52 פועלי בנייה מסין הובחנו כחולי קורונה; חשש להדבקת העובדים הפלסטינים

52 פועלי בנייה מסין באתר בנייה ביבנה אובחנו בימים האחרונים כחולים בקורונה. בעירייה אמרו כי החולים והמבודדים הועברו למתחם מגורים מבודד על מנת לטפל בהם ולמנוע את התפשטות המחלה.

מגורי עובדי בניין זרים בעת מגפת הקורונה (צילום: קו לעובד)

יצוין שענף הבנייה הוחרג בסגרים הקודמים ואין אכיפה של הנחיות הקורונה באתרים וכן בדיקה של מקומות הלינה. הדס תגרי, מרכזת הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, מסרה כי זה תקופה שהם מתריעים "על כך שעובדים זרים, המתגוררים במגורי עובדים בתנאים של צפיפות, נתונים לסכנה חמורה של הידבקות נרחבת בקורונה, וכי על הרשויות לפעול כדי להגן עליהם מפניה. זאת, בין השאר באמצעות עריכת בדיקות תקופתיות שימנעו התפשטות נרחבת של הדבקה, כפי שאנו עדים למרבה הצער במקרה זה. "לדבריה, "עליית התחלואה הקשה שאנו עדים לה בימים אלה מחייבת פעולה מוגברת להגנה על בריאות העובדים ובפרט הפגיעים שבהם בשל תנאי עבודתם ולינתם".

בדיון שנערך בוועדת הרווחה והעבודה בחודש מארס בנושא אמרה ח"כ עאידה תומאסלימאן (חד"ש הרשימה המשותפת) כי "בעיני זו שערורייה שמחריגים ענף שלם מחוץ לתקנות החירום ומחוץ למיצוב ולתקינה של החירום, ואומרים לעובדים: תמשיכו לעבוד כרגיל, אבל לא דואגים באמת קודם כול שמישהו יאכוף את תנאי הבטיחות שלהם מבחינת הקורונה, ולמישהו שיעשה את העבודה בשטח ויוכל להגיע לאתרים כדי להיות בטוחים שהם בטוחים ולא נדבקים".

גורל דומה צפוי לפועלים הפלסטינים תושבי השטחים הכבושים המועסקים בישראל. מינהל עובדים זרים ברשות האוכלוסין וההגירה הודיע הבוקר (שישי) למעסיקי עובדים פלסטינים בעלי היתרי העסקה בענפים בניין, חקלאות, תעשיה ושירותים, בריאות ומוסדות סיעוד
כי תתאפשר כניסה חדפעמית של העובדים בענפי הבניין והחקלאות לישראל ביום ראשון הקרוב. העובדים יידרשו להישאר בישראל לתקופה רציפה הכוללת לינה ולא תתאפשר תנועה יומית לשטחים הכבושיפם. "על המעסיקים לדאוג לעובדים למגורים הולמים בישראל, לתקופה של שבועיים לפחות ועד סוף הסגר", נאמר בהודעה. "על המעסיקים לספק להם מגורים הולמים ולבטח אותם בביטוח רפואי בישראל", ציינו ברשות האוכלוסין וההגירה.

לדברי קו לעובד: "מדינת ישראל קולטצ עובדים בימים של מגיפה עולמית ואינה עושה מינימום נדרש כדי לשמור על בריאותם, להנגיש להם מידע וטיפול רפואי, ולשכנם בתנאי מחיה מינימליים. גם בימים של שגרה סובלים מהגרי עבודה, עובדי הבניין, מתנאי מגורים נחותים, אשר אינם מאפשרים שמירה על בריאותם במגפת הקורונה. תנאי מחייה אלו פעמים רבות אינם מאפשרים להם את המרחק הנדרש זה מזה, הם אינם מאווררים ועוד. העובדים אינם סחורה של איש. על מעסיקים מוטלת חובה לדאוג לתנאים שיאפשרו לעובדים לשמור על בריאותם, ואם חלילה נדבקו, עליהם לדאוג לכל הנדרש לעובדים, כולל הנגשה שפתית, כדי לקבל את הנדרש להם במצב זה".