תערוכת צילומים ודיון בדיזנגוף סנטר בת"א על הכפרים הלא מוכרים בגליל

בדיזנגוף סנטר תפתח ביום רביעי 19 באפריל תערוכת צילומים המוקדש לכפרים הבדואיים הלא מוכרים בגליל. התערוכה היא פרי שיתוף הפעולה בין הצלמת עדי סגל לאתר "דוגרינט". התערוכה הוצגה באיגוד ערים לאיכות הסביבה בסחנין. התערוכה תוצג עד 3 במאי.

2017-04-11_151700

צילום מעדי סגל, מתוך התערוכה

מ"דוגרינט" נמסר כי מרבית אזרחי ישראל אינם מכירים את האוכלוסייה הערביתבדואית בגליל ואת סוגיית ההתיישבות הלא מוסדרת. העובדה שעד היום לא קיים מידע תכנוני ומשפטי מסודר ורשמי על אודות אזרחים ואזרחיות אלה מסבירה אולי את הסיבה שגם מקבלי החלטות כדוגמת חברי כנסת וראשי רשויות כמעט שלא מכירים את הסוגיה", נמסר. בגליל לבדו נמצאים כ-25 נקודות יישוב בסדר גודל של 20 עד 200 תושבים: מקצתן  בתוך ישובים שקיבלו הכרה, אך בתיהן נשארו מחוץ לתכנית, מקצתן סמוך לישובים יהודיים שקמו במהלך השנים, ומקצתן אפילו בשטח שיפוט של עיר. המצב של כל כפר או נקודת התיישבות שונה, כאשר חלק מהתושבים בעלי הקרקע וגרים עליה בבתים לא חוקיים, חלקם מתגוררים על אדמות מדינה ומוגדרים "פולשים", וחלקם גרים על אדמה שהייתה שייכת להם באופן חוקי (לרוב מדובר בקרקע חקלאית), אך במהלך השנים הופקעה מהם ומעמדם השתנה ל"פולשים" – כדוגמת הכפר ראמיה שבתחום כרמיאל.

האתר מציין, כי כולם אזרחים ואזרחיות המדינה, אך רובם חיים ללא תשתיות כבישים, חשמל ומים וללא שירותים בסיסיים כמו שרותי בריאות, חינוך, פינוי אשפה, הסעות תלמידים ועוד. בכלל החברה הערבית הסובלת מקיפוח במשאבים, הבדואים הם הקבוצה שסבלה במיוחד מגזענות ומאפליה. לאחר שנים של הפקעות קרקע ואיהכרה בקיום קהילותיהם – הרשויות ממשיכות בנישול, באיהכרה ובאי הספקת השירותים החיוניים.

בתערוכה: 22 תמונות  מביקורים  משמונה יישובים לא מוכרים בגליל שצולמו במהלך 2016. לכל תמונה טקסט בערבית ועברית המציג את המקום או את הסיפור האישי של המצולם. במקום מופץ דף מידע הנותן רקע בדבר ההתיישבות הלא מוכרת בגליל וכולל מפה המציגה לראשונה את הכפרים על מפת הגליל במיקומם המדויק, יחד עם נתונים על גודל האוכלוסייה החיה בכל כפר. הדף הוכן בשיתוף עמותת "במקום". במהלך השנה תנדוד התערוכה באתרים שונים ברחבי הארץ, בתחילה בסחנין, ועתה היא מגיעה לתלאביב. בכל מקום בו תוצג, יתקיימו  אירועים שונים, שיח גלריה ועוד, כאשר המטרה היא לעורר שיח ציבורי בנושא ואף להגיע למקבלי החלטות ולקדם פתרונות.

ביום הפתיחה בתלאביב, ביום רביעי 19 באפריל, בשעה 19:00 בדיזנגוף סנטר, מתחם הגלריה קומה 1- ייערך שיח גלריה ומפגש בתערוכה "ליד אבל בחוץ" – על מצב התכנון בהתיישבות הלא מוסדרת בגליל וסל פתרונות תכנון אפשריים. בדיון ישתתפו הצלמת עדי סגל, סזאר יהודקין מתכנן מעמותת במקום ונציגת עמותת "דוגרינט". הכניסה ללא תשלום.

האירוע בפייסבוק:

https://www.facebook.com/events/832195780270718

עוד על התערוכה בגיליון 13 של "זו הדרך" (עמוד 7):

http://maki.org.il/he/wp-content/uploads/2017break/03/G13_2017.pdf