35 אלף מכתבי מחאה: ממשלת הימין בשירות בעלי ההון רוצה לפגוע בחוק אוויר נקי

בעקבות כוונת ממשלת הימין לרוקן מתוכן את חוק אוויר נקי, בלחצם של בעלי ההון והתעשיינים, עד הבוקר (ראשון) נשלחו 35 אלף מכתבי מחאה למשרד ראש הממשלה. זאת על פי יוזמה שורה ארוכה של ארגוני הסביבה, ביניהם: מגמה ירוקה, צלול ואדם, טבע ודין. הארגונים מסרו ש"במקום לקדם תכנית שתחזק את היכולות של המשרד להגנת הסביבה להילחם במי שמזהמים ופוגעים בנו, נתניהו רוצה לרסק אותו לגמרי ולהפקיר את האוויר שאנו נושמים, המים שאנחנו שותים, החופים והקרקע שאנחנו חיים עליה".

הארגונים מסרו עוד כי "תחת יוזמת ה'רגולציה החכמה', התאחדות התעשיינים מקדמת מהלכים מסוכנים בחטף ובצל הבחירות: ריסוק מדיניות הפיקוח הסביבתי במדינת ישראל לטובת אינטרסים כלכליים קצרי טווח במגוון רחב של נושאים: אוויר נקי, תחבורה ציבורית, ים וחופים, תכנון ובנייה ועוד". "כל זה קורה דווקא עכשיו, כשבכל רחבי הארץ מקימים תחנות כח בסמוך ליישובים, אלפי תושבים מתים בגלל זיהום אוויר, בתי הזיקוק מחויבים להליך ניקוי קרקעות ועוד. אם תעבור, תוצע התכנית במהירות במסגרת חוק ההסדרים של תקציב המדינה 2020, שצפוי להיות אחד הנושאים הראשונים שיוסדרו בממשלה הבאה בלי דיונים ממצים, בלי מעורבות מספקת של הציבור ובלי יכולת אמיתית להתנגד", הדגישו.

החוק הסביבתי החשוב ביותר בשנים האחרונות, חוק אוויר נקי, אושר במליאת הכנסת ביולי 2008שלוש שנים לאחר שהחל את דרכו בהובלת חבר הכנסת דאז דב חנין (חד"ש), ובתום דיונים ארוכים ומחלוקות חריפות.

החוק עבר ברוב של 39 ח"כים וללא מתנגדים ונמנעים והסדיר באופן מקיף את איכות האוויר שאנו נושמים, ולתת לרשויות כלים לאכיפה וענישה נגד המזהמים עד כדי עונשי מאסר וסגירת מפעלים. בשל מחלוקות שנמשכו עד לרגע האחרון, החוק נכנס לתוקף רק בשנת 2011 – ולא שנה קודם לכן כפי שתוכנן במקור. מאז, בעלי ההון בשיתוף ממשלת הימין מנסים לרוקן את החוק מתוכנו.