127 פלסטינים נפגעו – 54 מירי חי של חיילי צה"ל בגבול עם רצועת עזה

127 פלסטינים נפצעו, 54 מהם מירי חי, בהפגנות שנערכו אתמול (שישי) בגבול רצועת עזה כך מדווחת סוכנות הידיעות הפלסטינית וואפא. בצד הפלסטיני של הגבול התאספו אתמול אלפים. יצוין שבשבוע שעבר נרשמו 67 פצועים פלסטינים בסמוך לגבול רצועת עזה כחלק מהפגנות יום שישי השבועיות.

מפגינים ליד הגבול ברצועת עזה (צילום ארכיון: בצלם)

על פי סיכומי המשרד לעניינים המוניטאריים של האו"ם השטחים הפלסטינים הכבושים 268 פלסטינים נוספים נפצעו בצעדות השיבה בין ה-30 ביולי ל-19 באוגוסט. ב־9 באוגוסט בוטלו ההפגנות לרגל חג הקורבן המוסלמי (עיד אל־אדחא). מתוך כלל הפצועים במהלך התקופה הנסקרת אושפזו 191, בהם 97 ילדים, ו־62 מהם נורו בתחמושת חיה. מקורות ישראליים דיווחו כי מספר בקבוקי תבערה ומטעני נפץ הושלכו לעבר כוחות ישראליים, וכן היו מספר ניסיונות לפרוץ את גדר המערכת. לא דווח על נפגעים ישראלים.

לדברי בצלם כוחות הביטחון הפכו בגבול רצועת עזה אמצעי לפיזור הפגנות לכלי נשק קטלני.

מאז תחילת "הפגנות השיבה" ביום האדמה, ב-30 במארס 2018 ועד לסוף יוני 2019, נהרגו מירי אנשי כוחות הביטחון 216 פלסטינים, בהם 43 קטינים ואלפים נפצעו. רובם המכריע מירי חי. אולם, כוחות הביטחון עושים שימוש קטלני גם באמצעים לפיזור הפגנות, ובהם רימוני גז, שלא נועדו כלל לפגוע בגופו של אדם. לפחות שבעה מההרוגים מתו עקב פגיעה של רימון גז בראשם או בפניהם, בהם ארבעה קטינים.

רימוני גז מדמיע הם אמצעי לפיזור הפגנות וטווח הירי שלהם נע בין מאה מטרים לכמה מאות מטרים, במקרה של רימון גז לטווח מוגדל. רימונים אלה אינם אמורים לשמש כנשק קטלני והוראות הפתיחה באש – לפחות אלה המוצהרות, כמו גם כללי השימוש בהם, אוסרים לירות אותם בכינון ישיר לעבר בני אדם, בשל הסכנה הברורה לפגיעה חמורה בהם.

בחודשים האחרונים גבו תחקירני בצלם ברצועה עדויות ממפגינים שנפצעו מרימוני הגז ומעדי ראייה לפגיעות הללו. מן העדויות עולה כי אנשי כוחות הביטחון יורים, בניגוד להוראות וכדבר שבשגרה, רימוני גז בכינון ישיר לעבר המפגינים. כמו כן עולה מהעדויות כי ירי זה מבוצע מעמדות הגבוהות יותר מגדר המערכת (סוללות עפר או גגות של ג'יפים צבאיים) או דרך פתחים בגדר עצמה. בצלם תיעד כבר בעבר ירי רימוני גז בכינון ישיר בגדה המערבית, שגרם לפגיעות קשות, והרג לפחות שני בני אדם.

לדברי בצלם "ירי רימוני הגז בכינון ישיר אינו עומד לבדו אלא הוא חלק ממדיניות הפתיחה באש שישראל מיישמת מזה למעלה משנה בסמוך לגדר שברצועת עזה. מדיניות זו, שעלתה עד היום בחייהם של למעלה ממאתיים מפגינים ובפציעתם של אלפים – היא בלתי חוקית, בלתי מוסרית, ודגל שחור מתנוסס מעליה. הירי הקטלני – בין אם באש חיה ובין אם באמצעים אחרים – לעבר מפגינים שברובם המכריע אינם חמושים ואינם מסכנים את חייהם של אנשי כוחות הביטחון הממוגנים שניצבים מעברה השני של הגדר, שנמשך באותו אופן מעל שנה למרות שתוצאותיו המחרידות ידועות כבר מזמן – הוא עוד ביטוי לזלזול ולאדישות של הרשויות הישראליות בחייהם ובגופם של הפלסטינים".