פעיל בחזית העממית הפלסטינית מאושפז במצב אנוש לאחר חקירת שב"כ

פעיל בחזית העממית לשחרור פלסטין, סאמר עריב, שתואר על ידי שירותי הביטחון כ"ראש חוליית הטרור החשודה בביצוע הפיגוע בו נרצחה רינה שנרב" ליד ההתנחלות דולב בשטחים הכבושים, מאושפז במצב אנוש לאחר חקירת שב"כ. מקור המעורה בפרטים אמר כי שב"כ קיבל אישור מגורם משפטי לחקור את העצור ערביד "באמצעים חריגים", ובמהלך אותה חקירה הוא הוכה ופונה לבית החולים הדסה הר הצופים עם חשש ממשי לחייו. כעת הוא מורדם ומונשם. ערביד נעצר לראשונה לפני כשבועיים ושוחרר ונעצר שוב בשבוע שעבר.

סאמר ערביד (צילום: אדמיר)

עורכי דינו של ערביד מסרו כי הוא נעצר ביום רביעי האחרון כשהוא בריא. לפי המרכז המשפטי אדמיר המייצג אותו, המשטרה הודיעה לעורכי הדין בצהריים כי ערביד הועבר לבית החולים, בלי לפרט מה הסיבה שהובילה להידרדרות במצבו הרפואי.

נורא ערביד, אשתו של העצור מסרה לתקשורת הפלסטינית כי מעצרו של בעלה היה אלים וכי מנעו ממנה לראות אותו בבית החולים, לשם פונה לאחר שנחקר בשב"כ. עוד היא מסרה כי ערביד נעצר ביום רביעי בשבוע שעבר, בזמן שהשניים נסעו ברכבם הפרטי בעיירה אלבירה סמוך לרמאללה. לפי עדות האשה, הכוח תקף את ערביד בברוטליות והכה אותו עד שאיבד את הכרתו, והוא היה נתון למסכת עינויים קשה מאז שנעצר. על כך הגיב ח"כ עופר כסיף (חד"ש הרשימה המשותפת): "עינויים הם דבר נפשע ופסול, ולא משנה כנגד מי הם מופנים. אסור לקבל את עינויו של החשוד ברצח רנה שנרב ז"ל, יהיה מעשהו נתעב ככל שיהיה. עינויי השב"כ חייבים להיפסק".

גם האגודה לזכויות האזרח קראו היום לחקור את אופן חקירתו של ערביד. עו"ד עודד פלר, מנהל המחלקה המשפטית של האגודה אמר כי "דמותה המוסרית של ישראל נשקפת ממרתפי החקירות של השב"כ, ובאפלת החדרים אסור לשכוח את החובה להשתלט על היצר. גורמי חוק אינם רשאים לענות עצורים, תהא אשר תהא חומרת החשדות נגדם. אמצעי חקירה אכזריים ובלתי אנושיים אסורים באופן קטגורי". המרכז המשפטי הפלסטיני "אדמיר" קרא הבוקר לפתוח בחקירה בינלאומית שתבדוק את נסיבות הפציעה. בהודעה שפרסמו קראו אנשי המרכז לפתוח בחקירה במעורבות האו"ם והצלב האדום.

ב"הארץ" נמסר בצהריים שהיחידה לבירור תלונות נחקרים (מבת"ן) במשרד המשפטים החלה לבחון את ההתנהלות בחקירה שהובילה לפציעתו הקשה של ערביד. היחידה תבחן את התנהלות החקירה ואופייה, בדגש על מידת האלימות שהופעלה. בין היתר יבחנו דו"חות רפואיים של בית החולים בו אושפז כדי להבין את מצבו ואת אופי הפציעות מהן הוא סובל. לאחר הבדיקה תגיש היחידה את המלצותיה לפרקליטות וליועץ המשפטי לממשלה, שיחליטו אם לפתוח בחקירה נגד חוקרי השב"כ. משב"כ נמסר כי משרד המשפטים הוא האחראי על הבדיקה. במשרד המשפטים סירבו להתייחס בשלב זה.