126 מפעלים פלסטינים נהרסו כליל במהלך התקיפה על רצועת עזה

מבדיקה ראשונית של התאחדות התעשיינים בעזה עולה כי במהלך מבצע "צוק איתן" נהרסו ברצועה 360 מפעלים ובתי מלאכה, כש-126 מהם נהרסו לחלוטין. מרבית המפעלים ובתי המלאכה שנהרסו השתייכו לענף הבניין, לתעשיות המזון ולתעשיית העץ והרהיטים. ההפסדים הישירים לתעשייה ברצועה כתוצאה מההרס מוערכים בכ-190 מיליון דולר. ההפסדים העקיפים – תוצאה של סגירת מפעלים ובתי מלאכה במהלך המבצע – מוערכים בכ-47 מיליון דולר. במהלך המבצע נסגרו 2,695 מפעלים ובתי מלאכה ברצועה, שמעסיקים 30,700 עובדים. יצוין כי גם לפני המבצע פעלו מפעלים אלה בתפוקה נמוכה, הן בשל האיסור על שיווק מוצרים מעזה בגדה ובישראל, והן בשל ההגבלות הישראליות על כניסת חומרי בניין.

 2014-08-19_200147

פיצוץ באחד המפעלים ברצועת עזה כתוצאה מהפצצת צה"ל (צילום: "הומניטה")

יו"ר התאחדות הקבלנים בעזה, נביל אבומעילק העריך כי הרצועה צריכה לייבא כ-3.5 מיליון טון של חומרי בניין כדי לשקם את ההריסות. מדובר בהערכה ראשונית בלבד, ובימים אלו שוקדים בהתאחדות הקבלנים בעזה, יחד עם ארגונים בינלאומיים, על בדיקה מקיפה של ממדי ההרס ברצועה וכמויות חומרי הבניין הנדרשות לשיקומה. כמו כן, ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) דיווח כי מבצע "צוק איתן" גרם להפסקת יצור המזון המקומי בעזה ושיתק את הדייג ברצועה. 170 אלף דונמים של אדמות חקלאיות, חוות וחממות ניזוקו במהלך המבצע, ומוערך כי הדייגים ברצועה הפסידו 9.3 אחוז מכמות הדגה השנתית, כ-234.6 טונות דגה. מנתוני הארגון עולה כי ברצועה ישנן 28,600 משפחות שפרנסתן תלויה בחקלאות, דיג וגידול בעלי חיים. יצוין שמאז יום שלישי שעבר (12 באוגוסט) עובדים תשעה מתוך עשרה קווי המתח הגבוה שמגיעים לעזה מישראל. הקו העשירי, שבאזור ח'אן יונס, נהרס כליל. חברת החשמל הפלסטינית בעזה עובדת על התקנת הקו מחדש, והוא אמור לחזור לפעילות בקרוב. מרגע שהקו יותקן, אספקת החשמל מישראל שוב תעמוד על 120 מגה וואט, בנוסף לכ-32 מגה וואט שמגיעים עכשיו בשלושה קווי מתח ממצרים. הפסקות החשמל צפויות לעמוד על 15 שעות בממוצע ביממה – שש שעות חשמל על כל 12 שעות ללא חשמל.

ארגון משמר זכויות אדם אמר היום כי ירי הפגזים הישראלי שפגע ככל הנראה בתחנת הכוח היחידה של רצועת עזה ב-29 ביולי 2014 והוציא אותה מכלל שימוש, גרם להחרפת המשבר ההומניטארי עבור 1.7 מיליון תושבי הרצועה. גרימת נזק לתחנת כוח או הריסתה, אפילו אם היא משרתת גם מטרה צבאית, תיחשב עלפי דיני הלחימה להתקפה בלתי חוקית ובלתי מידתית, המסבה לאוכלוסייה האזרחית נזק גדול בהרבה ביחס לתועלת הצבאית שניתן להפיק ממנה.

לדברי הארגון פגיעתה של השבתת תחנת הכוח באוכלוסייה חורגת בהרבה מהפסקות חשמל. ההשבתה הביאה לצמצום חד בשאיבת המים לצורך אספקה למשקי בית ובטיפול בשפכים, פעולות התלויות באספקת חשמל. ההשבתה אף אילצה את בתי החולים, שכרעו כבר קודם לכן תחת הנטל בשל מספרם הרב של נפגעי המלחמה, להגביר את הסתמכותם על גנראטורים לא יציבים. השבתת התחנה פגעה גם באספקת המזון כיוון שהמאפיות נאלצו לצמצם את ייצור הלחם לאחר שהמקררים חדלו לפעול.

השבתת התחנה הביאה לניתוק של חלק ניכר משטח הרצועה מאספקת החשמל. תושבי הרצועה חיו מזה שנים עם אספקת חשמל במשך חלק משעות היום בלבד, ואלה מהם שידם הייתה משגת הפעילו גנראטורים פרטיים כגיבוי לאספקת החשמל. שבוע לאחר ההתקפה חודשה אספקה מסוימת לחלק מהשכונות, אולם גם אספקה זו מצומצמת יותר מזו שקדמה לעימות האחרון. הפעולות הצבאיות של ישראל הסבו נזק כבד לתשתית ברצועת עזה, לרבות בתי מגורים, מפעלים, בתי חולים, מסגדים ובתי ספר.

עוד על השלכות ההתקפה על תחנת הכוח בעזה:

http://www.hrw.org/he/news/2014/08/18