30 עצרות מחאה והפגנות נערכו ברחבי הארץ בעקבות אונס הצעירה במלון באילת

עשרות עצרות והפגנות זעם תחת הקריאה "לא שותקות על האונס באילת" נערכו אמש (חמישי) ברחבי הארץ. גם פעילות ופעילי חד"ש ומק"י השתתפו אתמול למחאות שהתארגנו ברחבי הארץ בתגובה לאונס המחריד באילת. "חד"ש מחויבת למאבק למען שוויון מגדרי, ותמשיך להיאבק – בכנסת ובמרחב הציבורי – עד למיגור תרבות האונס", נמסר.

בתלאביב כאלף מפגינים ומפגינות מחו אמש ומאות נוספים מחו בירושלים, בבאר שבע, בחיפה, בנס ציונה, ברחובות, בנתניה ובמוקדים נוספים ברחבי הארץ. לפי מארגנות ההפגנה, המחאה התרחשה ביותר מ-30 ערים. המפגינים דרשו בין היתר להוציא לפועל את התוכנית למניעת אלימות נגד נשים, שאושרה לפני שלוש שנים אך מעוכבת בשל היעדר תקציב.

"די לרצח נשים" – מפגינות ומפגינים, אמש, בתלאביב (צילום: זו הדרך)

המפגינות בתל אביב החלו את המחאה בכיכר הבימה בעיר, וצעדו במרכז העיר. שוטרים שהיו במקום ניסו לחסום את דרכן, אולם המשתתפות שינו כיוון ועברו מרחוב לרחוב בהתאם, וחסמו את רחוב אלנבי ואת כיכר מגן דוד צומת שוק הכרמל. מאות מפגינות חסמו את הכביש ליד דיזנגוף סנטר וליד כיכר הבימה בעיר, ופונו מבלי שנערכו מעצרים. לאחר מכן חסמו כמאה מהן את הצטלבות הרחובות אבן גבירול וקרליבך. המפגינות קראו בין היתר "נשים דורשות ביטחון במלונות" ו"נאבקות נאבקים באלימות כלפי נשים". חלק מהמפגינות הניפו שלטים שעליהם נכתב "מאמינות לך" ו"את לא לבד".

בחיפה הפגינו מאות בעיר התחתית. מירב בן נון, שהשתתפה בהפגנה, אמרה ל"הארץ": "למרות שתכננו ללכת להפגנה במרכז הכרמל כנגד השחיתות והחתירה תחת הדמוקרטיה, קיבלנו החלטה לבוא להפגנה שאורגנה על ידי ארגוני הנשים כדי לזעוק נגד תרבות האונס המאפשרת ומעודדת את זוועות כמו זו שהתרחשה באילת. זו הפגנה משותפת ליהודיות וערביות, נשים וגברים שדורשים שינוי מהיסוד ותקציבים שיפנו למאבק נגד האלימות כלפי נשים".

בירושלים השתתפו מאות מפגינים, שעמדו על ציר הרכבת הקלה וקראו "אני מאמינה לך". חלק מהמפגינים החזיקו שלטים שעליהם נכתב "לא = לא" ו"די לתרבות האונס". בבאר שבע הפגינו אמש במרכז המורים כ-300 אנשים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו המואשם בפלילים, ואליהם הצטרפו מפגינות בעקבות מקרה האונס באילת. "תרבות האונס מתחילה במסדרונות הממשלה", קראו המפגינים. כמה משתתפים הניפו שלטים שעליהם נכתב "לא שותקות על האונס" ו"לא אשמות". בנס ציונה עשרות מחו ואל המפגינות הצטרף ח"כ עופר כסיף (חד"ש הרשימה המשותפת) שאמר "אנו חיים בחברה בה שלושים גברים עמדו בתור לאונס. אסור לנו להסיט מבט, אסור לנו לשתוק. השוביניזם האלים וחיפצון האישה הם הגורמים לפשע, והאחריות לחסלם מוטלת על כולנו. לבי עם הנערה, אני מאמין לך. אני מקווה שהפעם, בניגוד לאינספור מקרים קודמים, העבריינים הנתעבים ישלמו את המחיר". בנתניה התקבצו כ-100 מפגינות ברחבת קניון השרון להפגנת מחאה בעקבות האירוע. "30 טורפים, נערה אחת" ו-"הגוף שלי הוא ברשותי", זעקו השלטים שהונפו במקום.

ח"כ עאידה תומאסלימאן (חד"ש הרשימה המשותפת) מסרה אמש "הידיעות על האונס הקבוצתי באילת מצמררות. עוד אונס קבוצתי, 30 גברים אלימים! הרוע בלתי נתפס. המחשבה שנערה בת 16 הייתה צריכה להתמודד עם סיטואציה כזו מזעזעת. לרשות הנערה הייתה צריכה לעמוד מעטפת תומכת שתטפל בה, תגבה את העדות שלה ברגישות הנדרשת ותאסוף מיד את הראיות הפורנזיות אי אפשר להמשיך להפקיר את הקורבנות להתמודד עם גיהינום הבירוקרטיה החקירתית והמשפטית לבד".

גם יו״ר הרשימה המשותפת, ח״כ איימן עודה (חד"ש) פרסם את תגובתו על האונס באילת: ״ללא מילים אל מול האונס האכזרי באילת. הלב עם הנערה והדם רותח על מציאות בה איבוד צלם אנוש שפל לא פותח מהדורות ומוציא קול זעקה משרי הממשלה. השתיקה הזאת מסכנת כל אישה באשר היא ברחבי הארץ ואת החברה כולה".

יצוין שקואליציית ארגוני הקהילה הגאה, הכוללת 16 ארגונים, הצטרפה להפגנות הזעם שנערכו אמש. מטעם הארגונים נמסר כי "אנחנו מזועזעים ממקרה האונס המחריד באילת. אלימות קשה כלפי נערה בת 16 על ידי 30 גברים היא תולדה של תרבות שמאפשרת ומעודדת פגיעה בנשים ובמי שחורגים מתבניות מגדריות". הארגונים הוסיפו כי "תרבות האונס פוגעת בכולנו, בנשים, בגברים, בילדים וילדות, ובחוסן שלנו כחברה. תפקחו עיניים, זה בידיים שלנו למגר אותה ולייצר מרחבים בטוחים לכולן ולכולם".

סרטון דבריו של ח"כ עופר כסיף בעצרת שנערכה בנס ציונה:

https://www.facebook.com/ofercass/videos/304458287431178/