100 הרוגים במחאות בעיראק: הקומוניסטים דורשים להקדים את הבחירות

מניין ההרוגים בעימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון בעיראק עלה היום (שבת) לכמאה כך דיווחו בנציבות לזכויות אדם במדינה. בנוסף לכך, נמסר כי נפצעו כ-4,000 אנשים במחאות שפרצו ברחבי המדינה ביום רביעי ונמשכו גם היום. עוד נמסר מהנציבות כי המשטרה עצרה מאות בני אדם לחקירה, אך רובם שוחררו. על פי העיתונות העיראקית צלפי משטרה ירו אתמול במפגינים באש חיה. כוחות המשטרה השתמשו גם בגז מדמיע ובזרנוקי מים.

ראש הממשלה, עאדל עבד אלמהדי ואמר שהוא פועל כדי לענות על "דרישותיהם הלגיטימיות של המוחים" ושאין "פתרון קסם לבעיותיה של עיראק". בפנייתו לאומה ששודרה בטלוויזיה, ראש הממשלה הוסיף כי צעדי ביטחון שננקטו לאור האלימות הגוברת, כולל העוצר הזמני שהוטל על בגדאד מאז יום שלישי, היו "החלטות קשות" שהיו נוחות כמו "תרופה מרה" שאין ברירה אלא לבלוע. אלמהדי ניסה להרגיע את הרוחות וקרא למפגינים לשוב לבתיהם, בטענה שדרישותיהם נשמעות. אלמהדי הבטיח כי הממשלה תדון בחקיקה שתאפשר להנהיג קבצת הכנסת מינימום למשפחות עניות.

ברחובות התאספו אמש והבוקר מפגינים ליד מדורה בשריפה בוערת של רכב משוריין, מעבר לנהר החידקל ממתחם הממשלה. המפגינים, שנענים על ידי כוחות הביטחון בירי גז מדמיע ובמקרים רבים גם אש חיה, דורשים מקומות העבודה, שירותים ממלכתיים ראויים ולמגר את השחיתות השלטונית. סיעת הפרלמנט המשותפת למפלגה הקומוניסטית ואיש דת שיעי רבהשפעה בעיראק, מוקתדא אסאדר, הנחתה את חברי הגוש הפוליטי שלו, המונה 54 מתוך 329 מושבים, להחרים את התכנסויות הפרלמנט. אסאדר, שהקואליציה בהנהגתו הגיעה למקום הראשון בבחירות בשנה שעברה, הודיע על השעיית ההשתתפות בפעילויות בפרלמנט עד שהממשלה תציג תכנית שתענה על דרישות העם העיראקי. כמו כן, המפלגה הקומוניסטית התומכת בדרישות המפגינים קוראת להקדים את הבחירות.

ההצהרות נמסרו לאחר שאיש הדת הבכיר במדינה, האייתוללה עלי אלסיסתאני, האשים את המחוקקים בכך שלא הצליחה לחוקק רפורמות ולמגר את השחיתות. אלסיסתאני קרא מוקדם יותר לשני הצדדים להימנע מאלימות "לפני שיהיה מאוחר מדי", בהתייחסותו הראשונה לנושא. גם יו"ר הפרלמנט העיראקי מוחמד אלחלבוסי, אמר שהוא תומך בדרישות המוחים, והוסיף כי יחוקקו חוקים נגד השחיתות ה"מסוכנת כמו טרור". הוא התייחס ללחימה נגד ארגון המדינה האסלאמית (דאעש) ואמר: "עלינו להילחם בשחיתות כמו שאנחנו נלחמים בטרור". לדבריו, ארבעת ימי המחאה הן "שיעור חשוב" עבור הממשל העיראקי, ויש לעמוד לצד המפגינים אל מול "מי ששדדו את הכסף של העם".

יצוין שארגון אמנסטי הבינלאומי הצטרף לקריאת המפלגה הקומוניסטית העיראקית וקרא לממשלת בבגדד לרסן את כוחות הביטחון ולחקור את הרג האזרחים. במקביל, מועצת זכויות האדם שבאו"ם קרא לממשלה לאפשר לאנשים את חופש הביטוי שלהם ולהפגין בצורה לא אלימה. לשכתו של נציב האו"ם לזכויות אדם אמרה שהשימוש בכוח "צריך להיעשות במקרים חריגים" ולהתאים לסטנדרטים הבינלאומיים, כולל מידתיות.