  כי אין להגביל את חופש הביטוי של עיתון, אלא אם כן מדובר בסכנה מידית לשלום הציבור. החלטה תקדימית זו ביססה את חופש העיתונות בישראל ("בג"ץ קול העם").

עורך העיתון מיום הקמתו היה הסופר והמנהיג הקומוניסטי אמיל חביבי. ב-1987 החליף אותו הסופר המנוח סאלם ג'ובראן שבתום כהונתו ב-1992 היה לעורך "אלג'דיד". עם עורכי העיתון בשנים האחרונות נמנו מזכ"ל מק"י לשעבר, הסופר מוחמד נפאע, וח"כ עאידה תומאסלימאן (חד"ש).

במהלך מלחמת לבנון השנייה פגע טיל של החיזבאללה בבניין המערכת בשכונת ואדי ניסנאס בחיפה. הטיל פגע קשות במערכת ובארכיון העיתון. המבנה שופץ ברוח תכניתו המקורית.

חרף קשיים כלכליים מתמשכים, מערכת "אלאתיחאד" השיקה בפברואר האחרון, במהלך מערכת הבחירות לכנסת ה-21, אתר אינטרנט חדש . האתר הפך במהרה מקור הידיעות המקוון העיקרי של הכוחות המתקדמים בקרב האוכלוסייה הערבית בישראל, וגולשים בו גם אנשי שמאל רבים ברחבי המזרח התיכון.

מערכת השבועון "זו הדרך", ביטאון המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) בעברית, שלחה בשבוע שעבר ברכה ליומוןהאח "אלאתיחאד", במלאות 75 שנה לצאתו לאור. בברכה נכתב: "כאשר ענף העיתונות המודפסת מצוי במשבר, בארץ ובעולם, בולטת ההתמדה וההמשכיות של 'אלאתיחאד'. העיתון נוסד בתנאים שונים מאוד מהתנאים כיום, בתקופה בה הארץ הייתה תחת עול השלטון הקולוניאלי הבריטי. מאז ועד היום, משך יותר 75 שנה, מלווה העיתון את המאבקים הרבים – בתקופות של קשיים ואסונות, כמו גם בימים של הצלחות ופריצות דרך – ועושה זאת בלי לגמגם ובלי להסס".

הרשימה עומדת להתפרסם בגיליון "זו הדרך" הקרוב