54 שנים לאחר מותו: בטורקיה נמשכים הניסיונות לצנזר את נזים חכמת

הוצאת "יָאפִּי קְרֶדִי", המזוהה עם בנק טורקי גדול הנושא אותו שם, נרתעה מהחלטתה לצנזר את יצירותיו של המשורר והסופר המנוח נאזים חכמת, וזאת בעקבות ביקורת ולחץ ציבורי מצד אינטלקטואלים ופעילים פוליטיים.

2017-12-09_165441

נזים חכמת (צילום: אברנסל)

המו"ל, קוך הולדינג, הוא בעליהן של זכויות היוצרים על עבודותיו של גדול המשוררים הטורקים. ספרו, "החיים יפים, אחי" ראה אור בהוצאה מחודשת כאשר על 25 חלקים בספר הוטלו מגבלות פרסום. "רוב החלקים המצונזרים עוסקים ישירות בהשקפותיו הקומוניסטית של המשורר", הסביר אולביל איסיל, נציג המרכז התרבותי על שם נאזים חכמת. "ההוצאה מבקשת להסתיר את השייכות הפוליטית של חכמת, שהיה חבר במפלגה הקומוניסטית הטורקית מ-1923 ועד למותו, 40 שנה לאחר מכן". השורה "אני קומוניסט", למשל, המופיעה בגרסתו המקורית של הרומן, הוחלפה בשורה "אני פועל". המילים "פטיש ומגל", "מפלגה", "מעמד הפועלים" ו"הצבא האדום" נעלמו כלא היו מהרומן בגרסתו המצונזרת.

המפלגה הקומוניסטית הטורקית פרסמה (23.11) הצהרה, בה היא מגנה את ההשתקה והצנזורה של חכמת בידי בעלי הון מונופוליסטי. מחמט קוזולוגיל, חבר הוועד המרכזי של המפלגה, הבהיר כי כבר ב-2002 ערערה המפלגה על העברת זכויות היוצרים של כתבי חכמת לידי בעלי הון. הוא הוסיף: "ישנה סתירה עמוקה בין סגנון החיים של חכמת, אמנותו והמאבק אותו ניהל לבין הבנק המחזיק בזכויות על פרסום כתביו. כעת באות לידי ביטוי השלכות הסתירה העמוקה בין השייכות הפוליטית של היוצר לבין הזהות המעמדית של המחזיקים בזכויות על פרסום כתביו".

לאחר שהצנזורה על הרומן של חכמת הובאה לידיעת הכלל, חתמו אינטלקטואלים בולטים בטורקיה על עצומה הקוראת לפרסם את הספר בגרסתו המקורית. עשרות אנשי רוח, מוזיקאים, משוררים, סופרים, צלמים, ציירים, שחקנים, במאים, מתרגמים, עיתונאים, אקדמאים ופובליציסטים חתמו עליה, וזו הופצה בעיתונות המודפסת ובאינטרנט. "אנו חשים בושה עצומה שאחד האמנים המשפיעים ביותר של ארצנו צונזר בלא הצדקה. זאת, שנים לאחר שהוסרו המגבלות החוקיות על פרסום יצירותיו של חכמת", נכתב בעצומה.

בעקבות התגובות החריפות, הקימה ההוצאה לאור ועדה שתדון בהוצאה המחודשת של יצירות המשורר. עם זאת, ממשיכה ההוצאה לטעון כי כלל לא צנזרה את כתביו של חכמת, ולא ערכו שינויים בין הגרסה הנוכחית לבין הגרסה שראתה אור בשנות ה-90 של המאה הקודמת.

דובר ההוצאה לאור אמר: "הרומן יראה אור בשנית בעוד שבועות מספר, ויוכנסו בו התיקונים ההכרחיים". כשנשאל אם הצנזורה תוסר לגמרי, השיב כי אינו יודע דבר על אודות התכנים הצפויים בהוצאה המחודשת. ההוצאה, כך דומה, דבקה בגישתה שלא לזהות את ההוצאה הפגומה כצנזורה. אך האם תאגיד, גדול ככל שיהיה, יוכל לפגוע במורשת של נזים חכמת? הקומוניסטים בטורקיה ובעולם כולו סבורים שלא.

הידיעה עומדת להתפרסם בגיליון "זו הדרך" הקרוב