15 אלף נשים נפגעות חוק האזרחות ללא זכויות חברתיות

 

מנייר עמדה שהוגש השבוע לשרי הבריאות והרווחה מתבהרות השלכותיו העגומות של חוק האזרחות. החוק הוביל ליצירת שכבת אוכלוסייה רחבה של מחוסרות מעמד אזרחי החיות בישראל ללא זכויות חברתיות.
כאמור, השבוע הגישו רופאים לזכויות אדם ו"כייאן" – ארגון פמיניסטי שהוקם על ידי נשים ערביות, נייר עמדה לשרי הבריאות והרווחה בו קוראים הארגונים לשרים להכפיף את קבוצת חסרות המעמד נפגעות חוק האזרחות והכניסה לישראל החיות בישראל, תחת חוק ביטוח בריאות ממלכתי וחוק הביטוח הלאומי. שכבת אוכלוסיה זו, המונה על פי הערכות למעלה מ-15 אלף בני אדם, רובן המכריע נשים פלסטיניות, חיה בישראל מתוקף נישואין לישראלים וסובלת מהעדר זכויות חברתיות, שכן הענקת זכויות אלו קשורות כיום בהסדרת מעמדן האזרחי. "לנפגעות חוק האזרחות, אימהות לילדים, שמרכז חייהן בישראל במשך שנים ארוכות, אין נגישות לשירותי רווחה ובריאות ולמעשה הן מודרות מכל מערכות הטיפול, התמיכה והסיוע המקומית. הן כמו רואות אך אינן נראות עבור רשויות המדינה" הסבירה רולה דיב, מנכ"לית כייאן.
בארגונים לא מבקשים להסדיר את מעמדן החוקי והמשפטי של שכבת האוכלוסייה הזו, אלא להעניק להן "תושבות חברתית". מדובר במעמד המקנה נגישות לזכויות חברתיות בכלל ולשירותי בריאות בפרט. בשונה מאזרחות או תושבות, המקנה למחזיק במעמד גם זכויות פוליטיות, החלת חוק ביטוח בריאות ממלכתי וחוק הביטוח הלאומי על הנשים הנפגעות יזכה אותן בזכויות חברתיות בלבד. "כל עוד חוק האזרחות עומד בעינו, מחובתה של מדינת ישראל לדאוג לנפגעותיו משוללות הזכויות, נשים לבני זוג ישראלים ואימהות לילדים ישראלים" מסרו בארגונים, "את הקרבות הדמוגראפיים והביטחוניים יש להשאיר לזירות אחרות".
מאז חודש מאי 2002, אז הקפיאה ממשלת ישראל את הליכי איחוד המשפחות,  "נתקעו" זוגות רבים בשלבים שונים של קבלת המעמד. תוקפו הרטרואקטיבי של חוק האזרחות פגע אף בזוגות אשר הגישו בקשותיהם לפני חקיקתו. בנוסף, למרות החוק, ממשיכים בני זוג, באופן טבעי, להתחתן ולהקים משפחות ומדי שנה הופכות כמה אלפי נשים למחוסרות המעמד. בעקבות ביקורת קשה, תוקן החוק בצורה המאפשרת לנשים מעל גיל 25 וגברים מעל גיל 35 שהם בני זוג של אזרחים ישראלים, לקבל אישורי שהייה, בתנאי שאינם מהווים סיכון ביטחוני או פלילי. בעקבות תיקון זה, ההערכה היא כי כ-5 אלף נשים קיבלו היתרי שהייה. "האפשרות לקבל היתרי שהייה בישראל מדגישה את האבסורד ואת אופיו הגזעני של התיקון לחוק – שהרי אם נשלל כל סיכון ביטחוני, ואף ניתן היתר שהייה בישראל – מדוע למנוע זכויות בריאות ורווחה?" אמר רן כהן, מנהל מחלקת מהגרים וחסרי מעמד ברופאים לזכויות אדם.
"אנו, רופאים לזכויות אדם וכייאן, מתנגדים בתוקף לחוק האזרחות, וגורסים כי מדובר בחקיקה גזענית אשר דינה לעבור מן העולם. עם זאת, כל עוד החוק עומד בעינו, מחובתה של מדינת ישראל לדאוג לנפגעותיו החיות בישראל בעודן משוללות זכויות" לשון נייר העמדה, "ניתוק הקשר בין מעמד אזרחי ובין זכויות חברתיות והסדרת הדרך למימוש זכויות אלו, באמצעות הסדרת תושבות חברתית לנפגעות חוק האזרחות, הם צעד הכרחי נוכח פני המציאות וכל עוד לא בטל החוק".