16 ארגונים קוראים לבטל את ההחלטה לצמצם את החשמל לרצועת עזה

קואליציה של 16 ארגוני חברה אזרחית שלחה מכתב דחוף ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה שינחה את הממשלה לבטל מיד את החלטתה לצמצם בכמות החשמל שישראל מוכרת לרצועת עזה. בפניה ליועמ"ש, ד"ר אביחי מנדלבליט, הארגונים הדגישו כי החלטת הקבינט אינה ביטחונית אלא פוליטיתמדינית, ועל כן מהווה הפרה של הדין הבינלאומי ההומניטרי, לפיו רק בעת קיומו של צורך צבאי מידי ניתן לפגוע באוכלוסייה אזרחית, וגם אז הפגיעה צריכה להיות מידתית. צמצום נוסף בחשמל הדרוש לשני מיליון בני אדם, לבתי חולים, למתקני טיהור שפכים, למשאבות מים חיוניות ולכל התשתית האזרחית ברצועה, אינו משרת שום צורך ביטחוני ובוודאי שאינו מידתי. יותר מכך, ההחלטה הזאת תסכן חיים באופן מיידי.

2017-06-17_172643

הארגונים החתומים הם: גישה, עדאלה, המוקד להגנת הפרט, האגודה לזכויות האזרח בישראל, רופאים לזכויות אדם, זזים, במקום, יש דין, אמנסטי אינטרנשיונל, בצלם, שוברים שתיקה, חקל, עקבות, עיר עמים, שלום עכשיו ורבנים לזכויות אדם.

מנהלת המחלקה המשפטית של גישה, אסנת כהןליפשיץ, אמרה בראיון לגלי צה"ל: "מדינת ישראל אינה ספק חשמל נייטרלי לרצועת עזה. בית המשפט העליון קבע כבר בשנת 2008 שלישראל יש חובות לספק את כל הצרכים ההומניטריים הבסיסיים החיוניים של האוכלוסייה האזרחית בעזה. לכן, הניסיון לטעון שמדובר בסוגיה כלכלית הוא ספין שאסור להיגרר אחריו. הסוגיה אינה סוגיה כלכלית אלא סוגיה של חובות הומניטריות שישראל התחייבה בפני בג"צ לעמוד בהן וכרגע היא מבקשת להפר את ההתחיייבות הזאת". כהןליפשיץ הוסיפה כי במכתב ישנה דרישה חד משמעית מהיועמ"ש להנחות את הממשלה שלא ליישם את ההחלטה, שתהווה ירידה מתחת לקו אדום ותדרדר את רצועת עזה למשבר הומניטרי חמור ביותר.

מנהל מחלקת המידע של גישה, סלאח מוחסן, דיבר בתוכנית "לונדון את קירשנבאום" בערוץ 10 על משבר החשמל ההולך ומחריף בעזה. "צמצום נוסף בחשמל שישראל מוכרת לרצועת עזה משמעותו הצבת רצועת עזה על פתחו של משבר הומניטרי באופן מיידי. אנחנו מדברים עם אנשים בעזה כל הזמן ושומעים מהם שכבר במצב הקיים כל המערכות נמצאות בקצה גבול היכולת", אמר. הוא הוסיף כי עיקר האחריות למצב מוטל על ישראל, מכוח שליטתה המתמשכת ברצועה.

גם תחקירן השטח של גישה, מוחמד עזאיזה, התראיין מעזה בחדשות הערב של תאגיד השידור הציבורי "כאן" והדגיש: "המצב הנוכחי הוא אסון. יש גורמים שאחראים על המשבר הנוכחי, ובהם ישראל, הרשות הפלסטינית וחמאס. על הגורמים האלה לשאת באחריות. החיים של שני מיליון פלסטינים ברצועת עזה אינם משחק". ל"לוס אנג'לס טיימס" הוסיף עזאיזה שכל קיצוץ נוסף הינו קו אדום שאסור לחצות. הוא תיאר את הכעס הרב של הציבור בעזה, שמופנה הן כלפי חמאס והן כלפי הרשות הפלסטינית וישראל.

מוחסן הרחיב על האחריות הישראלית למצב גם בראיון לוורד יפתחיגרין ברשת ב', ואמר: "חלק ניכר מהאחריות למצב התשתיות הירוד בעזה נופל על ישראל, כי ישראל למעשה שולטת ברצועת עזה מזה 50 שנה ובמשך השנים האלה עשתה מעט מאוד לקידום התשתיות, ובמקרים רבים אפילו עיכבה את פיתוח התשתיות. גם היום ישראל מעכבת כניסה של ציוד וחומרים הנחוצים לשיפור מערכת החשמל ונחוצים לתיקונים הנדרשים. קיצוץ נוסף בחשמל הנמכר לרצועת עזה מישראל משמעותו משבר הומניטרי מיידי".