נגמר התקציב: ממשלת הימין שולחת 11 אלף משפחות לחרפת רעב

11 אלף משפחות במצוקה קשה מאוד הפסיקו לקבל סיוע במזון מאז תחילת השנה, בגלל שאין תקציב למדינה. משמעות הדבר היא עשרות אלפי ילדים רעבים או רעבים יותר. בשלב זה פתרון כספי אינו מסתמן ובאוצר מציעים לחכות עד אישור התקציב הבא, שיקרה לכל המוקדם בעוד כמה חודשים אם תוקם ממשלה חדשה לאחר הבחירות הקרובות. כך חשף הבוקר (חמישי) העיתון "כלכליסט".

הסיוע במזון הוא פרויקט ניסיוני שפעל מאז 2016 באמצעות עמותות אש"ל ירושלים ולקט ישראל. במסגרת הפרויקט חילקו העמותות סיוע בשווי 500 שקל בחודש ל־11 אלף משפחות מ־48 ישובים. הסיוע הורכב מכרטיס לרכישת מזון בשווי 250 שקל ומארגזי פירות, ירקות ומזונות ארוזים יבשים, גם הם בשווי 250 שקל. המדינה מימנה את הפרויקט ב־20 מיליון שקל, הרשויות המקומיות ב־5 מיליון שקל ועוד כ־35 מיליון שקל נאספו כתרומות. המשמעות היא שהמדינה נדרשה לשים רק 160 שקל על כל סיוע, שעלותו 425 שקל ושוויו בשוק 500 שקל. התורמים העבירו את הכסף על סמך התחייבות לשותפות המדינה, ולכן הפסקת התקציב עוצרת בשלב זה את כל החלוקה.

ממחקר על הפרויקט שערך הביטוח הלאומי עולה ש"למרות רמת הסיוע הנמוכה יחסית, רמת הביטחון התזונתי השתפרה באופן מובהק". עם זאת, לנוכח נקודת ההתחלה הנמוכה מאוד של המשפחות, רבות מהן נותרו באי ביטחון תזונתי.

כיוון שהמיזם הוגדר כניסיוני, הוא לא שולב מעולם בבסיס התקציב המדינה. באוגוסט אמור היה להיערך מכרז חדש לבחירת העמותה שתמשיך בביצוע הפרויקט לעוד כשנתיים, אך בשל הכאוס הפוליטי הוא נדחה והמיזם לא תוקצב ל־2020. על פי סקר הביטחון התזונתי של הביטוח הלאומי ל־2016, האחרון שפורסם, 18% מהמשפחות בישראל חיות באי ביטחון תזונתי. בסך הכל מדובר ב־513 אלף משפחות בישראל שחיות בחוסר ביטחון תזונתי.

המועצה הלאומית לביטחון תזונתי מעריכה שמספר המשפחות הזקוקות לסיוע הוא כ־130 אלף, כלומר פי 12 ממספר המשפחות ששולבו בניסוי. מדובר במשפחות שלאחר תשלומים קשיחים, כמו שכר דירה וחשבונות, לא נותר להן די כסף לרכישת מזון. המועצה סבורה שעל הממשלה להקצות לסיוע למשפחות אלו חצי מיליארד שקל לשנה. בשלב זה ניתן מימון של 20 מיליון שקל בלבד, וגם הוא הופסק.